Povzetek 7. redne seje Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani

Oddaja
11. 6. 2023 - 16.00

V četrtek so na 7. redni seji Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani potekale volitve članov in predsednika volilne komisije ljubljanske študentske organizacije ter volitve članov nadzorne komisije Študentske organizacije Slovenije, krajše ŠOS. Poslanke in poslanci so glasovali tudi o participativnem proračunu Študentske organizacije Fakultete za družbene vede.

Po potrditvi dveh zapisnikov – zapisnika 6. redne seje ŠOU v Ljubljani in zapisnika skupščine ŠOS – sta se poslankam in poslancem predstavila kandidata za članstvo v volilni komisiji ŠOU v Ljubljani ter kandidat za predsednika te volilne komisije. Začel je Samo Čigon, študent pravne fakultete, ki je predstavil svoje izkušnje s področja, relevantnega za opravljanje dela v volilni komisiji.

Izjava

Za Čigonom se je študentskemu zboru predstavil še drugi kandidat, prav tako študent prava, Maksim Miklič.

Izjava

Predstavitve je sklenil kandidat za predsednika volilne komisij, Gorazd Levičnik, študent zdravstvene fakultete, ki prihaja iz družbenih krogov povezanih Pacientov. Levičnik trenutno že opravlja delo člana volilne komisije.

Izjava

Predstavitvam so sledila poslanska vprašanja za kandidate. Začela sta poslanca kluba Glas, David Vidmar in Domen Vrhovnik. Čigona in Mikliča sta prosila, da se opredelita do novosprejetega 14. člena Pravilnika o volilni kampanji, ki za kršitve pravilnika predvideva do 700 evrov globe. Oba kandidata sta v odgovoru zavzela stališče, da sta kot bodoča člana volilne komisije svoje odločitve dolžna sprejemati na podlagi določil veljavnih pravilnikov, svojega mnenja o vsebini pravilnika pa nista podala. Čigon je ob tem povedal:

Izjava

V drugem krogu poslanskih vprašanj za kandidate je Tadej Rajgelj, poslanec kluba Glas, povedal, da ŠOU v Ljubljani po Zakonu o prekrških (ZP-1) nima pristojnosti izstavljanja glob študentom in študentkam.

Izjava

Rajgelj je k temu dodal, da se bodo v poslanskem klubu Glas zavzemali za uskladitev spornega Pravilnika o volilni kampanji z državno zakonodajo. 

Poslanec Vidmar je kandidata za predsednika volilne komisije Levičnika vprašal, po kakšnem kriteriju bo volilna komisija ločevala med promocijo, katere namen je agitacija volilcev in ki se mora zato izvajati po določilih Pravilnika o volilnih kampanjah, ter vso ostalo promocijo, katere namen je informiranje o dejavnostih študentske organizacije. Po mnenju Vidmarja bo táko ločevanje še posebej težavno v številnih primerih, ko kandidatne liste na volitvah za študentski zbor kandidirajo pod istimi imeni, kot jih imajo študentska društva. Levičnik je v odgovor še enkrat ponovil mantro, da bo volilna komisija vse kršitve obravnavala v skladu z veljavnimi akti ŠOU v Ljubljani.

Za člana nadzorne komisije ŠOS sta kandidirala študenta prava Timotej Klinc in Nina Bjelica. Najprej se je predstavil Klinc.

Izjava

Druga kandidatka za članico nadzorne komisije ŠOS Nina Bjelica ni dovolila snemanja svoje predstavitve, zato smo bili primorani prenos seje študentskega zbora med njenim nastopom prekiniti. Bjelica je poslancem predstavila svoje izkušnje, ki jih je pridobila s predsedovanjem volilni in nadzorni komisiji ŠOU v Ljubljani. Po dveh krogih razprave so sledile volitve, kjer so poslanci vse predstavljene kandidate izvolili z dvotretjinsko večino. 

Pod naslednjo točko dnevnega reda je predstavnica Študentske organizacije Fakultete za družbene vede Tjaša Tomše predstavila nov pravilnik fakultetne študentske organizacije o participativnem proračunu. Povedala je, da na Fakulteti za družbene vede študentska organizacija trenutno financira 11 društev, ki večinoma organizirajo le dogodke in dejavnosti za specifične študijske smeri. Tomše o tem, kako bo nova uvedba to pomanjkljivost rešila. 

Izjava

Poslanci so z glasovanjem potrdili pravilnik. Po glasovanju je Vrhovnik izrazil strinjanje z uvedbo participativnega proračuna in dodal, da so tudi v poslanskem klubu Glas na 5. redni seji zbora že predstavili podobno idejo za financiranje fakultetnih društev, ki pa so jo poslanci zavrnili. Vrhovnika je zanimalo tudi, na kakšni podlagi je kandidatka za nadzorno komisijo ŠOS Nina Bjelica zahtevala prekinitev prenosa javne seje študentskega zbora. Ker je Bjelica sejo medtem že zapustila, je odgovoril predsednik študentskega zbora Matej Igličar. 

Izjava

 

 

 

 

 

 

Foto: Artvee

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness