Poslovno-politične uganke

Oddaja
12. 10. 2015 - 12.00

Predstavniška in birokratska mašinerija Študentske organizacije Univerze v Ljubljani začenja z novo sezono. Pretekli četrtek so se poslanci po nekajmesečnem oddihu vrnili v klopi Študentskega zbora. Na prvi letošnji seji je bilo še vedno moč čutiti počitniški duh večine študentskih funkcionarjev, ni manjkalo niti post-otvoritvenega zanosa ob nedavnem odprtju komercialnega središča, imenovanega Študentski kampus. Svoje dosežke in uspehe so glasno poveličevali, še posebej predsednik Rok Liković, ki je takole opisal bodočo študentsko trgovino, ki bo postavljena v novem industrijsko-komercialnem kompleksu ŠOU:

Izjava dostopna v prispevku

V luči pravkaršnje otvoritve samozvanega Študentskega kampusa na Pivovarniški 6 so se funkcionarji namenili spremeniti Akt o ustanovitvi zavoda Socialni inkubator Študentski kampus, ki upravlja z vsemi tržnimi dejavnostmi komercialnega kompleksa. Prisluhnimo, kako je direktor zavoda Bojan Kurež poslancem predstavil nove spremembe:

Izjava dostopna v prispevku

Spremembe akta o ustanovitvi zavoda seveda ne bodo zgolj kozmetične. Novi predlog v zavod vpeljuje tudi funkcijo prokurista. A tu se pojasnjevanje lepotnih sprememb študentskih funkcionarjev nekoliko zaplete. Prisluhnimo odgovoru Kureža na poslansko vprašanje opozicijskega poslanca študentske Iskre Jureta Novaka, zakaj se v Kampusu uvaja prokurist:

Izjava dostopna v prispevku

Študentski funkcionarji ponovno izkoriščajo formo zavoda za netransparentno delovanje. Poslanec Novak je vse prisotne, tudi predsedstvo in predsednika ŠOU Roka Likovića, pozval, naj povedo, kdo so člani sveta zavoda, na katere bi nato lahko naslovili prošnjo za nadaljnja pojasnila glede sprejetih sklepov. Predsednik Rok Liković na seji na njegovo vprašanje ni želel odgovoriti, čeprav je predsedstvo v svet nastavilo 3  predstavnike:

Izjava dostopna v prispevku

Po seji nam je uspelo pridobiti dokument o sestavi sveta zavoda. V svetu sedita med drugim utemeljitelja študentske skupine Povezani Uroš Novak in Alen Nikola Rajkovič. Nekoliko bolj problematičen je član predsedstva ŠOU. Na omenjeni položaj so študentski funkcionarji imenovali kar predsednika Roka Likovića, ki pa na seji ni želel razkriti imen vseh svetnikov, niti poslancu ni želel pojasnjevati odločitev sveta. Liković nam je sicer obljubil pojasnila, a jih do zaključka redakcije nismo prejeli.

Na seji so poslanci dobili dvomesečna poročila vseh vodij resorjev, dejavnosti organov in stalnih dejavnosti ŠOU. Delo celotne administracije je potekalo po sedaj že ustaljenih tirnicah poštenega dela za še bolj pošteno plačilo. Poglejmo za trenutek natančneje delo razsodišča, ki letno za svoje delovanje prejme 20.000 €. Kljub precejšnji vsoti v tem organu študentski funkcionarji niso imeli preveč napornega urnika. Več o samem delovanju pove Matevž Žižak, ki je v imenu predsednika predstavil pretekle dejavnosti razsodišča:

Izjava dostopna v prispevku

Kolesje študentske birokracije se je z začetkom študijskega leta začelo ponovno obračati. Po pričakovanjih rutinizirano študentsko politiko najbolj zaznamuje prav največji projekt Študentski kampus. Ob tem je zanimiv in vprašljiv odnos vodilnih študentskih funkcionarjev ob vprašanjih, povezanih z upravljanjem profitno usmerjenih podjetij-zavodov, ki bodo očitno namenjeni tudi odpiranju delovnih mest za bivše in sedanje funkcionarje. V ŠOU so sicer največjo nepremičninsko špekulacijo v zgodovini organizacije ponosno oklicali za simbol 25-letnega dobrega delovanja organizacije in boja za študentske pravice. A že ob samem začetku projekta očitno vlada precejšnji razkorak med visokoletečimi krilaticami in njihovo realpolitično izvedbo.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.