Povzetek 2. dopisne seje ŠZ ŠOU v Ljubljani

Oddaja
7. 1. 2022 - 16.00

Med 24. in 27. decembrom 2021 je potekala 2. dopisna seja študentskega zbora ŠOU v Ljubljani. Na njej so se poslanke in poslanci pisno seznanili s poslovnim poročilom direktorja, ki je zajemalo pregled poslovanja ŠOU med januarjem in oktobrom 2021, ter s poročili članov predsedstva, volilne komisije in pritožbene komisije.

Direktor Andrej Klasinc je poslovno poročilo pospremil z optimističnim komentarjem: »poslovanje ŠOU je stabilno in nakazuje na preseganje planskih osnov«. Iz realizacije namreč izhaja, da je imel ŠOU do oktobra približno 270.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki. Pričakovanja presegajo predvsem prihodki od najemnin, za katere je ŠOU v proračunu ocenil, da naj bi bili bistveno manjši kot prejšnja leta. Med odhodki se je največ privarčevalo pri postavki za delovanje ŠOVZ-jev, torej pri delovanju fakultetnih študentskih organizacij.

Odprodaje in naložbe
 / 19. 6. 2021
Med bolj izčrpanimi postavkami so proračunska sredstva, namenjena vzdrževanju same organizacije, konkretneje postavka za materialne in druge odhodke ter postavka za amortizacijo. Iz tega naslova je bilo do konca oktobra porabljenih okrog 620.000 evrov. Iz zapisnikov sej predsedstva izhaja, da je bil precejšen del teh sredstev namenjen urejanju prostorov Študentskega kampusa in nepremičnin ŠOU na Vojkovi 63. V že tako visok znesek porabljenih sredstev za namene vzdrževanja, ki je razviden iz poslovnega poročila, pa še niti ni všteta konec oktobra odprta investicija, namenjena nadaljnjemu urejanju omenjenih objektov, v skupni višini 82.000 evrov.

modri
Kruha, iger in brucev v predvolilni štruci
 / 17. 10. 2016
Čeprav je ŠOU varčeval pri dejavnostih, ki jih za študente organizirajo fakultetne študentske organizacije, so za raznoliko ponudbo obštudijskih vsebin poskrbeli resorji ŠOU. Prisluhnimo izseku iz poročila Resorja za mednarodno sodelovanje, ki ga je pripravil vodja tega resorja in član skupine Povezani Tilen Vodeb Žmavc: »[Za študente smo] pripravili ekstravagantno doživetje na eni izmed ljubljanskih ladjic, ki vsakodnevno plujejo po reki Ljubljanici. Študentje so tekom enourne vožnje z ladjico lahko s strani dveh hostes in profesionalnega točaja preizkušal[i] raznolike koktajle in občudovali lepoto naše prestolnice [...].« Opisano doživetje, pa tudi nekateri drugi dogodki resorja so bili pripravljeni v sodelovanju s podjetjem G3 Spirits, ki ga skupina Povezani redno promovira in izbira za dobavitelja alkoholnih pijač na svojih dogodkih. Povezava z družbo G3 Spirits naj bi po drugi strani za Povezane funkcionarje predstavljala eno izmed zaposlitvenih možnosti po zaključku študija.

Rečna veselica sicer ni bila brezplačna, temveč je stala 15 evrov brez kartice Erasmus Student Network, krajše ESN, akcijskih 10 evrov pa, če je študent pred dogodkom kupil kartico ESN. Dejavnosti ESN sicer prav tako spadajo v okvir Žmavčevega resorja. Podobno visoko vstopnino je bilo treba plačati tudi za udeležbo na nekaterih njihovih drugih dogodkih. Na turnirju v beer pongu so morali študentje za prijavo dvočlanske ekipe na primer odšteti 10 evrov, pri čemer so imeli lastniki kartice ESN tudi ekskluzivno priložnost dokupa koktajla s popustom. Cena dogodka »All you can drink Erasmus party« na Kampusu pa je denimo znašala od 20 do 30 evrov. Žmavc je v poročilu zapisal, da je bil omenjeni dogodek »zelo uspešen, saj so vsi gostje bili navdušeni nad dogodkom.«

Čeprav se resor financira tudi z vstopninami za organizirane dogodke in prodajo kartic ESN, je za svoje delovanje do oktobra porabil skoraj 51.000 evrov. Z nakupom kartice ESN erasmusovec običajno prejme tudi nekatere druge ugodnosti, na primer popuste pri nakupu storitev partnerskih družb ESN. V Ljubljani je popust mogoče izkoristiti v telovadnici Legionar GYM, ki je podobno kot G3 Spirits povezana z nekdanjimi funkcionarji ŠOU. Nekdanji direktor družbe Legionar je bil namreč Klemen Kristan, trenutni direktor Zavoda Kersnikova in nekdanji minister ŠOU za obštudijske dejavnosti. Kartica ESN, ki jo ŠOU trži erasmusovcem, tuje študente tako usmerja v nadaljnje trošenje pri družbah, povezanih s trenutno garnituro ŠOU.

