Modri Tigri S FDV

Oddaja

Pozdravljeni v oddaji 5 minut za boljši ŠOU, posvečeni pregledu delovanja študentskega kluba Tigri, ki z novim imenom od septembra lani deluje na Fakulteti za družbene vede. Klub je preimenovan naslednik Študentskega kluba FDV, ki ga od ustanovitve vodijo študenti, povezani s skupino Modro za študente. 

Klub Tigri uradno deluje kot politično nevtralen klub, vendar je podobno kot pri Študentskem klubu FDV zanj možno najti kar nekaj povezav z Modrimi. Sedanji člani Tigrov so večinoma bruci in brucke, mesto trenutne predsednice kluba pa zaseda Sara Rožman Atelšek. Ta je bila v študijskem letu 2020/2021 tajnica Študentskega sveta FDV, ko sta vodstvo sestavljala predsednik Rok Kofol in podpredsednik Kristjan Kos, znana člana Modrih. Takratni člani Študentskega sveta FDV so bili na novembrskih volitvah v študentski svet odgovorni za kršitve pri izpeljavi volitev, ko so s slabim obveščanjem študentov, neobveščanjem svetnikov in pomankljivim prijavnim obrazcem onemogočali izpeljavo demokratičnih volitev. Ker svetniki niso nameravali ponoviti nepravilno razpisanih volitev, je moral posredovati celo rektor Univerze v Ljubljani.

Po pregledu zastopništva ugotovimo, da je študentski klub Tigri še vedno registriran kot Študentski klub FDV. Zastopnica je Katja Golobič, ki je na tej funkciji že od decembra 2020, se pravi še pred preimenovanjem skupine v Tigre. Golobič je bila prav tako vpletena v prej omenjene kršitve volitev v študentski svet, sicer kot članica volilnega odbora. Volilni odbor so sestavljali študenti, povezani z Modrimi, ki jih je imenoval študentski svet. Tako je bil član odbora tudi Jakob Čakarmiš, ki z Modrimi sodeluje kot pomočnik svetovalca predsednika ŠOU Klemna Petka, člana poslanske skupine Modro za študente. 

Pred Katjo Golobič je Študentski klub FDV zastopalo kar nekaj vidnih članov Modrih. Prvi je med letoma 2011 in 2013 klub zastopal Domen Kos, brat prej omenjenega Kristjana Kosa, trenutnega pomočnika svetovalca predsednika ŠOU, o katerem smo poročali v eni od prejšnjih oddaj. Domen Kos je znan kot bivši svetovalec predsedstvu ŠOU, leta 2014 pa je zasedel mesto generalnega sekretarja ŠOS s plačo skoraj 2000 evrov. Ne gre pa pozabiti sporne dejavnosti, ko je Kos prek svojega Inštituta za politični menedžment kot podizvajalec črpal javni študentski denar za raziskave, o čemer so poročali tudi v portalu Pod črto.

Študentski klub FDV je med letoma 2017 in 2018 zastopala Mubina Vrtagić, kasnejša predsednica ŠOU v Ljubljani, ki je kandidirala na VseFDVjevski listi v domeni Modrih. Za njo je mesto zastopnice prevzela Vika Breznik, aktivna tudi v Študentski organizaciji FDV, ki jo obvladuje VseFDVjevska lista Modrih. Prav tako so bili glavni aktivni člani Študentskega kluba FDV Iva Meršnik, trenutna piarovka ŠOU, ki je bila v klubu vidno aktivna pred volitvami 2020, Rok Dolenc, trenutni predsednik študentskega zbora, in že omenjeni Klemen Petek, vsi člani poslanske skupine Modro za študente.

Tigri kljub zgoraj navedenemu jasno zanikajo kakršnekoli povezave z Modrimi in ŠOU. Tako so zapisali na svojem Facebook profilu: »Poudarjamo, da smo Tigri politično nevtralni in da naše delovanje nikakor ni povezano s ŠOU ali Modro za Študente!« Aktivnosti, ki jih Tigri izvajajo, so vseeno zelo podobne aktivnostim ŠOU. Tako so denimo organizirali bowlanje v Woop centru, študente so nameravali peljati na tipično ŠOU destinacijo – v Gardaland, tudi zabave organizirajo v klubu, kjer dominirajo ŠOU zabave, Cirkusu. Na vprašanje, čemu se je klub odločil za preimenovanje, so nam Tigri odgovorili, da so se za spremembo imena odločili, ker študenti med seboj ne ločijo organov, kot so Študentski svet FDV, Študentska organizacija FDV in Študentski klub FDV. Kot pravijo, so ime želeli »malce poenostaviti«, jasno pa je, da so z novim imenom med študenti ustvarili tudi novo zunanjo podobo, očiščeno modrih madežev, ki jih je bilo v preteklosti kar nekaj.

