GOTOVI SMO, X-tič

Mnenje, kolumna ali komentar
21. 7. 2016 - 16.00

Spoštovani! Česa se lahko bojimo bolj kot močne avtoritarne oblasti kakega Janeza? Bolj kot avtoritarne močne oblasti, ki se požvižga na

demokracijo bi se morali bati šibke, brezglave, odsotne oblasti, ki ne opravlja svojega dela; katere moralo na psu simbolizirajo nezaščiteni delavke celo v državnih inštitucijah, pa vse daljše in vse bolj smrtonosne čakalne vrste bolnikov; oblasti, katere papirnato pravno državo, birokratsko in arogantno  simbolizira uničenje malega podjetnika Smrtnika.

Na čigavi strani je vlada, pa premier pokazal z izjavo, da »delavci   ne morejo voditi državnih podjetji«-česar delavci Luke Koper sploh nočejo- soupravljati pa že in se braniti pred namerami vlade. V novi TV oddaji »Od blizu« se je sicer dopolnil: on delavce spoštuje –vendar so bili »zavedeni«: torej  nimajo svoje pameti: tipična lažna spoštljivost človeka s  kompleksom večvrednosti. Vesna Milek,voditeljica oddaje, mu seveda ni oporekala- ona ni info novinarka, ampak nekaj boljšega- in zato nepripravljena na resen dialog s premierom, ki je pravkar izustil neverjetno samokritiko, zaradi katere bi lahko ponuditi odstop: »državi vlada mafija«. Kajti očitno je, da ji Cerarjeva vlada nehote ali hote pomaga- npr. z odpiranje vrat zasebnim koncesionarjem. Premier se je tu izdal- najprej je rekel: »nobene privatizacije Luke ne bo«, nato pa »koncesija ni privatizacija«: to zadnje seveda ni res! Koncesija j e  privatizacija storitve- in je na liniji ene od t.im.«strukturnih reform«, ki nam jih evropska komisija in ECB vsiljujeta od začetka - namreč ločevanje infrastrukture od storitev.

Spomnimo se: začelo se je z elektriko še pod evro-karieristom Tonetom Ropom in z nekim dr. Robertom Golobom –v politiki je bil nazadnje kot podpredsednik stranke zloglasne Alenke Bratušek, katere politiko nadaljuje Cerar. Dr.Golob je  pravi Gen-ji genij za elektro-biznis in pionir konflikta interesov z zlorabo oblastnega položaja ex-post : kot vrhunski strokovnjak za elektrogospodarstvo –kot Cerar za pravo- in državni sekretar je izpeljal zakonodajno ločitev proizvodnje elektrike od njene distribucije, nato pa izstopil iz države in takoj, brez presledka postal zasebni distributer elektrike. Legendarni šef stanovanjskega sklada v 90-tih Edvard Oven ,ki je le izkoriščal pravno praznino, je zanj malone šolarček- saj si ni sam pisal zakonov za svojo podjetnost kot dr. Golob in je še vedno je v nekih kazenskih postopkih, medtem ko dr. Golob neprestano bogati in se šopiri, kako je znižal cene elektrike za ljudstvo. Pa jih ni ne on ne »svobodna konkurenca«, ampak predvsem hud upad povpraševanja po krizi 2008. Skratka: koncesije so oblika privatizacije; strukturne reforme pa »univerzalni eliksir elit«,kot je zapisal nedavno Paul keynesovski nobelovec Paul Krugman. Da se ima dr-Cerar za pripadnika teh elit, ni dvoma; naslovno trditev, da je fan Pankrtov pa potrjuje prazna fraza, ki jo venomer ponavlja in jo je Pero Lovšin prvi zapel v nogometni himni: »Slovenija gre naprej«, Slovenija je na pravi poti. Da - zanj in za njegovo kasto/razred vsekakor.

In vanjo spadajo tudi tisti doma in v tujini, bi bodo imeli korist od vladnih manevrov okrog Luke Koper: pripravlja se še en peklenski načrt skubljenja davkoplačevalcev a la TEŠ6- drugi tir Luke Koper, če bo obveljala tista super-strokovna ocena stroškov, ki se od druge enako strokovne razlikuje za borih 600 mio€-navzgor, sploh sedaj, ko je odšel varčni dr.Mramor. Druga huda reč pa bi lahko bil odhod dolgoletnega šefa ZZZS Fakina; kajti reforme zdravstvenih financ ni od nikoder! Da o napadu na sindikate z novim zakonom o sindikatih ne govorimo.

Vlada je hlapčevsko brezglava tudi navzven: glej pošiljanje divizije 30-tih na rusko mejo,kar ima za posledico, da Putina ne bo niti na simboličen obisk ruske kapelice-to bi bil minimalen znak ne-totalne podrejenosti Slovenije NATO-vemu provokativnemu »preprečevanju vojne« in »zadrževanju Rusije«.

Logično je torej vprašanje, kaj sploh dela na oblasti Cerar, kaj ga drži na nehvaležni funkciji- razen naše brezbrižnosti - ko pa v resnici ne vlada, ampak nam vladajo Merklova, Draghi, lobiji in mafija? Zakaj vztraja v vlogi, ki jo tako slabo obvlada?  Vesna Milek je zamudila zgodovinsko priložnost, da ga vpraša : »Spoštovani premier, ali ima vaš vstop v politiko in sedaj vztrajanje na mestu premiera kako zvezo s tem, da vam je pokojna mama Zdenka nekoč rekla, da  niste za politiko, skoraj »samo v politiko ne, sine moj«? To ni urbana legenda, bilo je res rečeno…

Sedaj bi lahko prešel na nevarnost, ki je skoraj večja kot slaba oblast – namreč nevarnost previdnih, pohlevnih medijev, ki ne postavljajo vseh pravih vprašanj in ne bijejo plati zvona - čast redkim izjemam, med katerimi pa ni tudi nekaterih nekdanjih RŠ-evcev, ki so na vodilnih uredniških mestih. A o tem morda avgusta na vrhuncu kislih kumaric- če se seveda ne bo zgodilo kaj pomembnega.

Lahko noč in srečno.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

slabo guglam in bingam. je kje objavljeno, da je putin dejansko odpovedal obisk kapelice in žal? hvala vsem za info.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness