Nepremičnine.šou

Audio file

ŠOU v Ljubljani ponovno prodaja svoje poslovne prostore. Ta mesec je organizacija na spletni strani nepremicnine.net potiho objavila oglas za paketno prodajo poslovnih prostorov na Vojkovi 63, Kersnikovi 4 in Kersnikovi 6. Gre za nezavezujoče zbiranje ponudb, torej ne za dražbo, ocenjena vrednost vseh poslovnih prostorov pa znaša nekaj več kot dva milijona evrov.

Audio file
2. 4. 2021 – 18.00
Kaj imata skupnega waldorfski vrtec in ŠOUL?

Prvi prostori, ki se prodajajo v oglasu, so del poslovne stavbe na Vojkovi 63, ki je v 59,85-odstotni lasti študentske organizacije. ŠOU na omenjeni lokaciji oddaja poslovne prostore najrazličnejšim najemnikom, katerih dejavnosti v večini primerov vsebinsko niso povezane s študentskim organiziranjem. Eden izmed najemnikov je tudi privatni waldorfski vrtec Hišica sonca, za katerega je ŠOU leta 2019 v kleti iz lastnih sredstev uredil prostore. Iz opisa ponudbe je razvidno, da želi ŠOU prodati 280 m2 prostora v prvem in 103 m2 v drugem nadstropju stavbe na Vojkovi 63. V prvem nadstropju stavbe na Vojkovi 63 se po naših informacijah trenutno nahajata vsaj Herpetološko društvo societas herpetologica slovenica, ki se ukvarja s preučevanjem dvoživk in plazilcev, ter podjetje Movalyse, ki se ukvarja z razvijanjem tehnologije za izboljšanje varnosti motoristov. Poleg njiju pa je svoje prostore v prvem nadstropju vsaj v preteklosti imela tudi poslanska skupina Modro za Študente. V drugem nadstropju ŠOU trenutno oddaja prostore Odvetniški družbi Grešak, ki ji je ŠOU od oktobra 2016 do danes nakazal nekaj več kot 280 tisoč evrov.

Audio file
25. 2. 2021 – 18.00
Pravno svetovanje ŠOU

Na Kersnikovi 6 ŠOU prodaja prostore, v katerih je od leta 2014 delovala študentska menza. Izklicna cena je postavljena na en milijon evrov. Menza se je že od začetka oglaševala kot študentska restavracija, sedaj pa v prostorih deluje navadna restavracija, ki razen bonov študentom ne nudi posebnih ugodnosti. Prostori v lasti ŠOU so trenutno dani v najem Zavodu Socialni inkubator Študentski kampus,* ta pa jih naprej oddaja v podnajem podjetju TIG projekti d.o.o., v okviru katerega na Kersnikovi 6 deluje restavracija ToJeTo balkan žar. Direktor restavracije Alojz Radovan o začetku postopka zbiranja ponudb za nakup prostorov ni bil obveščen in za objavo oglasa ni vedel, zato zadeve ni mogel komentirati.

Audio file
30. 4. 2013 – 14.30
Poročilo s četrtkove seje Študentskega zbora in včerajšnje tiskovne konference ŠOU-a.

Ko se je leta 2013 pod vodstvom že takratnega direktorja Andreja Klasinca začel projekt vzpostavitve študentske menze, je ŠOU zagotovil, da bo v okviru restavracije študentom ponujena »najkakovostnejša in najcenejša prehrana«. Kljub obljubam je bil nekomercialni značaj investicije že takrat vprašljiv. Preureditev prostorov na Kersnikovi 6 je bila namreč načrtovana hkrati z vzpostavitvijo hotela v sosednjih prostorih ŠOU na Kersnikovi 4. Do investicije v Hotel K4, proti kateri so se študentje izrekli tudi na referendumu, kasneje sicer ni prišlo. V prostorih na Kersnikovi 6 je po drugi strani leta 2014 začela delovati Študentska menza Indeks. Na začetku svojega delovanja je menza nudila študentske obroke po razmeroma nizkem doplačilu od enega in pol do dveh evrov.

