Za piknike, tečaje in transparenten ŠOU

Oddaja

To sredo, 12. oktobra, bodo na 29 fakultetah potekale volitve v Študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, krajše ŠZ ŠOU v Ljubljani. V današnjih 5 minutah za boljši ŠOU bomo na podlagi dokončnega volilnega razglasa najprej preverili, na katerih fakultetah dejansko kandidirata vsaj dve ločeni listi, in tako posodobili našo projekcijo o že razdeljenih poslanskih stolčkih, ki smo jo prvič predstavili v Odprtem terminu za ŠOU. V drugem delu oddaje pa se bomo sprehodili skozi volilne programe list.

Neverjetno! Poglejte, kako je 26 ljudi KaNDidIRaLO. Povezani jih sovražijo.
 / 21. 9. 2022

Študenti in študentke bodo poslance, ki bodo zasedli 23 še nerazdeljenih poslanskih mest v študentskem zboru, izbirali na 14 od skupno 29 fakultet. Na preostalih 15 fakultetah za posamezno poslansko mesto kandidira le po ena kandidatka oziroma kandidat, ki bo v študentski zbor izvoljen že z enim glasom podpore. Tako je 19 poslanskih mest v študentskem zboru dejansko razdeljenih že pred volitvami, eno, do zdaj povezano poslansko mesto, pa bo ostalo prazno, saj Fakulteta za državne in evropske študije, krajše FDŠ, nima kandidatke ali kandidata za poslanca.

Od trenutno že razdeljenih poslanskih mest v Študentskem zboru ŠOU v Ljubljani jih bodo največ, deset, zasedli kandidati, ki so blizu trenutno največje koalicijske stranke Povezanih. Šest poslanskih stolčkov bo pripadlo kandidatom blizu druge največje, trenutno ravno tako koalicijske stranke Modro za študente. Dve poslanski mesti bosta prav tako zagotovo zasedla kandidata blizu trenutnega opozicijskega Zagona. Eno mesto v študentskem zboru pa bo bolj ali manj avtomatsko pripadlo tudi samostojni kandidatki na filozofski fakulteti, brucki Urški Kodarin, ki je trenutno ne moremo povezati z nobeno politično opcijo.

O razmerju moči v prihajajočem mandatu študentskega zbora bodo na letošnjih volitvah tako odločili študenti in študentke. Ne Povezani, ne Modri in ne kandidati blizu trenutne opozicije namreč še nimajo zagotovljene ene tretjine glasov. To pušča odprte tudi različne možnosti glede povolilnega povezovanja poslancev v poslanske klube in sestavljanja koalicije. Na volitvah bo kandidiralo vsega 23 kandidatov za poslance, ki niso povezani s trenutnima koalicijskima strankama Povezani in Modro za študente. Odločilno bo lahko še povezovanje poslancev fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, teološke fakultete in samostojne kandidatke na filozofski fakulteti. Poslušalce vabimo, da si na naši spletni strani pod posnetkom oddaje ogledajo grafične prikaze, ki smo jih pripravili za lažje razumevanje trenutnih in projekcijo prihodnjih razmerij v Študentskem zboru ŠOU v Ljubljani.

                

Nadaljujemo s pregledom volilnih programov. Te naloge se bomo lotili v sklopih. Najprej se bomo prebili skozi programe list, ki so povezane s trenutnima koalicijskima skupinama Povezani in Modro za študente. Za konec pa bomo preleteli še programske točke samostojnih kandidatov in tistih blizu trenutno opozicijskega Zagona.

Programi tradicionalno povezanih list so si med seboj podobni že po izgledu. Začnejo se s kratko predstavitvijo liste, v kateri izvemo, da so kandidati liste ambiciozni študenti, uvodu pa sledijo programske točke, večinoma zapisane v obliki enostavčnih povedi. Kandidati povezanih list bodo svojo ambicioznost v primeru izvolitve izkazovali s skrbjo za zdravje študentov in razvoj njihovih kompetenc. Kar zadeva kompetence, so najbolj konkretni Povezani EF, ki bodo v ta namen organizirali delavnice, citiramo, »osnov digitalnega marketinga, osnov kriptovalut, delavnico prvega stika in predavanja uspešnih podjetnic in podjetnikov«.

Kako študente odvrniti od kandidiranja v ŠZ ŠOU v Ljubljani
 / 23. 9. 2022

V primeru izvolitve povezane liste Za FSD bo predvsem zdravo tudi na ljubljanski fakulteti za socialno delo, kjer bodo kandidati liste za dobro počutje študentk in študentov poskrbeli z organizacijo zdravega zajtrka, smuti dne, čajnega dne, kavnega dne, ogleda filma in bowlinga. Veliko pozornosti vse povezane liste namenjajo tudi športnim aktivnostim in ekskurzijam na smučišča ter, kakopak, v Gardaland. V sklopu prizadevanj za izboljšanje materialnega položaja študentk in študentov se bodo povezane liste zavzemale za povečanje števila postelj v študentskih domovih, za možnost koriščenja subvencij za prehrano 24 ur dnevno in za preprečevanje diskriminacije tujih študentov.

Pri tem je treba opozoriti, da gre zgolj za navedbe, ki jih nobena povezana lista ni podprla s konkretnimi predlogi ukrepov. Objasnjeno ni niti, kako in če sploh so se predstavniki list za iste cilje zavzemali v preteklih mandatih. Tako je v programu Povezanih EF na primer navedeno, da si bodo prizadevali za 500 dodatnih postelj v študentskih domovih, v programih FUL Povezanih in Pacientov pa je zabeleženo prizadevanje za 300 dodatnih postelj. Zaradi dveh različic sicer enako formuliranega cilja se zdi, da je ta poljuben in v programih naveden brez ugotavljanja dejanskega stanja, analize potreb, sploh pa brez predvidenih ukrepov, kako ta cilj doseči.

O finančnem stanju ŠOU v Ljubljani
 / 10. 12. 2020
Zanimiv je tudi cilj prav tako povezane liste Mafija, ki ponovno kandidira na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko. Med drugim se bodo mafijski kandidati zavzemali za izboljšanje študentskega položaja mladih družin. Čeprav tu prav tako ni navedeno, kako bodo ta cilj dosegli, je zgovorno, da sta poslanca Mafije v preteklem mandatu glasovala proti predlogu Zagona, da se klubu študentskih družin iz letnega proračuna ŠOU v Ljubljani nameni tisoč evrov. Prav tako so poslanci Povezanih v preteklem mandatu podprli predlog drastičnega zmanjašanja financiranja kluba študentov invalidov in omenjenega kluba študentskih družin.

Med tradicionalno povezanimi listami vsebinsko nekoliko izstopa program Frikov, ki ponovno kandidirajo na fakulteti za računalništvo. Poleg slabšanja socialnega položaja študentov, ki bi ga med drugim poskušali izboljšati z dvigom državnih štipendij, Frike skrbi, citiramo, »čedalje večja polarizacija med študenti, ki se aktivno zanimajo za študentsko politiko«. Konec citata. Zato si kandidata za poslanca želita, ponovno citiramo, »enkrat za vselej preseči delitve, ki nas oddaljujejo drug od drugega«.

Odslej je tudi na študentskih volitvah mogoče zmagati s programom.
 / 23. 10. 2012
Nadaljujmo z modrimi listami. Če so povezani predvsem ambiciozni, so modri zagnani in motivirani. V programih Modrih glasbenikov in Najboljših pedagogov, dveh tradicionalno modrih list, takoj v uvodu preberemo duhoviti nesmisel, citiramo: »Smo delavni, apolitični in družbeno kritični.« Težko ugibamo, ali za tem sloganom stoji politična strategija antistranke ali pa gre morda zgolj za kombinacijo besed, ki v kolažu zvenijo modro.

Društveniki, sicer nova, a najverjetneje z Modrimi povezana lista, ki letos kandidira na fakulteti za družbene vede, se bo zavzemala predvsem za nemoteno delovanje fakultetnih društev. S tem ciljem nameravajo na ravni fakultetne študentske organizacije vzpostavili participativni proračun in se odpovedali sejninam, ta denar pa nameniti delovanju društev. Odpovedovanje sejninam v svojem programu sicer obljubljajo tudi modri Najboljši pedagogi.

Preimenovanje in delovanje Študentskega kluba FDV
 / 17. 7. 2022

Po dolžini, še bolj pa po vsebinski razdelanosti, med vsemi programi najbolj izstopata program Lilastih, ki ponovno kandidirajo na fakulteti za kemijo, in program Združene liste društev filozofske fakultete, krajše ZLŠD. Obe listi sta v tem mandatu del opozicijskega Zagona. Lilasti v programu ponudijo nastavke za nekatere reforme ljubljanske študentske organizacije. Zavzemali se bodo za uvedbo strategije za upravljanje z nepremičninami v lasti ŠOU, omejitev pristojnosti predsedstva in prenos nekaterih pristojnosti s predsedstva na študentski zbor. Predlagajo tudi uvedbo resorja za znanost in okoljevarstvo.

ZLŠD s filozofske fakultete bo nastopala, citiramo, »proti korupciji, študentskemu povzpetništvu in za deprofesionalizacijo študentske politike«. To bodo dosegli z decentralizacijo odločanja o porabi sredstev, uvedbo digitalnih volitev po vzoru Univerze v Ljubljani in debirokratizacijo postopkov kandidiranja v ŠOU. Ustanovili bi študentsko založbo, ob tem pa naslavljali tudi problematiko tujih študentov, študentov staršev in invalidov ter socialno ogroženih. Za to potrebna sredstva bodo pridobili z zmanjšanjem financiranja športnih in izletniških dejavnosti, ki jih smatrajo za elitistične, ali pa se podvajajo z aktivnostmi, ki jih študentom že nudi Univerza v Ljubljani. Kot predpogoj za uveljavljanje reform študentske organizacije razumejo znižanje referendumskega kvoruma, za kar si bo prizadeval njihov poslanec v študentskem zboru. Lep, čist in negovan kampus bi napravili še uporaben tako, da bi njegovo vodenje prepustili študentski samoupravi.

Za lep, čist in predvsem uporaben kampus si bo prizadevala tudi nova, samostojna lista na fakulteti za strojništvo, imenovana ! sestanek. Lista PM, ki kandidira na AGRFT-ju in je povezana z Zagonom, pa je v svojem programu predvidela, citiramo, »prodajo nesmiselnega Študentskega Kampusa«.

V programih omenjenih in drugih samostojnih list najdemo predvsem pozive k večji transparentnosti in delovanju v interesu študentov, pa tudi nezadovoljstvo s trenutnim delovanjem ljubljanske študentske organizacije. Listi PM in Takt tako obljubljata boj proti korupciji in nadzor nad nosilci funkcij v študentski organizaciji. Temu v svojih programih načelno prav tako sledijo vse ostale liste, povezane s trenutno opozicijo. Lista PM in ! sestanek se ob tem spogledujeta še z uvedbo mehanizmov neposredne demokracije. Lista Vektor pa podobno kot ZLŠD obljublja digitalizacijo infrastrukture ŠOU v Ljubljani.

S tem zaključujemo kratek pregled programov list, ki se potegujejo za poslanska mesta v študentskem zboru za mandatno obdobje od 2022 do 2024. Vse študentke in študenti se volitev lahko udeležite to sredo med deveto zjutraj in šesto popoldan na svojih fakultetah oziroma v prostorih Študentskega Kampusa. Na volilni dan bomo o poteku volitev skozi ves dan v živo z različnih fakultet poročali v eter Radia Študent. Se vidimo na voliščih!

 

Programi list za mandatno obdobje 2022 - 24

FOTO: Radio Študent 

Aktualno-politične oznake: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness