Sindikalisti na udaru

Oddaja
23. 4. 2018 - 20.00

Stavka v organizaciji Sindikata delavcev rudarstva in energetike v Premogovniku Velenje se je prejšnji teden klavrno končala po tem, ko je v drugi izmeni stavkala le peščica delavcev. V sindikatu nizko udeležbo pripisujejo predvsem močnemu pritisku delodajalca na sindikalno aktivne delavce, saj so pred samo stavko zanjo zbrali precej širšo podporo, kot se je na koncu udejanjila. Pritiski na delavce v Premogovniku Velenje pa so le eden izmed primerov onemogočanja sindikalnega delovanja v dobrem letu dni.

Če gremo po abecednem vrstnem redu. Lani so stavko napovedali delavci v podjetju Adria Tehnika, ki ga je država prodala poljskemu lastniku, potem ko je novi lastnik odpovedal kolektivno pogodbo, v novi pa grobo posegel v njihove pravice. Delodajalec je delavcem grozil, da je stavka nezakonita, eden od vidnejših sindikalistov je dobil odpoved iz krivdnih razlogov, drugi pa je podjetje zaradi pritiskov zapustil sam. Številni delavci so zaradi kršitev novih hišnih pravil dobili opomin pred odpovedjo. Prav tako lani je Sindikat voznikov avtobusov Slovenije organiziral stavko v prevozniškem podjetju Arriva. Predsednik sindikata Endre Mesaroš je posledično dobil odpoved iz krivdnih razlogov, uprava pa je proti sindikatu sprožila tudi tožbo zaradi domnevno nezakonite stavke.

Dalje. Januarja letos je odpoved dobila nekdanja predstavnica zaposlenih v podjetju Infrastruktura Bled Marjana Mrak, potem ko je opozarjala na koruptivne postopke javnega naročanja. V Luki Koper je nova uprava kmalu po nastopu funkcije skušala prekiniti delovno razmerje z vidnim predstavnikom Sindikata žerjavistov Mladenom Jovičićem. Po lanski stavki v Pošti Slovenije je opozorilo pred odpovedjo dobil tudi predsednik Sindikata poštnih delavcev Saša Gržinič, še pred tem pa so se predstavniki tamkajšnjega sindikata soočali z grožnjami tožbe zaradi domnevnega blatenja dobrega imena družbe. V začetku tega meseca se je na cesti znašla tudi ena izmed sindikalno bolj aktivnih čistilk pri izvajalcu čiščenja v Šolskem centru Velenje. Lani pa je uprava sprožila postopek izredne odpovedi tudi proti sindikalistu Zavarovalnice Triglav Miletu Zukiću, zaradi domnevnega razkrivanja poslovnih tajnosti v interni sindikalni anketi.

V današnji Terenoskopiji se posvečamo taktikam, ki so se jih delodajalci posluževali v naštetih in drugih primerih, da bi onemogočali sindikalne aktivnosti delavcev.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.