Vse poti vodijo v Rim, vsa sredstva pa k Povezanim

Oddaja

Vir fotografije: skupina Povezani

Pozdravljeni v oddaji 5 minut za boljši ŠOU, kjer bomo pod drobnogled vzeli financiranje poslanskih klubov ŠOU v Ljubljani. Poslanski klub, ki ga mora sestavljati vsaj pet poslancev, ima določene ugodnosti, na primer pravico do predlaganja svojih članov v nekatere organe in delovna telesa ŠOU, upravičeni pa so tudi do financiranja delovanja kluba iz proračuna ŠOU. V skladu s Pravilnikom o financiranju poslanskih klubov ima vsak klub pravico do sredstev v višini deset evrov mesečno na posameznega člana poslanskega kluba.

Trenutno so v študentskem zboru štirje poslanski klubi. Največja poslanska skupina, Združenje avtonomnih študentskih skupin – Modro za študente, ima 12 poslank in poslancev, sledijo ji Povezani z desetimi poslanci, opozicijo pa sestavljata poslanska kluba Zagnana akademska skupina s sedmimi in Konstruktivni s sedmimi poslanci. Klub Konstruktivni se je v začetku lanskega leta odcepil od Povezanih, da bi tvoril uradno opozicijsko, v praksi pa koalicijsko skupino, s čimer lahko izrine predstavnike dejanske opozicije Zagona iz organov ŠOU. Vodja nominalno opozicijskega poslanskega kluba Konstruktivni je sicer Gregor Jerebic, ki je vsaj glede na socialna omrežja dejansko aktiven v okviru skupine Povezani. 

Brisanje mej v študentskem zboru
 / 24. 2. 2021

Upoštevajoč Pravilnik o financiranju poslanskih klubov ŠOU, bi morala poslanska skupina Povezani v lanskem letu glede na število članov prejeti 1200 evrov za delovanje kluba, poslanski klub Modri pa nekoliko več, in sicer 1440 evrov. Resnično stanje je nekoliko drugačno. Po podatkih Erarja je ŠOU študentskemu društvu Povezani v lanskem letu nakazal skoraj 12.000 evrov, skupini Modro za študente pa slabih 1400 evrov. Velika je tudi razlika v skupni višini nakazil, ki sta jih društvi, znotraj katerih delujeta poslanski skupini, prejeli od konca leta 2016, ko so se transakcije ŠOU z zunanjimi subjekti začele beležiti na Erar-ju. Društvo Povezani je tako od leta 2016 prejelo slabih 32.000 evrov, Modri pa veliko manjši znesek, dobrih 3400 evrov. 

Predstavnica za odnose z javnostmi ŠOU Iva Meršnik nam je potrdila, da je društvo Modro za študente lansko leto prejelo 1356 evrov za delovanje poslanskega kluba, kot to predvidevajo interna pravila ŠOU. Društvo Povezani naj bi po drugi strani ta bistveno višji znesek prejelo zaradi izvedbe študentskih vsebin oziroma dogodkov. Meršnik smo večkrat neuspešno prosili za pojasnila, za katere dogodke in vsebine je društvo Povezani dobilo skoraj 12.000 evrov. Ni namreč jasno, zakaj bi ŠOU Povezanim dajal sredstva za izvedbo dogodkov, ko pa ima v proračunu predvidena sredstva za organizacijo dogodkov, ki se plačujejo vodjem in sodelavcem resorjev. Prav tako prejeti znesek skoraj za desetkrat presega višino sredstev, ki so določena po Pravilniku o financiranju poslanskih klubov. 

Skupina Povezani je letos zaenkrat prejela 1760 evrov, dogodkov ŠOU, ki bi jih prvenstveno izvajali Povezani, pa ni zaslediti. Sodeč po njihovi Facebook strani so organizirali nekaj delavnic, kot denimo delavnici spoznavanja Excela in programa Adobe Photoshop, pod katere pa so podpisani še drugi organizatorji. Gre za dogodke študentskih organizacij visokošolskih zavodov oziroma ŠOVZ-jev, ki od ŠOU dobivajo sredstva prek posebej za to namenjenih proračunskih postavk. Vse večje dogodke, ki jih je oglaševala skupina Povezani, kot sta obisk Beograda v aprilu ali obisk predbožičnega Zagreba v lanskem decembru, je organiziral resor za obštudijske dejavnosti. Luka Kopinšek, vodja resorja iz kvote Povezanih, je vsaj za en takšen dogodek, kjer je bila Skupina Povezani navedena celo med organizatorji, na 11. redni seji študentskega zbora zatrdil, da Povezani s tega naslova niso prejeli nobenih sredstev ŠOU. 

