15 belih miši

Oddaja
22. 1. 2020 - 14.00

15. januarja se je v časniku Večer znašla novica, da namerava Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport postopno ukiniti izvajanje dejavnosti v Dijaškem domu Maribor. Eden izmed razlogov za zaprtje je upad vpisa v zadnjih 10 letih - po poročanju ministrstva je padel z 220 dijakov na 60 dijakov, ki so v dom vpisani v letu 2019/2020. Prostore naj bi v celoti prevzel Center za sluh in govor Maribor, ki je souporabnik doma že zdaj. Poleg Dijaškega doma Maribor delujeta še Dijaški dom Lizike Jančar in Dijaški dom Drava, ki naj bi po potencialnem zaprtju DD Maribor še vedno zagotavljala dovolj ležišč. 

Podjetje Si Splet je v okviru akcije “ESET zimski dan” izvedlo natečaj za najboljši video na temo varne uporabe spleta. Najbolje so se odrezali učenci in učenke OŠ Orehek Kranj in Ravne na Koroškem. Natečaj je potekal prvič, sodelovalo je deset osnovnih šol, vsi njihovi videi pa so dostopni prek Facebooka in na YouTube kanalu Eset Slovenija. Tudi glasovanje je potekalo prek spleta - zmagovalne prispevke so izbrali na podlagi prejetih všečkov na kanalu YouTube in ocene komisije, ki so jo sestavljali strokovnjaki za informacijsko varnost Si Splet ter mojster digitalnega in strateškega marketinga in predavatelj na Gea Collegeu Gal Kočar.

V petek, 17. januarja, je na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport potekala novinarska konferenca o novi beli knjigi. Minister Jernej Pikalo in vodja strokovne skupine za pripravo bele knjige, Jadran Lenarčič, sicer direktor Inštituta Jožef Štefan, sta na konferenci podala nekaj novih informacij o pripravi ključnega strateškega dokumenta za razvoj vzgoje in izobraževanja. Spomnimo, da se je proces pričel že lani, ko je Pikalo pripravil več javnih posvetov, na katerih je lahko kdor koli delil svoje predloge za pripravo nove bele knjige, nato pa so na ministrstvu pregledali še mednarodne in lastne analize in raziskave.

Dokument naj bi pripravili do konca tega leta, potem pa sledi širša obravnava, med drugim tudi v državnem zboru. Nova bela knjiga bo krajša od prejšnje in ne bo vsebovala nacionalne kurikularne prenove ali akcijskih načrtov. Dokument bo kratek, ukvarjal pa se bo predvsem s prihodnostjo tako šole kot družbe, obenem pa poskusil odgovoriti na tehnološke, družbene in druge spremembe, ki naj bi se zgodile v prihodnjih 10 do 15 letih. 

V ponedeljek pa se je na besede ministra ostro - s peticijo, naslovljeno Tresla se je gora, rodila se bo bela miš - odzval del pedagoške stroke. Menijo, da je sestava strokovne skupine neprimerna. Razen dveh bivših ministrov za izobraževanje, znanost in šport v skupini ni nikogar, ki bi se “dejansko ukvarjal ali znanstveno ali strokovno s sistemom vzgoje in izobraževanja”. V skupini na primer ni nikogar s Pedagoškega inštituta ali Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, manjkajo pa tudi strokovnjakinje in strokovnjaki s področja predšolske vzgoje, osnovne šole, izobraževanja odraslih ter poklicnega in strokovnega izobraževanja. 

Po spletu so zaokrožili posnetki medvrstniškega nasilja v Novem mestu. Na posnetkih so v več pretepih - na igrišču pred Šolskim centrom Novo mesto, v garaži trgovskega centra in pred športnim parkom Portoval - udeležena samo dekleta, slišati pa je vzklike fantov, ki so nasilje snemali in spodbujali. Policija prijave pretepa sicer ni prejela, ga je pa zaznala na družbenih omrežjih in s pomočjo šole identificirala udeležene posameznice in posameznike. Eno izmed deklet naj bi zaradi lažjih poškodb moralo poiskati pomoč v zdravstvenem domu.

V javnih osnovnih in srednjih šolah ter na univerzah po Angliji so od tega tedna vsem dekletom na voljo brezplačni higienski pripomočki za menstruacijo - torej tamponi in vložki, akcijo pa financira ministrstvo za izobraževanje. Nedavna raziskava je namreč pokazala, da je 42 odstotkov deklet, starih med 14 in 21 let, kot nadomestke - ker si izdelkov ni moglo privoščiti - že uporabilo na primer nogavice ali druge kose oblačil in papir, zaradi menstruacije pa naj bi v letu 2018 iz šole izostalo 137.000 deklet. Podobno akcijo so izvedli že leta 2018 na Škotskem, ko so ugotovili, da si vsako četrto dekle pripomočke težko privošči, lani pa so brezplačne izdelke zagotovili tudi v šolah v Walesu.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

23. januarja bodo na Filozofski fakulteti potekali pedagoško-andragoški dnevi, ki imajo letos naslov Vplivi sodobnih tehnologij na učenje in izobraževanje. Podrobnosti in povezavo do programa najdete na spletni strani Filozofske fakultete.

23. in 24. januarja 2020 bo na Filozofski fakulteti in v Narodni galeriji potekal simpozij z naslovom Umetnostna zgodovina v srednji Evropi leta 1918 – prelom ali kontinuiteta?, ki ga organizira Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete. Vabljeni!

Gibanje Kvadratni meter v sodelovanju s Kje bomo pa jutri spali vabi vse, ki jih zanima stanovanjska problematika, da se jima 27. 1. 2020 pridružite na Trgu republike, kjer bodo postavili naselje iz kartonastih škatel. Zbor bo ob 11. uri v Socialnem centru ROG, od koder bo potekal pohod do Trga republike.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness