ŠOUP in partnerji

Oddaja

V današnji oddaji 5 minut za boljši ŠOU pod drobnogled jemljemo proračunska sredstva, ki jih Študentska organizacija Univerze na Primorskem, v nadaljevanju ŠOUP, namenja financiranju pravnih in odvetniških storitev.

V naši zadnji oddaji o aktualnem dogajanju v primorski študentski organizaciji smo poročali o visokih zneskih, ki jih ŠOUP nakazuje svojim pravnim zastopnikom, Odvetniški pisarni Jereb. Iz erarja razberemo, da je višina nakazil ŠOUP Odvetniški pisarni Jereb med letoma 2016 in 2021 narasla. Če je v celotnem letu 2016 Odvetniška pisarna Jereb iz naslova ŠOUP prejela nekaj manj kot 2.000 evrov, je letna vsota nakazil leta 2017 poskočila na skoraj 21.600 evrov. Čez eno leto, leta 2018, pa je ŠOUP Odvetniški pisarni Jereb nakazal že skoraj 45.600 evrov. Nič kaj nižja ni niti višina nakazil naslednji dve leti, ko je Odvetniška pisarna Jereb iz naslova ŠOUP prejela nekaj več kot 41.000 evrov v letu 2019 in skoraj 32.000 v letu 2020.

Volitve v ŠZ ŠOUP
 / 14. 10. 2021
Ponovni skok višine nakazil Odvetniški pisarni Jereb razberemo iz podatkov iz erarja v letu 2021, ko je ŠOUP svojim pravnim zastopnikom nakazal skoraj 52.000 evrov. Kot smo že poročali, gre za enega najvišjih zneskov, ki jih je ŠOUP v letu 2021 nakazal kateremukoli subjektu, vključno s ponudniki študentske prehrane in zavodi, povezanimi s ŠOUP. Hkrati znesek predstavlja skoraj devet odstotkov celotne vrednosti proračuna ŠOUP, ki je v letu 2021 razpolagal z nekaj manj kot 600.000 evri proračunskih sredstev.

Čeprav ŠOUP velik delež svojih proračunskih sredstev vsako leto nameni Odvetniški pisarni Jereb, v finančnih načrtih primorske študentske organizacije ne najdemo posebne postavke, namenjene financiranju pravnih in odvetniških storitev. Kot so nam v odgovoru na novinarska vprašanja aprila letos pojasnili v ŠOUP, je financiranje storitev Odvetniške pisarne Jereb v finančnem načrtu predvideno pod postavko »storitve za skupne potrebe«. Vrednost te postavke v finančnem načrtu za leto 2021 znaša 60.000 evrov.

Kljub temu da slabih 52.000 evrov, ki jih je po podatkih erarja ŠOUP v letu 2021 nakazal Odvetniški pisarni Jereb, predstavlja skoraj 90 odstotkov vrednosti 60.000 evrov težke postavke, so nam v ŠOUP še februarja letos poskušali prikriti, da so stroški »storitev za skupne potrebe« v največji meri kar stroški storitev Odvetniške pisarne Jereb. Na naše novinarsko vprašanje »[k]atere dejavnosti se [v finančnem načrtu za leto 2021] financirajo pod postavko storitve za skupne potrebe,« so nam iz ŠOUP takrat odgovorili, citiramo, »[v]oda, elektrika, storitve mobilne telefonije in internet, čiščenje, varovanje, poštne storitve, komunala, najem kopirnega stroja, zavarovanje, uporabnine za računovodske in ostale programe«.

Odvetniško pisarno Jereb, financiranje storitev katere so predstavniki ŠOUP v odgovoru na naša novinarska vprašanja zamočali, je leta 2009 ustanovila Petra Jereb. Istega leta je pravkar ustanovljena družba odvetnice Jereb začela pravno svetovati in zastopati ŠOUP. V obdobju med letom 2014 in majem 2022, za katerega so na erarju dostopni podatki o transakcijah, je Odvetniška pisarna Jereb od vseh oseb javnega prava največ nakazil prejela ravno iz naslova ŠOUP. Ta je svojim pravnim zastopnikom v obdobju med letom 2016 in majem 2022 nakazal več kot 210.000 evrov. Hkrati je v tem obdobju ŠOUP posloval tudi z družbo za poslovno in podjetniško svetovanje OPJ-R, ustanoviteljica katere je prav tako odvetnica Petra Jereb.

Višino sredstev, namenjenih Odvetniški pisarni Jereb, v ŠOUP opravičujejo z razlago, da primorska študentska organizacija od leta 2012 ne zaposluje pravnice. Do takrat je ŠOUP na delovnem mestu pravnice namreč zaposloval Nino C., polnega imena katere nam v odgovoru na novinarska vprašanja v ŠOUP niso želeli razkriti. Kot so nam pojasnili, je poleg vodenja pravnih zadev, svetovanja organom ŠOUP in priprave ter nadzora nad izvajanjem pogodb ter aktov zaposlena odvetnica vodila tudi kadrovske zadeve. Leta 2012 naj bi vse naštete delovne naloge, vključno z vodenjem kadrovskih zadev, prevzela odvetniška pisarna Petre Jereb, kar nam je omenjena potrdila tudi v telefonskem pogovoru. Predstavniki ŠOUP so nam ob tem pojasnili, da med storitve pravne pomoči Odvetniške pisarne Jereb poleg že omenjenega sodi še »sodno svetovanje in zastopanje«, podjetje OPJ-R pa naj bi po besedah ŠOUP zanje opravljalo funkcijo »pooblaščenca za varstvo osebnih podatkov«.

Pregled aktualnega dogajanja v ŠOUP
 / 17. 2. 2022
Spomnimo, da je ŠOUP v finančnem načrtu za leto 2021 55 odstotkov letnega proračuna oziroma slabih 330.000 evrov namenil stroškom dela. Od tega je bilo največ sredstev, 185.000 evrov, namenjenih za stroške dela sedmih zaposlenih v strokovnih službah primorske študentske organizacije, med katerimi sta – po besedah predstavnikov ŠOUP – tudi kadrovska služba in služba za pomoč strokovnim službam. Stroški pravnih, odvetniških in kadrovskih storitev, ki jih za ŠOUP opravlja Odvetniška pisarna Jereb in se financirajo pod postavko »storitve za skupne potrebe«, v stroške dela niso vključeni. Kadrovske in svetovalne storitve primorska študentska organizacija v proračunu za leto 2021 tako financira dvojno. S sredstvi, namenjenimi strokovnim službam ŠOUP, in sredstvi, namenjenimi pogodbenikom – Odvetniški pisarni Jereb. Ob tem ni jasno, zakaj študentska organizacija sploh potrebuje lastno kadrovsko službo.

Čeprav je v obdobju med letoma 2009 in 2012 ŠOUP zaposloval tudi skrivnostno pravnico Nino C., so primorski funkcionarji že takrat potrebovali tudi pravne storitve odvetnice Jereb. Ta je leta 2010 na strani vodstva primorske študentske organizacije posredovala v sporu med Študentskim zborom ŠOUP, ki mu je takrat predsedoval Željko Urumović, in takratnim direktorjem ŠOUP, Sebastjanom Koklom. Po poročanju Žurnala24 je takratni poslanec v študentskem zboru, Aleksandar Kabanica, na vodstvo primorske študentske organizacije naslovil zahtevo za vpogled v dokumentacijo, kot so izpisi transakcij, seznami o lastništvu nepremičnin, zapisniki sej predsedstva in pogodbe, ki jih je ŠOUP od ustanovitve leta 2004 sklepal s privatnimi podjetji, in ki naj bi pričala o spornem poslovanju ŠOUP. Direktor Kokl je poslancu študentskega zbora takrat zavrnil vpogled v celotno dokumentacijo, pri čemer ga je s pravnim mnenjem podprla odvetnica Petra Jereb.

Preprečevanju vpogleda v poslovanje ŠOUP poslancem študentskega zbora je leta 2012 zaradi suma storitve več kaznivih dejanj gospodarskega kriminala sledila policijska preiskava na sedežu primorske študentske organizacije. S koprskega okrožnega sodišča so nam sporočili, da je v predkazenskem postopku iz leta 2012 ŠOUP prav tako zastopala odvetnica Petra Jereb, hkrati pa še odvetnik Boštjan Penko, ki ga je za to osebno pooblastil direktor in takratni zakoniti zastopnik ŠOUP, Sebastjan Kokl. Odvetnik Penko je javnosti najbolje poznan kot zastopnik Ivana Zidarja v zadevi Čista lopata. Še pred odhodom v odvetniške vode je bil Penko do leta 2008 državni tožilec v skupini za pregon organiziranega kriminala. Takrat je veliko prahu dvignila njegova aretacija, nato pa še ovadba zaradi suma zlorabe položaja, ko se je še v vlogi tožilca večkrat sestal z bodočim klientom, Zidarjem.