 Študentska skupina Zagon glede na Erar od ŠOU ni prejela nobenih nakazil. Članico opozicijske skupine, Veroniko Tržan, smo vprašali, na kakšen način poteka financiranje njihovega poslanskega kluba.

Izjava

Pojavi se torej še vprašanje, čemu poslanska kluba Modro za študente in Povezani sredstva za delovanje dobivata v pavšalu z nakazili ŠOU njunim društvom, medtem ko morajo poslanci skupine Zagon za vsako posamezno porabo proračunskih sredstev dobiti odobritev od ŠOU, ki potem tudi plača račun. Ta razlika ima ključno posledico za sledljivost porabe denarja. V primeru, da zunanjemu izvajalcu neposredno plača ŠOU, je to nakazilo razvidno v Erar-ju. Če pa ŠOU sredstva nakaže društvu poslanskega kluba, se izgubi vsakršen pregled nad tem, za kaj klubi nato sredstva dejansko porabijo, saj imajo status zasebnega društva in njihovi odhodki niso beleženi na Erar-ju. 

Na Erar-ju je razvidno tudi, da je društvo Modro za študente letos marca od ŠOU prejelo 1440 evrov, medtem ko nam je predsednik študentskega zbora Rok Dolenc zatrdil, da letos še niso odobrili porabe sredstev za kateri koli poslanski klub. Poslanska skupina Konstruktivni je po besedah piarovke Ive Meršnik za razliko od Zagona v lanskem letu prejela 840 evrov bruto za delovanje kluba. Nakazilo v njihovem primeru ni vidno na Erar-ju, kot pri Modrih in Povezanih, saj poslanski klub ni formaliziran kot društvo, najverjetneje pa dobijo svoj delež kar prek društva Povezanih. 

Po že omenjenem pravilniku o financiranju poslanskih klubov morajo ti do februarja oddati tudi letno poročilo o uporabi sredstev za preteklo leto, ki mora vsebovati vse prihodke in odhodke, ter vsebinsko poročilo delovanja kluba. V upanju, da bomo v poročilih dobili odgovor na vprašanje o nesorazmernem financiranju klubov, smo Dolenca prosili, da nam poleg pojasnil o nakazilih posreduje še poročila vseh štirih poslanskih klubov. Sporočil nam je, da posameznih poročil niso prejeli. Vprašali smo ga, ali poslanski klubi z oddajo poročil le zamujajo ali sploh ni praksa, da bi jih pripravljali, a odgovora nismo prejeli. Tržan nam je povedala, da v Zagonu poročil o financiranju klubov niso pisali, saj se od njih to nikoli ni zahtevalo.

Javna sredstva pa se k članom in kolegom Povezanih stekajo še prek drugih povezanih društev. Eno izmed teh je Društvo Utrip, ki deluje na Fakulteti za zdravstvene vede. Zastopnik tega društva je Rok Petrič, eden vidnejših članov Povezanih in trenutni generalni sekretar ŠOS. ŠOU je Utripu v mesecu januarju nakazal 2150 evrov, od leta 2018 do danes pa več kot 40.000 evrov. Od ŠOU smo pridobili pogodbo o sofinanciranju projekta »Študentska konferenca« v letu 2019, s katero je ŠOU društvu namenil 15.000 evrov. Vendar na Facebook strani društva takšnega dogodka v letu 2019 ni mogoče zaslediti, niti nam zadetkov na iskanje »Študentska konferenca Utrip« ne ponuja Google.* Sodeč po objavah dogodkov na Facebook profilu društva Utrip tudi v letošnjem letu ni organiziral nobenega samostojnega dogodka. Oglašujejo vsebine, kot so osnove Excela ali kulturni večer z Gašperjem Bergantom, ki pa jih organizira študentska organizacija Zdravstvene fakultete oziroma skupina Pacienti. Slednja sredstva za organizacijo dogodkov prejema iz posebej za to namenjene proračunske postavke ŠOU. Zanimivo je dejstvo, da je član skupine Pacienti, ki deluje na Fakulteti za zdravstvene vede skupaj z društvom Utrip, Gregor Jerebic, vodja že omenjene poslanske skupine Konstruktivni. 

Vseštudentsko smučanje, Romantična Verona, Big Beach Spring Break & more
 / 19. 3. 2021
ŠOU v Ljubljani pa ima dobre povezave tudi s študenti Primorske fakultete, kjer deluje študentsko društvo Konferenca. Zastopnik društva je Žan Krizmanič, ki je skupaj z Markom Anderličem, bivšim poslancem Povezanih, delal tudi kot promotor agencije Kompas Young. ŠOU je društvu Konferenca letos nakazal 3865 evrov, od 2019 pa več kot 16.000 evrov. Društvo nima spletne strani ali Facebook profila, zato je težko preveriti, katere dejavnosti sploh izvaja. Je pa očitno povezano s Petričevim društvom Utrip, saj je tako kot Utrip registrirano na naslovu Zdravstvena pot 3. Po podatkih Erarja pa je Žan Krizmanič sodeloval s ŠOU tudi privatno. Novembra lani je na račun svojega podjetja ARTEMIS s.p., ki izvaja gostinsko dejavnost, prejel 750 evrov. 

Visoke zneske ŠOU namenja tudi Klubu študentov Ekonomske fakultete. Zastopnik kluba je Miha Jagodic, ki pa po objavah na Facebooku sodeč prav tako prijateljuje z že omenjenim Rokom Petričem. Društvo je samo v letošnjem letu prejelo 4300 evrov. Od ustanovitve v aprilu 2020 do danes je klub prejel več kot 50.000 evrov. V letošnjem letu je ŠOU nekaj več kot 1200 evrov nakazal še študentskemu društvu strojnik.si, ki je društvo ŠOVZ-ja strojne fakultete, ki ga obvladujejo Povezani.

Poslovanje ŠOU s TraveLover in dvojno financiranje dogodkov
 / 1. 5. 2022
Meršnik smo prosili za obrazložitev, za katere vsebine in dogodke so vsem naštetim društvom nakazali sredstva, a odgovora še nismo prejeli. Kar je pri navedenih primerih potencialno sporno, je, da se poleg ŠOVZ-jem, ki niso ločene pravne osebe in ki prejemajo sredstva iz posebne postavke proračuna ŠOU, denar posebej nakazuje še društvom, ki jih očitno obvladujejo določeni poslanski klubi. Po Pravilniku o delovanju in financiranju ŠOVZ lahko ŠOVZ v določenih primerih prenese dejavnost na druge subjekte. To bi lahko pojasnilo, zakaj ŠOU neposredno nakazuje sredstva študentskim društvom posameznih fakultet, namesto da plačuje naročilnice ŠOVZ-jev za izvedene storitve. Meršnik smo vprašali, ali so potemtakem ŠOVZ-ji, ki so prvotno zadolženi in financirani za izvajanje dejavnosti za študente, svoje naloge prenesli na društva. V odgovoru je pojasnila, da prenosov na posamezna društva ni bilo. Kaj so zneski, ki jih ŠOU nakazuje društvom, in kako so se porabili, ostaja torej nepojasnjeno.

Dostop do sredstev je tako z nadzorom ŠOU omejen samo opozicijski skupini Zagon, medtem ko najmočnejši skupini, Povezanim, ŠOU zneske kar podeseteri, nakaže pa jih tudi mimo vseh pravil, ki jih sicer skrbno upošteva pri preverjanju delovanja Zagona. Dvojna merila in netransparentnost porabe študentskega denarja sta značilni za delovanje ŠOU, ki ponovno izkazuje svojo oddaljenost od primarnega poslanstva organizacije – služiti študentski javnosti. 

 Pisala je Urška

*Po etriranju oddaje smo na Facebook strani Študentski svet Zdravstvene fakultete - ŠSZF zasledili dogodek 1. Študentski babiški kongres, organiziran v letu 2019, pod katerim je med drugim podpisano tudi društvo Utrip:  https://www.facebook.com/events/s/1-studentski-babiski-kongres/2411403102479319/ 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness