Gotovi smo II

Mnenje, kolumna ali komentar
24. 4. 2014 - 15.00

Spoštovani – avstro-ogrski generalštab je tik pred zlomom 1918. sprejel oceno, da je situacija na fronti in v zaledju katastrofalna, ni pa resna. Nekaj podobnega velja za tole našo državo, sodeč po poročanju nacionalne in komercialnih pop televizij. Recimo. Ljubljanska urgenca rabi urgentno intervencijo, premierka pa po zgledu političnega renesančnega človeka in tauzentkintlerja Kahla Ehjavca ležerno prevzame še zdravstveni resor in gre po prvo pomoč za svoj Ležerno usodni spopad z Jankovičem kar k ultra-liberalnemu britanskemu Kolegu, ki je v svoji kratki vladavini zrezal javno porabo »bolj kot Maggie Thatcher«,kot ugotavljajo sami Britanci, sedaj pa tarna, da grozo »razpad družbe«; a rezat seveda ne bo neha. Ker je v službi londonskega finančnega Cityja; a on to vsaj ve, medtem ko naša Micka, ki noče bit več županova,

Ne ve, v čigavi službi je - prepričana je celo, da še vedno in vedno bolj dela »za narodov blagor«, tudi če v več kot letu dni ni uspela rešiti relativno enostavnih problemov kot je centralno javno naročanje v zdravstvu, in nasploh kraje javnega denarja prek »javnih« naročil, pa prepisovanja kriminalno pridobljenega premoženja na družinske člane, ki sproti izničuje smisel in pomen kazenskega pregona tajkunov in vseh drugih gospodarskih nepridipravov, pa večmesečno neplačevanje delavcev, pa zapiranje in hitro odpiranje novih d.o.o jev s ciljem prevare kupcev in upnikov itd.Itn..: vse to in še marsikaj se še kar dogaja, medtem ko gospa Micka hodi po svetu na foto-seanse s svetovnimi državniki in posebej k evropskim desničarjem po podporo za svoj usodni »ne« županu in njegovim zlim nakanam, ki so res zle, vsaj po merilih gospe Micke in cele vrste prisklednikov, političnih in zgolj koritniških, vključno z deli javne uprave, saj hoče,

da bi njegova stranka tudi pod začasnim regentstvom gospe Micke izpolnjevala svoj program in svoje obljube volivcem, ne pa programa največje opozicijske stranke ,in njenega firerja, ki bo vsak trenutek skoraj-pravnomočno obsojen. Ali pa tudi ne.

Ampak tudi ta županova pravična jeza se bo lahko pokazala kot farsa, če se bodo uresničila Pop-Tv jevska natolcevanja o dogovarjanju župana in firerja, ki se zdijo normalnim državljanom ideološko nemogoča, a očitno niso povsem iz trte izvita; kajti oba sta potencialna soseda v zaporih njenega veličanstva Republike Slovenije in imata torej kar nekaj resnih, pa popolnoma ne-ideoloških skupnih interesov za preventivno preprečevanje tovrstnih dobrososedskih stikov. V tem duhu naj bi celo prišlo do telefonskega pogovora med njima, o katerem je župan poročal tole: »a veste, klical me je Janez«. Podpisani je sicer preživel nekaj malega časa v blažji obliki kazensko-popravnih ustanov njenega veličanstva RS, vendar ni opazil, da bi se varovanci klicali po imenih. Ampak Dob je seveda nekaj drugega,kljub novozgrajenim kapacitetam hotelskega tipa, za katere sploh ni nerazumno zahtevati od gostov plačila- tu dajemo ministru Plačaniču kar prav. In ko smo že pri tem: podpisani se je imel namen udeležiti protesta proti zakonu o visokem šolstvu. Potem pa se je vprašal: ali so v njegovih časih, v t.j. globoko v komunizmu, res čisto vsi lahko dobili štipendije za študij na univerzi? Ne, otroci premožnih staršev jih niso mogli dobit. Zakaj bi torej danes,v Kapitalizmu in v krizi, kjer so razredne, da ne uporabim evfemizma«socialne« razlike še neprimerno večje, otroci bogatih staršev študirali čisto zastonj? Itd. In se potem protesta ni udeležil- tako kot velikanska večina študentov in dijakov ne. Kar ne pomeni , da protest ni bil vsaj deloma upravičen, a podpisanega je le malo preveč spominjal na refleksno protestništvo in »levičarjenje«, ki je lahko le simptom nemoči , pa tudi neprecizne analize/družbene zavesti.

Ampak protestirat je seveda treba oz. bi bilo treba – a se ne dogaja, četudi vlada vlada tako, da država kot pošten in dobro upravljan javni interes propada, davki in dolgovi rasejo…v totalno privatizacijo pa drsimo široko zaprtih oči…skratka, dogaja se nekakšna mirnodobna inačica razsula 1918 v srednji Evropi in nato 1929-32, tik pred prihodom Rešitelja. Kajti ta bo prišel, v eni osebi ali –kako izvirno slovensko - celo v dveh povezanih, navidez nasprotujočih si osebah, ki pa bosta, kot natolcuje Pop Tv, skupaj našli za fasado »predsednika/ce vlade« nekoga tretjega, ki bo za javnost in za Pop televizije bolj sprejemljiv kot onadva. In potem bo vesoljna Slovenija imela, kar očitno hoče in h čemer nezavedno stremi. Lahko noč in srečno.

Bonus ex tempore: Navodila za (predčasne) volitve ali Gotovo smo 3.0 sledijo čez en mesec.

 

 

Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.