Še petnajst minut koronašole

Oddaja
14. 12. 2020 - 16.00

Slovenska tiskovna agencija je pretekli četrtek objavila poročilo o novinarski konferenci, na kateri so na svoje težave med spletnim šolanjem v času koronakrize opozorili kar otroci sami. Otroci so povedali, da so zaradi trenutne situacije zaskrbljeni, v šoli obravnavajo predvsem lažje snovi. 

Srednješolka Alma je izpostavila, da šolanje od doma ne obremenjuje le nje, ampak tudi njene družinske člane, zato se še bolj trudi, da bi delo opravila po najboljših močeh. Z ostalimi otroki opozarja, da bo matura za letošnje maturante še posebej stresna, saj so vsi opazili upad oziroma slabšo kakovost znanja. Otroci so izrazili negotovost glede izvedb tekmovanj znanja, ki so sicer pogoji za dodelitve štipendij. 

 

Na isto težavo, namreč izvedbo tekmovanj, opozarjajo tudi pri Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Pet dijakov, ki se je več let pripravljalo na udeležbo na fizikalni olimpijadi, je zaradi prepovedi Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport moralo ostati doma in se ni smelo udeležiti olimpijade v Rusiji. Dijaki pri olimpijadi sicer sodelujejo od doma, a ker niso pod uradnim nadzorstvom organizatorja, so le neuradni tekmovalci. Ta način udeležbe pa dijakom onemogoča pridobitev štipendije in vpis na priznane tuje fakultete. Slovenski dijaki in tekmovalci na fizikalnih olimpijadah dosegajo visoke uspehe, bronaste, pogosto srebrne in včasih zlate medalje. 

 

Ostajamo na področju nadarjenih učencev. Računsko sodišče je ugotovilo, da sta bila Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zavod Republike Slovenije za šolstvo pri ureditvi sistema dela z nadarjenimi in sistema šolskih tekmovanj v letu 2017 neučinkovita. Revizijsko poročilo je pokazalo, da Ministrstvo ni poskrbelo za vzpostavitev ustreznih strateških, pravnih in strokovnih podlag za enakopravno obravnavo nadarjenih učencev in dijakov pri razvijanju njihove nadarjenosti. Dodajajo, da Zavod Republike Slovenije za šolstvo ni bil dovolj aktiven pri posodabljanju strokovnih usmeritev za delo z njimi v šolah. Nacionalna strategija za delo z nadarjenimi je v pripravi od leta 2014, strokovne usmeritve pa že od leta 2013. Proračunska sredstva za dodatno delo z nadarjenimi niso bila zagotovljena, financiranje se je zagotavljalo stihijsko, le začasno in projektno. 

 

Dijaška organizacija Slovenije je sedmega decembra na spletni konferenci predstavila predloge prilagoditev in izvedbe mature dva tisoč enaindvajset. Pred ključnim skupnim posvetom, je potekalo še šest regionalnih, ki so se jih udeleževali dijaki z najrazličnejšimi ozadji in problematikami. Poleg dijakov so se posveta udeležili ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Simona Kustec, predstavnika državne komisije za splošno in predmetno maturo ter predsednik državne izpitne komisije. 

 

Osrednji posvet je po podatkih Dijaške organizacije Slovenije prek povezave Zoom spremljalo kar 11 tisoč dijakov. Dijaki so v devetnajstih točkah predlagali ukrepe in spremembe ter izrazili skrb za pravično izvedbo mature. Med devetnajstimi točkami se le ena neposredno doktika težavne poklicne mature. Tako dijaki kot pristojni so se strinjali, da so prilagoditve letošnje mature nujne, znane pa bodo do konca tega decembra. Več o najpomembnejših prilagoditvah je povedala Maja Kalin, predsednica Dijaške skupnosti Slovenije.

Izjava

 

Študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani je na 18. redni seji sprejel resolucijo o ukrepih za izboljšanje položaja študentov v času epidemije covid-19. Predloge ukrepov predstavlja predsednica ŠOS, Mubina Vrtagić:

 

Izjava

Vrtagić je odgovorila tudi na naše o vprašanje o tem, kdaj lahko študentje pričakujemo vladno sprejetje predlogov:

Izjava

Objavljeni so tudi rezultati volitev študentske organizacije visokošolskih zavodov, ki do dvajsetega decembra sprejemajo kandidature za novega predsednika Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. 

 

Ostajamo v visokošolskem prostoru. Na primorski univerzi so letos eni od svojih članic, Fakulteti za humanistične študije, naložili nove varčevalne ukrepe zaradi milijonskega dolga in nizkega vpisa. Kot je mogoče ugotoviti na podlagi letnih poročil, gre za interni dolg do rektorata, ki je več let kril sprotne stroške. Velik del predstavljajo tudi stroški kritja manka v financiranju ob odcepitvi Znanstveno-raziskovalnega središča Koper.

 

Na omenjeni fakulteti se je prejšnji teden predstavila kandidatka za dekanjo, doktorica Irena Lazar, ki ima za seboj že dva zaporedna mandata. Ob tem so se pojavili dvomi v zakonitost kandidature, saj bi z njo presegla 8 let dekanskega mandata, ki ga od leta 2017 dovoljuje Zakon o visokem šolstvu. Rektorat Univerze na Primorskem se sklicuje na pravno načelo, ki ne dopušča, da zakoni veljajo za nazaj, in trdi, da se prvi mandat doktorice Lazar ne bi smel upoštevati. Visokošolski sindikat po drugi strani zagovarja interpretacijo, da zakon ureja pričakovanja do nosilcev funkcij in da ne gre za primer retroaktivnosti.

 

Poglejmo še dogajanje v tujini. 

Po petkovem oboroženem napadu na srednjo šolo za znanost v Nigeriji, v zvezni državi Katsina, je pogrešanih več kot 300 dijakov. Napadalci, oboroženi s puškami, so v šolo vdrli v noči s sobote na nedeljo. Vzrok za napad še ni znan, dijaki, ki so ugrabiteljem pobegnili, pa so povedali, da so vodje akcije napadalcem naročili, naj otrok ne ranijo. 

 

Še vedno je živahno tudi v Manchestru. O dogajanju na tamkajšnji univerzi smo poročali že pred tedni. Takrat so študentje protestirali, ko so se bili zaradi poplav in slabega ukrepanja vodstsva univerze prislijeni zateči v skupno telovadnico in tam preživeti noč. Veliko študentov se je med dogodkom okužilo s koronavirusom. Nedavno je univerza suspendirala varnostnika, ki naj bi v študentsko naselje neupravičeno preprečil vstop temnopoltemu študentu. Varnostnik je svojo odločitev utemeljeval z razlago, da je študent izgledal kot lokalni razpečevalec droge.

 

Obvestilnik

 

Društvo študentov medicine Maribor je za sredo, šestnajstega decembra, pripravilo seminar na temo spopadanja z izolacijo in stresom, ki nastane zaradi nje. Dogodek, ki se ga lahko udeležite med šesto in osmo uro zvečer, zahteva predhodno prijavo, po kateri vam organizatorji posredujejo povezavo do spletnega mesta dogodka. V četrtek, sedemnajstega decembra, bo med sedemnajsto in devetnajsto uro popoldne potekal spletni seminar v spomin nedavno umrlemu antropologu Davidu Graeberju. Organizatorji iz Slovenskega etnološkega društva so dogodek opisali takole: Kratek posvet v Graeberjev spomin bo osvetlil različne vidike njegovega praktičnega in teoretičnega dela. Od anarhistično aktivističnega delovanja in sprotnega etnografskega opisovanja »direktne akcije« do njegovega etnografskega dela na Madagaskarju in niza temeljitih primerjalnih analiz družbenih pojavov, kot so delo, dolg, birokracija in vrednost.

 

Društvo Slon, ki izvaja filmsko vzgojo, je pripravilo spletni ogled filma Deček in svet, ki bo potekal v petek, osemnajstega decembra, ob osemnajstih. Film je poklon naravi in kritika sodobne družbe – potrošništva, medijev in industrializacije s perspektive dečka, ki v svetu išče svoje mesto. Filmu ob devetnajstih trideset sledi pogovor z Andrejo Goetz iz društva Slon.

Stran od korone se je držala in novice nabrala je danes Zala Č.G.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.