Rok Medved, vodja Resorja za socialo in zdravstvo ter član skupine Modro za študente, je v poročilu najprej pojasnil, da so se septembra na resorju ukvarjali z oblikovanjem projektov, ki jih je resor izvajal v naslednjih mesecih. Po besedah Medveda je bil septembrski »brainstorming, ki smo ga opravljali, [...] uspešen«. Možgansko viharjenje članov resorja je novembra in decembra tako obrodilo kar 5 projektov, resor pa je zanje porabil 3.500 evrov. Šlo je za 4 predavanja oziroma delavnice, in sicer o pripravah na zimo in izpite, pravilih lepega vedenja, »samomasaži« in HIV-u, ter za anketo o prehrambenih navadah študentov.

Pregled postavk in vsebinskih obrazložitev resorjev v finančnem načrtu ŠOU
 / 23. 2. 2021
Projekti Resorja za obštudijske dejavnosti, ki ga vodi Luka Kopinšek iz vrst Povezanih, se v določeni meri prekrivajo z dejavnostmi drugih resorjev. Tako je v poročilu na primer navedeno, da je resor izvedel projekt »SPOznaj HIV«, in sicer na isti dan, kot je dogodek na temo HIV-a organiziral Resor za socialo in zdravstvo. Tako kot Resor za mednarodno sodelovanje je tudi Resor za obštudijske dejavnosti med svojimi projekti navedel izlet v Gardaland za halloween. Oba omenjena resorja naj bi poskrbela tudi za organizacijo bowlinga v areni WOOP! v oktobru in božični izlet v Zagreb v decembru. Ker v nobenem poročilu ni zabeleženo, koliko sredstev je bilo porabljenih za posamezen projekt, ni jasno, v okviru katerega resorja so bile omenjene aktivnosti financirane oziroma ali gre za dvojno financiranje istih projektov.

Resor za študijsko problematiko, ki ga vodi Blaž Plazar, član skupine Modro za študente, je med septembrom in decembrom organiziral štiri delavnice na temo stresa, študija v tujini, Linkedina in financ, za kar je porabil 850 evrov. Iz realizacije sicer izhaja, da je resor večino predvidenih sredstev porabil za »aktualno spremljanje dogajanja na področju visokega šolstva« in »pripravo vsebinskih izhodišč«.

Za opisane in podobne dogodke so omenjeni resorji od januarja do oktobra porabili nekaj več kot 180.000 evrov. V to niso všteti honorarji članov predsedstva in administracije, za katere je ŠOU do oktobra porabil dobrih 105.000 evrov.

 

 

Poslovno poročilo (Andrej Klasinc)  Komentar k poslovnemu poročilu

Poročilo volilne komisije (Medina Ćehić)

Poročilo pritožbene komisije (Gregor Jerebic)

Poročilo administracije predsedstva (Klemen Petek)

Resor za mednarodno sodelovanje, sep-okt (Tilen Vodeb Žmavc)  Resor za mednarodno sodelovanje, nov-dec(Tilen Vodeb Žmavc)

Resor za obštudijske dejavnosti, sep-okt (Luka Kopinšek)  Resor za obštudijske dejavnosti, nov-dec (Luka Kopinšek)

Resor za socialo in zdravstvo, sep-okt (Rok Medved)  Resor za socialo in zdravstvo, nov-dec (Rok Medved)

Resor za študijsko problematiko, sep-okt (Blaž Plazar)  Resor za študijsko problematiko, nov-dec (Blaž Plazar)

Resor za ŠOVZ, 1 (Rasim Ćehić)  Resor za ŠOVZ, 2 (Rasmi Ćehić)  Resor za ŠOVZ, 3 (Rasim Ćehić)  Resor za ŠOVZ, 4 (Rasim Ćehić)

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.