V javnosti delovanje Modrih spremljajo številni očitki o netransparentnem delovanju znotraj ŠOU, njihove sporne prakse pa se na FDV dogajajo že dolgo. Leta 2014 so v medijih poročali o lokalu NetCafe na FDV, ki ga je uprava dala v brezplačni najem zavodu ŠOBA, ki ga je vodil Jernej Neubauer, poznan kot bivši svetovalec predsednika ŠOU in ustanovitelj podjetja Etekta, ki še danes posluje s ŠOU. Podjetje je prejelo največji del sredstev pri gradnji zasebnega Waldorfskega vrtca na Vojkovi 63. Neubauer je takrat lokal NetCafe oddajal v najem, prejetega denarja pa ni razdeljeval med društva, ki so sestavljala ŠOBO. Skupina Modro je lokal prav tako uporabljala za izvajanje svoje volilne kampanje. 

Sporne prakse Modrih so stalnica tudi na volitvah v študentski zbor. Pogovarjali smo se s študentko Fakultete za družbene vede, ki nam je opisala izkušnjo zadnjih volitev, katerih se je takrat udeležila kot brucka. Na volitvah je bilo možno izbirati med VseFDVjevsko listo, združeno pod taktirko Modrih in opozicijsko skupino Zebrami. Študentka pove, da so Modri nad mobiliziranimi bruci izvajali nadzor tako, da so tiste, ki so že volili, označili z nalepko »sem volil«. Neoznačene so takoj prepoznali in si tako zagotovili večje število volivcev. Na volišču pa so med izpolnjevanjem volilnega lističa stali ob brucki in ostalih volilcih in spremljali izbiro kandidata. 

Tudi Študentski klub FDV, z navidezno nepolitično agendo, v katerega se je včlanila druga študentka, se je kaj hitro razkril za klub v domeni Modrih. Študentka opiše dogodek v času volitev v študentski zbor 2020. Klub je takrat izvedel uvodni sestanek za bruce in brucke z namenom seznaniti nove študente z delovanjem kluba, ki pa ga je organiziral na dan potekajočih volitev. S tem so si Modri zagotovili dodatne volivce, ki so jih po sestanku in pijači peljali voliti. 

Tigri so v novembrski izjavi na Facebooku, kjer so zanikali obtožbe Zeber in LDŠ o povezavah z Modrimi, sebe predstavili kot odprte za vse, ne glede na politično barvo in siceršnja udejstvovanja. Zapisali so, da: »Vključevanje v katerokoli društvo na FDV ne bi smelo biti in ni pogojeno z njenim ali njegovim udejstvovanjem na ravni Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Prav tako pa vključenost posameznika v določeno društvo ne determinira celotnega življenja in udejstvovanja tega posameznika.«

Nasprotno temu stališču govori dejanje, ki so ga njihovi predhodniki, torej Študentski klub FDV, izvedli na zadnjih volitvah, kar nam je opisala študentka, ki se je takrat želela udeležiti uvodnega sestanka. Obisk so ji zadnji trenutek onemogočili s pojasnilom, da je zaradi epidemiološke situacije število oseb na sestanku omejeno. Študentka je v tistem času kandidirala na opozicijski listi Zebre. 

Tigri imajo tako kljub svoji samorazglašeni apolitičnosti kot bivši Študentski klub FDV zgodovino političnega delovanja. Očitno je, da se z novim imenom in spremenjenim članstvom vsaj navidezno distancirajo od Modrih, kar pa je zaradi vsega predstavljenega tudi v interesu Modrih. Ustvarjanje deklarativno nevtralnih klubov zagotavlja kandidate, ki se izvoljeni v študentski zbor priključijo prej nepovezani poslanski skupini.

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness