RŠ logotip bel

Radia FM logotip

R A D A R

Odprta radijska (umetniško-teoretska) raziskovalna platforma RADAR je namenjena tako širši promociji in predstavitvi kot tudi radijski oz. (inter)medijski nadgraditvi in soustvarjanju umetniških dogodkov, projektov in iniciativ v polju ti. intermedijskih in uprizoritvenih umetnosti. Gre za partnersko platformo odprto za najrazličnejše oblike sodelovanja – tako s posamezniki kot tudi z društvi, galerijami, inštitucijami, drugimi radii ipd. –, ki skozi produkcijsko in komunikacijsko infrastrukturo Radia Študent podpira alternativne in inovativne uporabe radijskega medija v umetniške oz. širše družbeno in medijsko kritične namene.

Koledar intermedijskih dogodkov

RAD+ART produkcije

 

 

Podporniki:

 

Prispevki

First the sound
 / 14. 11. 2022
Vtisi s konference študentskih radijev balkanske regije v Dubrovniku, 7.–8. oktober 2022
 / 10. 10. 2022
... v srce PIFcampa z Julienom Bellangerjem
 / 12. 9. 2022

Informacije

Ljubljana, sobota, 7. februar 1942. Ulice so izpraznjene.

Ura je odbila devetnajst in eter je prerezal oster zvok odpora. Ilegalna radijska postaja Osvobodilne fronte je začela z oddajanjem prvega umetniškega programa v Evropi med drugo svetovno vojno. V okupirani Ljubljani poslušalci spremljajo oddajanje Radia Kričač iz tajne lokacije.

Osvobodilna fronta je teden prej ta dan razglasila za kulturni praznik in sklicala 4. plebiscitno akcijo, v kateri je prebivalce Ljubljane pozvala, naj v znak enotnosti ne hodijo na ulice med 19.00 in 20.00. Dan pred praznikom je fašistična oblast z odlokom podaljšala policijsko uro. Tako je potekala že od 17.30 (prej je bila od 20.30) do 6.30.

Vabljeni, da se v ponedeljek, 7. februarja, ob 18.00 pridružite praznovanju kulture ljubljanskega odpora!

Niz podvigov, incidentov, prizorov in sprehodov bo obeležil obletnico Radia Kričač na različnih lokacijah po Ljubljani in na frekvenci Radia Študent in obenem opozoril na žarišča, na katerih se Ljubljana upira in odpira danes.

Naš čas prihaja!

 

 

PROGRAM

31. 1.6. 2. 2022

18.00–19.30

Sprehod po sledeh Radia Kričač

Na vodenju po centru Ljubljane bomo sledili krajem, iz katerih je med novembrom 1941 in aprilom 1942 oddajal Radio Kričač in kjer so potekale ilegalne dejavnosti, ki so delovanje radijske postaje sploh omogočile. Za vsakim vogalom so tiskali dokumente in letake, zbirali hrano in sanitetno opremo, skrivali javko ali zdravili ranjene borke in borce. V prvi zimi pod okupacijo, ki so jo zaznamovale izredne razmere, policijska ura, omejene politične svoboščine in ustavitev kulturnega delovanja, je vsa Ljubljana stopila v protifašistični boj. Odkrijte, kako je ilegalna radijska postaja bodrila tisto zimo borbenega duha Ljubljane in zakaj je Osvobodilna fronta dobila naziv država v državi, Ljubljana pa Mesto heroj. 

Vsak dan od ponedeljka do nedelje ob 18. uri s pričetkom na Levstikovem trgu. Zaželeno je obvestilo o udeležbi na arne@insidertours.si.

 

6. 2. 2022

20.00

Oddaja Repetitio na Radiu Študent

O zgodovini Radia Kričač.

 

7. 2. 2022

Odpor Ljubljane 1942:2022

18.00–19.00

Radio Kričač na Radiu Študent

Enourna oddaja na Radiu Študent bo z odporniško poezijo, glasbo in udarnimi teksti 80 let kasneje z neznane lokacije ponovno ujela frekvenco Radia Kričač.

19.00–20.00

Ljubljanski odpor

Javni umetniški program na nekaterih lokacijah trenutnega odpora v ljubljanskih kvartih: Šišenska soseska 6, Akademski kolegij in Savsko naselje.

23.00–

Oddaja RADAR na Radiu Študent

Dokumentaristično-umetniški zvočni preplet preteklosti, sedanjosti ...

In noč se bo prebudila v novo jutro.