ŠTUDENTSKI KAMPUS: NAMESTO POSTELJ POTOVALNA AGENCIJA

Oddaja
5. 10. 2015 - 12.00

ŠTUDENTSKI KAMPUS: NAMESTO POSTELJ POTOVALNA AGENCIJA

Tako je minuli četrtek direktor Zavoda Socialni inkubator Študentski kampus Bojan Kurež pozdravil otvoritev tako imenovanega Kampusa. Študenti Ljubljane in Slovenije so s tem dnevom končno doživeli prelomno otvoritev novega študentskega centra pod okriljem Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Ljubljanski Študentski kampus, ki sicer sploh ne ustreza definiciji kampusa, bo po besedah vodilnih v tem projektu študentom na enem mestu nudil vse, kar podpira njihovo študentsko življenje, zagotovil bo vse osnovne storitve in dejavnosti, ki jih študent potrebuje. Vendar študentski funkcionarji kot eksistenčne dejavnosti za študentsko življenje očitno prepoznavajo tudi poslovalnice potovalne agencije Collegium, Zavarovalnice Triglav in e-Študentskega servisa, picerijo s kavarno in podobno, ne pa zagotavljanja večjega števila študentskih postelj, kar je nakazal tudi nedaven incident s poskusom deložacije petstotih študentov iz Študentskih domov Ljubljana. Prvotno so v tako imenovanem Kampusu sicer načrtovali študentski dom, kaj kmalu pa se je ta ideja zaradi namembnosti zemljišča izjalovila. Ob otvoritvi Kampusa pa je direktor študentske organizacije Andrej Klasinc zagotavljal, da so pobudo o spremembi namembnosti že poslali naprej. Študentska ležišča lahko torej spet pričakujemo, a kdo ve, kaj bo čez nekaj let. Tako Klasinc:

Izjava dostopna v prispevku

A pri tako imenovanem Kampusu ni problematično samo to, težave so se pokazale že pri izbiri in nakupu zemljišča. Deset stavb na 5.500 kvadratnih metrih je študentska organizacija dobila za 1,2 milijona evrov, od tega je del odplačala z menjavo dveh nepremičnin na Borštnikovem trgu in Beethovnovi ulici. ŠOU v Ljubljani je zemljišče kampusa kupilo od starega znanca Benjamina Leskovca, ki je bil med drugim vpleten v velikoproračunske projekte študentske organizacije, kot sta Študentska arena in Škisova tržnica. Leskovec je zemljišče kupil za borih 350.000 evrov. Ob otvoritvi Kampusa je direktor Študentske organizacije na očitke o sumljivem poslu z Leskovcem odgovoril z naslednjimi pomenljivimi besedami.

Izjava dostopna v prispevku

In tudi če ob strani pustimo zgodbo majhne Slovenije ali velikih poznanstev, so dovolj simptomatične tudi preference študentske organizacije, saj je ta za projekt Kampus našla pa tudi najela dovolj sredstev, medtem ko do nekaterih drugih, kot na primer Zavoda Kersnikova, ni bila tako velikodušna. Prav tako je preko zemljišča tako imenovanega Študentskega kampusa načrtovan tivolski lok železniške proge, kar, kot lahko opazimo, ŠOU v Ljubljani tako rečeno ignorira. Tivolski lok, povezava med gorenjsko in primorsko železniško progo, naj bi začeli graditi do leta 2020. Klasinc ob tem dodaja, da v organizaciji o tem še niso bili seznanjeni.

Izjava dostopna v prispevku

Za tako opevan in dragocen projekt Študentske organizacije Univerze v Ljubljani bi bilo gotovo pričakovati kakšen resnejši finančni načrt. Videti je, da ta še ne obstaja oziroma je komaj v nastajanju. Vse, na kar se trenutno lahko opiramo, je predlog programa Bojana Kureža, trenutnega direktorja Zavoda za raziskovanje in razvoj socialnih inovacij, Socialni inkubator Študentski kampus. Kljub dolgemu in zvenečemu imenu zavoda se večina Kureževih predlogov nanaša na pridobivanje generalnih pokroviteljev oziroma sponzorjev, prodajo imena različnih objektov, zagotovitev celovitih paketov organizacije dogodkov zunanjih naročnikov. Do sedaj je z vzpostavitvijo zavarovalnice, trgovinice, potovalne agencije in podobnega videti, kot da bodo glavni vir dohodka tako imenovanega Kampusa predvsem tržne najemnine od prostorov.

Seveda Kampus vključuje tudi čitalnice in druge prostore, namenjene družbenem angažmaju in druženju, vendar je od njihovega delovanja le težko pričakovati visoke prihodke. Nadomestilo se bo morda iskalo v ureditvi poletnega kampa za turiste na površinah kampusa. Več o tem in kartici ugodnosti, ki je še ena izmed idej, Klasinc in Kurež.

Izjava dostopna v prispevku

Ob otvoritvi tako imenovanega Kampusa prejšnji četrtek so predsednik ŠOU v Ljubljani Rok Likovič, direktor organizacije Andrej Klasinc in direktor Zavoda Socialni inkubator Študentski Kampus Bojan Kurež novinarskim vprašanjem namenili le malo časa. Floskule o vizijah študentske organizacije, o prihodnosti in pomembnosti tako imenovanega Kampusa so se slišale izza vseh vogalov, Kurež pa je predstavil bogat kulturni program v otvoritvenem tednu, ki ga bo zaokrožila jutrišnja študentska veselica z Modrijani.

Če tako imenovani Kampus s svojo izbiro kulturno-umetniškega programa ne bo počel drugega, kot privabljal množice na brezglavo popivanje, bi lahko vsaj nepridobitne dejavnosti pod okriljem Študentske organizacije ali pa neposredno študenti imeli kaj od prihodkov iz naslova Kampusa. Po besedah Kureža in Klasinca temu ne bo tako, saj že tako veliko zemljišče z desetimi stavbami zahteva ogromno vložkov za osnovo vzdrževanje, v naslednjih dveh letih pa sta načrtovani še izvedbi druge in tretje izvajalske faze.

Izjava dostopna v prispevku

Za kraj: Ob otvoritvi tako imenovanega Kampusa minuli četrtek se je, kot že omenjeno, velikokrat dalo slišati o eksistencialni potrebi ljubljanskih študentov po študentskem kampusu. Zagotovo kaj takšnega ne bi bilo napačno, a ob študentskih funkcionarjih in  vodilnih v študentski organizaciji, ki svoje poslovne ambicije prikazujejo kot obče študentske potrebe, je slika tako imenovanega kampusa popolnoma izmaličena. Gotovo nekomu rezervacija potovanj pri Collegium Mondial Travel ali zavarovanje pri Zavarovalnici Triglav veliko pomeni, a seveda prva v vrsti pomembnosti ostajata bivanjska in socialna problematika študentov ter podpiranje nepridobitnih dejavnosti. Ker pa teh problemov, vsaj primarno, z otvoritvijo tako imenovanega Kampusa niso naslovili, je tudi ta projekt, kot že nešteto drugih projektov študentske organizacije, videti kot interno središče ambicioznih funkcionarjev in nenazadnje kot orodje za nabiranje političnih točk. Zatorej prejšnji teden ni bila nič kaj grandiozna prelomnica v izboljšanju študentskega življenja. Morda pa bi lahko bila ob organizaciji, ki bi resnično naslavljala študentski interes.

V kampusu bo kampirala Vanja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

posnetek!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness