POVZETEK KONSTITUTIVNE SEJE ŠZ ŠOU V LJUBLJANI

Oddaja

V sredo, 9. novembra, je skoraj tri tedne po objavi uradnih rezultatov volitev, ki so potekale 12. oktobra, v prostorih Študentskega kampusa potekala konstitutivna seja Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani. Seje se je udeležilo 41 od skupno 42 poslank in poslancev, ni pa bilo poslanke Filozofske fakultete Urške Kodarin, ki je bila v študentski zbor izvoljena kot samostojna kandidatka. Funkcijo poslanke in poslanca v študentskem zboru bodo vsi razen treh opravljali prvič.

Na seji so se novoizvoljeni poslanci in poslanke študentskega zbora seznanili z delom volilne komisije in z delovanjem študentskega zbora v preteklem mandatu ter izvolili novega predsednika študentskega zbora. 

IZJAVA

Tako je v prvi točki seje, pod katero je spadalo poročilo o delovanju volilne komisije ŠOU, govor zaključila predsednica volilne komisije Medina Ćehić. Ob vseh zaznanih kršitvah je po njenih besedah volilna komisija pravočasno in korektno ukrepala. Volitve pa naj bi tako potekale nemoteno. Da so se kršitve, o katerih je poročalo več medijev, med njimi tudi Radio Študent, dogajale in da te niso bile ustrezno sankcionirane, je v nadaljevanju opozoril poslanec Združene liste študentskih društev Filozofske fakultete, Domen Vrhovnik. 

Kako študente odvrniti od kandidiranja v ŠZ ŠOU v Ljubljani
 / 23. 9. 2022

IZJAVA

Vrhovnik je izpostavil tudi problem pisnega vlaganja kandidatur, ki lahko zaradi dolgotrajnosti in zapletenosti postopka študentko odvrne od kandidiranja. Z digitalizacijo volitev bi se po njegovih besedah lahko izognili kršitvam, ki so se letos dogajale, s čimer se je strinjala tudi Čehić. Kot problematično je Vrhovnik izpostavil še časovnico volitev, ki potekajo v drugem tednu po začetku študijskega leta. Brucke in bruci po njegovem mnenju tako nimajo dovolj časa spoznati delovanje študentske organizacije in se o njem izobraziti.

Zaskrbljenost glede kršitev, ki so se dogajale na medicinski fakulteti, sta izrazila tudi poslanca liste Možgan MF, Tadej Rajgelj in David Vidmar. Slednjemu so se zdeli ukrepi volilne komisije premili.

IZJAVA

Čehić je zatrdila, da je bilo letos na terenu več inšpektorjev kot prejšnja leta. Opazovalcev pa naj bi bilo celo več, kot je bilo volišč.

IZJAVA

V drugi točki je študentske poslance in poslanke nagovoril direktor ŠOU v Ljubljani, Andrej Klasinc. Poročilo ŠOU v Ljubljani, v katerem je poudaril, da se težko kovidno stanje končuje ter da se za letos pričakuje normalno stanje z boljšim proračunom in več projekti, je pospremil z naslednjimi besedami.

IZJAVA

Na povezovalno držo direktorja se je odzval Vrhovnik, ki je predstavil drugačen pogled na vlogo ŠOU med epidemijo.

IZJAVA

Klasinc je v odgovoru neaktivnost ŠOU pri reševanju situacije tujih študentov med epidemijo utemeljil z naslednjimi besedami. 

IZJAVA

Pred volitvami novega predsednika študentskega zbora je besedo prevzel Rok Dolenc, zdaj že nekdanji predsednik študentskega zbora, in povzel delo v prejšnjem mandatu. Prva konstitutivna seja se je v mandatu 2020–22 izvedla nekoliko kasneje, 17. decembra, do konca mandata pa so izvedli 18 sej, sprejeli finančni načrt za leti 2021 in 2022 ter v tem času spremenili 8 aktov, med njimi najbolj sporni akt omejevanja razprav na sejah, ki je bil sprejet junija letos na zadnji redni seji.  

Drugo branje finančnega načrta in pravna reorganizacija
 / 10. 6. 2022

Na koncu so sledile še anonimne volitve novega predsednika študentskega zbora. Kot edini kandidat je bil z dvema neveljavnima glasovnicama in dvema glasovoma proti izvoljen Matej Igličar, študentski poslanec Pravne fakultete in nekdanji tajnik študentskega zbora, ki je kandidiral na listi modrih Pand. Kot je izpostavil, naj bi bil prav zaradi svojega preteklega delovanja, izkušenj v organizaciji in svoje izobrazbe primeren za opravljanje funkcije predsednika zbora. V svoji predstavitvi je Igličar odgovarjal na vprašanja poslancev, ki so bila večinoma tehnokratske narave, Vrhovnik pa je spomnil na nedavno sprejeto spremembo poslovnika študentskega zbora, ki omejuje razpravo na sejah zgolj na funkcionarje ŠOU. Zanimalo ga je, kakšno stališče zavzema Igličar do novega pravila, ki zunanjim opazovalcem prepoveduje postavljanje vprašanj izvoljenim poslancem.

IZJAVA

Pisala sta Urška in vajenec Primož.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.