Ne odvetnica Jereb in ne odvetnik Penko uradno sicer nikoli nista zastopala Sebastjana Kokla kot posameznika*. Leta 2017 je Okrožno državno tožilstvo zoper takrat še aktualnega direktorja ŠOUP Kokla sprožilo kazenski postopek zaradi suma storitve več kaznivih dejanj v obdobju med letoma 2008 in 2011. Kokla je med preiskavo, ki se je končala s pravnomočno obtožbo zaradi ponarejanja listin ŠOUP, zastopala odvetniška družba Hočevar – Mokorel, kasneje – po obtožnici – pa še odvetnica Marija Hladin in odvetnik Bojan Pečnik.

Glede oviranja postopka kandidature na volitvah v ŠOUP
 / 21. 10. 2019
Tudi po odstopu Kokla z mesta direktorja ŠOUP po pravnomočni obsodbi leta 2017 Odvetniška pisarna Jereb ostaja hišna odvetniška družba ŠOUP. Nadaljuje pa se tudi omejevanje participacije študentov pri delovanju primorske študentske organizacije. Kot smo poročali, je leta 2019 volilna komisija kandidatom opozicije preprečila kandidiranje na zdaj že famoznih volitvah v študentski zbor ŠOUP na podlagi – po njihovi interpretaciji – nepopolnosti oddanih kandidatur. Študenti, ki jim je bilo s tem onemogočeno kandidiranje za poslance v študentskem zboru, so po neuspeli pritožbi zoper odločitev volilne komisije s protestno akcijo preprečili izvedbo volitev.

Sodbe, ovadbe – običajen petek Študentske organizacije Univerze na Primorskem
 / 24. 4. 2020
Nekaj več kot mesec dni po volitvah v študentski zbor leta 2019 je ŠOUP preko Odvetniške pisarne Jereb vložil zasebno tožbo zoper študente, ki so protestno onemogočili izvedbo volitev. V njej so jim očitali samovoljo, sodišče pa je tožbo zavrglo z obrazložitvijo, da iz opisa dejanj toženih študentov ne izhaja, da bi ti sploh storili kakršnokoli kaznivo dejanje. Leta 2021 je Odvetniška pisarna Jereb v imenu ŠOUP zoper odločitev sodišča vložila pritožbo, ki jo je višje sodišče, po besedah študentov, zavrnilo. Je pa ena od študentk prejela globo zaradi motenja javnega reda in miru. V času trajanja sodnega pregona primorskih študentov, med novembrom 2019 in koncem leta 2021, je ŠOUP po podatkih erarja Odvetniški pisarni Jereb nakazal slabih 92.000 evrov.

Poslovanje primorske študentske organizacije z Odvetniško pisarno Jereb, ki ga ŠOUP financira z denarjem iz proračuna, glavnino katerega predstavljajo koncesijske dajatve od študentskega dela, je ilustrativen primer rabe študentskega denarja za omejevanje participacije v študentski organizaciji in sodne ter izvensodne bitke, ki so v interesu ozkega kroga funkcionarjev in ne študentske javnosti.

V finančnem načrtu za leto 2022, pregledu katerega bomo na Radiu Študent namenili posebno oddajo, je višina postavke »storitve za skupne potrebe« v primerjavi s preteklimi leti ponovno zrasla. Tokrat na več kot 74.000 evrov. To nas navdaja s sumom, da bodo v letu 2022 zrasle tudi potrebe primorskih funkcionarjev po pravnem svetovanju in zastopanju.

Finančni načrt ŠOUP za leto 2022

 

*Po etriranju oddaje so nam iz Okrajnega sodišča Koper sporočili, da je Sebastjana Kokla in Univerzitetno športno zvezo Primorske, katere zastopnik je Kokl, v postopku pred koprskim okrajnim sodiščem iz leta 2012, zastopala Odvetniška pisarna Jereb. 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness