VSE FDV-JEVSKE LISTE

Oddaja
12. 10. 2018 - 12.00

Naslednji teden bodo potekale volitve v študentski zbor in upravne odbore visokošolskih zavodov Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, v nadaljevanju ŠOU. V glavnem to pomeni potrditev edine liste, ki kandidira na posamezni fakulteti. Svojevrstna izjema so volilne enote, na katerih sicer kandidirata dve listi: večja stranka s kandidati za vse funkcije v okviru fakultete oziroma volilne enote ter s prvo domnevno nepovezana lista, katere kandidati pa večjo listo javno podpirajo, na primer z deljenjem njenih dogodkov na Facebooku. V današnji oddaji se bomo zato osredotočili zgolj na dogajanje na Fakulteti za družbene vede, v nadaljevanju FDV, kar je letos edini primer, v katerem dejansko kandidirata dve različni stranki: FDV-jevska sekcija stranke Modro za študente VseFDVjevska lista in letos novovzpostavljena lista Ljubitelji družboslovnih strok.

Za potrebe prispevka smo stopili v stik z obema FDV-jevskima listama, z VseFDVjevsko listo, ki je bila izvoljena leta 2016 in trenutno zaseda mesta Študentske organizacije na FDV-ju, ter z  Ljubitelji družboslovnih strok. Z obema smo namreč želeli opraviti poglobljen intervju. VseFDVjevska lista se je na naše povabilo po nekaj dneh odzvala, in sicer z napovedjo, da se bodo odzvali. Po nekaj priganjanja so se strinjali, da odgovorijo na pisna vprašanja, ki smo jim jih posredovali, a do tega trenutka tega še niso storili. V korespondenci so sicer nakazali, kaj bi jih lahko odvrnilo od sodelovanja v okviru prispevka, citiramo: “Poleg tega pa se nekoliko bojimo pristranskosti samega prispevka, saj dva kandidata, ki kandidirata na nasprotni listi, delata na Radiu Študent.”

Na tem mestu pojasnimo, da na kandidatni listi Ljubitelji družboslovnih strok res najdemo ime našega rednega sodelavca APR, Vida Jančiča. Kdo je drugi, ki ga omenjajo, za zdaj še ni znano.

Lista Ljubitelji družboslovnih strok pa je na naše povabilo na pogovor pristala in v prispevku smo tako primorani situacijo na FDV obravnavati predvsem z njihovega gledišča. Domen Žalac, ki kandidira za mesto poslanca v študentskem zboru, razloži, zakaj se je pojavila potreba po oblikovanju nove poslanske skupine.

IZJAVA

Komenatr na konstitutivno sejo začasnega delovnega telesa za nadzor implementacije Zebre.
 / 28. 5. 2018
Rok Čigon, kandidat liste Ljubitelji družboslovnih strok za mesto predstavnika za interesno področje mednarodnega sodelovanja, dodaja, da se od študentskih predstavnikov ne pričakuje zgolj produkcije dodatnih vsebin, temveč da znajo ostale študente informirati o spremembah na fakulteti ter jim razloge zanje tudi razjasniti.

IZJAVA

Zmanjševanje izbire izbirnih vsebin in uvajanje obvezno plačljivega spletnega portala brez vsebine nista edini zadevi, ki sta v zadnjem času zmotili študente FDV-ja. Ko se je lansko leto lokalu NetCafe, ki se je nahajal v prostorih fakultete, začela iztekati najemna pogodba, so nekateri člani liste Ljubitelji družboslovnih strok začeli izpostavljati nepravilnosti glede oddajanja prostora, ki so se sicer dogajale, že preden so sami začeli s študijem, o čemer so domači mediji obširno poročali. Žalac razloži, da je prostor deloval tako, da se je najemnina prek zavoda, ki so ga ustanovili takratni študentje, dodeljevala različnim študentskim društvom, pri čemer naj bi bili nekateri prejemniki, Žalac recimo navaja Društvo za krepitev domišljije, zgolj registrirani kot študentska društva, ki pa niso izvajala prav nobenih dejavnosti. Več o tem pove Domen Žalac.

Potek najemne pogodbe z zavodom ŠOBA
 / 27. 12. 2016

IZJAVA

Kot je najverjetneje razvidno že iz postopanja članov liste Ljubiteljev družboslovnih strok v zvezi z NetCafejem, bi se lista ustvarjanja obštudijskih vsebin lotila drugače. Kako, predstavita Žalac in Čigon.