Audio file
29. 6. 2015 – 12.00
Poročilo s 15. redne seje ŠOU v Ljubljani

Za upravljanje s študentsko menzo je bil v začetku leta 2015 ustanovljen Zavod Študentska menza z mednarodnim imenom ŠOU Diner. Zavodu je bil zaupan izbor zunanjega izvajalca ponudbe študentske prehrane ter izvajanje nadzora nad izbranim podjetjem. Že na polovici leta 2015 pa se je Zavod Študentska menza pripojil Zavodu Socialni inkubator Študentski kampus, ki je s tem prevzel tudi omenjene naloge. V začetku je bil projekt študentske menze zgolj način subvencioniranja izbranega zasebnika, ki je zaradi tega lahko študentsko prehrano ponujal po nižji ceni. Trenutno pa na Kersnikovi 6 deluje povsem komercialna restavracija, ki poleg druge ponudbe nudi tudi študentska kosila z doplačilom 3,52 evra. Študentje od oddaje prostorov na Kersnikovi 6 v komercialen namen tako neposredno ne dobijo ničesar, česar ne bi nudili že ostali gostinski obrati na trgu. V tem duhu tudi Kampus v svoje poslovno poročilo vsako leto zapiše, da je temeljna naloga študentske menze »ustvarjanje okolja za zagotavljanje študentske prehrane na javno dostopnem mestu, torej v restavraciji«.

Audio file
8. 3. 2013 – 17.00
O zgodovini in problematiki zaprtja Kluba K4

Poleg jedilnih prostorov na Kersnikovi 6, ŠOU prodaja tudi del svoje sosednje nepremičnine na Kersnikovi 4, v kateri se nahaja Klub K4. Izklicna cena znaša 1.000 evrov na kvadratni meter. Začetki privatizacije kluba segajo v leto 2013, ko je vodstvo Zavoda K6/4 ob menjavi uprave zaradi finančnih težav in ob podpori študentske skupine Povezani prevzel Aleš Logar. Po njegovem imenovanju je svetovalec zavoda na primer postal Uroš Novak, vodja točilnega pulta v Klubu K4 pa Alen Nikola Rajković. Oba sta nekdanja funkcionarja študentske skupine Povezani, trenutno pa opravljata funkciji prokurista in direktorja Študentskega kampusa.

Audio file
29. 8. 2019 – 17.00
MOL in ŠOU z dražbo v prodajo prostorov

V letu 2014 je Klub K4 nato prevzel novoustanovljeni Zavod Štirka, ki naj bi kot avtonomna enota deloval v okviru Zavoda Kersnikova – temu je še naprej direktoroval Aleš Logar. Že leta 2015 pa se je klub zaradi nerešenih finančnih težav ponovno zaprl. Ob ponovnem odprtju septembra 2015 je vodenje kluba prevzel zasebnik, podjetje Zmešaj d.o.o., ki je pozneje postal del mreže Gast Holding. V okviru podjetja sta že takrat delovala tudi klub Cirkus in lokal Centralna postaja. ŠOU je sicer s prodajo nekaterih drugih prostorov nad Klubom K4 začel že leta 2019. Takrat prodane prostore je kupilo podjetje Gast Gostinstvo, ki je prav tako del mreže Gast Holding.

V primeru uspešne prodaje navedenih nepremičnin bo ŠOU ostal lastnik prostorov na Kersnikovi 6, kjer trenutno deluje Študentska hiša Srce, lastnik prostorov na Vojkovi 63, ki niso vključeni v tokratni prodajni paket, ter prostorov na Pivovarniški 6, kjer se nahaja Študentski kampus. Glede na letos sprejeto Strategijo upravljanja nepremičnin ŠOU 2021–2022 naj bi bila sredstva od prodaje namenjena prav financiranju dodatnih investicij v Kampus.

Prodaja nepremičnin na Kersnikovi in nekaterih prostorov na Vojkovi 63 se sicer obeta že od sprejetja Strategije upravljanja nepremičnin ŠOU v Ljubljani v začetku marca. Kljub temu je bil dejanski začetek postopka oziroma objava vabila k dajanju ponudb s strani vodstva ŠOU izvedena zelo diskretno in brez predhodnega obvestila študentskemu zboru. Potezo vodstva in samo prodajo komentira študentska poslanka opozicijske skupine Zagon Sarah Tkalec.

Izjava

Vodja polanske skupine Povezani Aleksander Milićević nam je odgovoril le, da je del sprejetega finančnega načrta tudi strategija upravljanja nepremičnin. Za komentar smo prosili tudi vodjo poslanske skupine Modro za študente Ines Fridrih, a se nam do zaključka redakcije ni odzvala. Enako velja za izjavo vodstva ŠOU, ki pa jo pričakujemo v prihodnjem tednu.

 

*S Študentskega kampusa smo prejeli pojasnilo, da zavod že več kot leto dni ne najema prostorov na Kersnikovi 6, čeprav je v Strategiji upravljanja nepremičnin ŠOU 2021-2022 še vedno navedeno, da se prostori oddajajo v najem Kampusu.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.