IZJAVA

VseFDVjevska lista, ki je po uspešni kandidaturi leta 2016 zasedla vsa mesta v ŠOVZ FDV oziroma ŠOFDV, je v času svojega mandata nedvomno organizirala nekatere dogodke in predavanja. Ob začetku šolskega leta pa se je število njihovih dogodkov povečalo. Pripravili so na primer stojnice s kostanjem, kokto, limonado in sendviči. Zanimivo pa je dejstvo, da deljenje teh dobrin med bruce in ostale študente FDV v imenu ŠOFDV izvaja letošnja kandidatka VseFDVjevske liste Stella Grahek. To bi v določenih pogojih, predvsem če bi to počela v imenu VseFDVjevske liste, torej v okviru volilne kampanje, lahko predstavljalo kršitev 5. člena Pravilnika o volilni kampanji ŠOU v Ljubljani. Kot vnovič poudarjamo, to sicer počne v imenu ŠOFDV. Na majici, v kateri peče kostanj, namreč ni napisa “VseFDVjevska lista” ali kakšnega podobnega strankarskega znaka, so pa nenavadno podobne majicam, ki jih uporablja stranka Modro za študente. Povemo še, da na fotografijah, s katerimi ŠOFDV svoje aktivnosti beleži na Facebooku, hrano deli tudi kandidat VseFDVjevske liste Klemen Petek, ki se ga bo marsikdo spomnil po medijsko obsežno kritizirani volilni kampanji izpred dveh let, ko je na Filozofski fakulteti kandidiral na listi Filoface.

Demokracija s priokusom spolnega nadlegovanja, malverzacij in Green dragonsov.
 / 24. 10. 2016

Žalac in Čigon, kandidata Ljubiteljev družboslovnih strok, navedeta, kakšne dejavnosti je v zadnjih dveh letih organizirala VseFDVjevska lista.

IZJAVA

Žalac spregovori še o povezavah med ŠOFDV in drugimi pojavnimi oblikami VseFDVjevske liste.

IZJAVA

To mešanje oblik, v katerih je VseFDVjevska lista prisotna na fakulteti, naj bi torej omogočalo, da je njihova predvolilna kampanja dejansko vse-FDV-jevska. V njej na primer sodelujejo tudi tutorji.

IZJAVA

Čigon je mnenja, da so bruci lahki glasovi predvsem zato, ker študentski predstavniki nimajo interesa za to, da bi jih informirali o delovanju ŠOU-a.

IZJAVA

Lista Ljubitelji družboslovnih strok je VseFDVjevski listi predlagala tudi predvolilno soočenje.

IZJAVA

Ker ima VseFDVjevska lista kot trenutno izvoljena občutno več sredstev in kadra za izvajanje volilne kampanje, je vzpostavljanje stalne prisotnosti na fakulteti najverjetneje veliko lažji način za promocijo kot oblikovanje konkretnega programa in soočenje z nasprotno stranko. Tako bi morda lahko razumeli tudi počasen odziv in dvome liste za sodelovanje v našem prispevku.

Za konec povejmo še, da je lista Ljubiteljev družboslovnih strok kandidirala kot popolna lista, a je pri dopolnitvi kandidature za interesno področje kulture in založništva zamudila dvodnevni rok za oddajo potrdila o vpisu.

IZJAVA

Na FDV-ju torej lahko do volitev pričakujemo še zanimivo predvolilno dogajanje. Do takrat bomo, kot se nadejamo, uspeli pridobiti odziv VseFDVjevske liste ter ga, če se bodo otresli dvomov ter na pogovor pristali, tudi objaviti.

 

ŠOUvizor sem pripravila Živa.

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Po oddaji smo od Roka Medveda, ki na VseFDVjevski listi kandidira na mesto poslanca v študentskem zboru, prejeli tudi odgovore na nekatera pisno zastavljena vprašanja. Vprašanja in odgovore zato objavljamo spodaj.

Kakšno je vaše stališče do portala Zebra in tega, da študentje že drugo leto plačujejo za portal, ki še ni popolnoma uporabljiv?

"Kot FDVjevci – vseFDVjevska lista podpiramo digitalizacijo, a se zavedamo površne implementacije in smo se že zavzeli za študentom prijaznejšo, bolj kakovostno in kvalitetnejšo storitev."

Ali se boste z listo Ljubitelji družboslovnih strok soočili na kakšnem predvolilnem srečanju?

"V kolikor bo nasprotna lista, Ljubitelji druboslovnih ved (LDS), izrazila tovrstno željo smo pripravljeni na soočenje."

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.