15 izglasovanih stavk

Aktualno-politična novica
21. 2. 2022 - 16.00

"File:Rally for wage increase, involving trainee teachers at hyde Park, Sydney, NSW 01.jpg" by The Tribune / SEARCH Foundation is licensed under CC BY 4.0

Pojenjanju omikronskega vala sledi val vladnih sproščanj ukrepov. Najstrožji ukrepi vključno z izpolnjevanjem pogoja PCT so odpravljeni v večini dejavnosti z izjemo zdravstva, sociale in zaporov. V šolah in na fakultetah po novem ne bo potrebno samotestiranje učencev in dijakov, še vedno pa je obvezno nošenje mask. Predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Fani Al Mansour je za Radio Slovenija povedala, da upa, da bodo tudi maske kmalu odpravljene. Nošenje mask je po njenem problematično predvsem zato, ker se učenci in dijaki ob celodnevnem nošenju mask srečujejo tudi pri dejavnostih, kjer te niso potrebne, recimo pri športni vzgoji, zato je upoštevanje tega ukrepa težavno.

Val nezadovoljstva, ki sta ga sprožila pogajanje in predvideni dogovor med vlado in sindikatom zdravnikom in zobozdravnikov FIDES, še naprej vznemirja javni sektor. Po stavki delavcev v zdravstvu in sociali se z uradno napovedjo stavke pridružuje Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, krajše SVIZ. Prejšnji četrtek so na novinarski konferenci sporočili rezultate glasovanja članov in članic sindikata ter drugih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki so bili prav tako povabljeni k odločanju o izvedbi splošne stavke. Glasovanja se je udeležilo slabih 41 tisoč ljudi, stavki pa je pritrdilo več kot 91 odstotkov. Več o stavkovnih zahtevah je na novinarski konferenci povedal glavni tajnik SVIZ-a, Branimir Štrukelj

IZJAVA

SVIZ je po besedah Štruklja pripravljen na takojšnji začetek pogajanja, če do stavkovnega sporazuma ne pride, pa bo prvi dan stavke 9. marec. Po napovedih bo stavka potekala tako, da pouka ne bo. 

Razmere so kritične v vzgojnih zavodih, v katerih delavci in delavke opozarjajo na pogoje dela, pomanjkanje plačila za izpostavljenost pri delu z okuženimi otroki in najstniki ter izgorelost, ki jo je epidemija še poslabšala. Štrukelj pa je na novinarski konferenci izpostavil še razmere v vrtcih

IZJAVA

Spomnimo, da je že v začetku februarja Visokošolski sindikat Slovenije vladi dal 30 dni za začetek pogajanja o zahtevah, povezanih z dopolnitvami kolektivnih pogodb za dejavnost vzgoje in izobraževanja ter kolektivne pogodbe za javni sektor. Iz Visokošolskega sindikata Slovenije so nam sporočili, da so trenutno v procesu sprejemanja nadaljnjih odločitev glede stavkovnih zahtev, ki bodo znane v naslednjih dneh. 

Rušenju razmerij v enotnem plačnem sistemu nasprotuje Rektorska konferenca Republike Slovenije, ki poziva vlado, naj se plačni sistem javnega sektorja ohrani celovito. Soglašajo z ureditvijo plač za zaposlene v javnem sektorju ter z dvigom vrednosti plačnih razredov, vendar le ob pogoju, da se razmerja med posameznimi plačnimi skupinami in delovnimi mesti ohranijo. Rektorska konferenca opozarja, da kader odhaja in ni možno dobiti novega, to pa se dogaja predvsem zaradi nestimulativnih plač in pogojev, ki niso ustrezni za delo v visokem šolstvu in znanosti. 

Duh časa
»Vaši računalniki so preslabi za slovenske učence, ker imajo nameščen Linux namesto Oken.«
 / 21. 4. 2020

Društvo Duh časa bo po koncu februarja ostalo brez delovnih prostorov. Gre za društvo, ki je v času epidemije postalo znano predvsem s projektom Računalniki za socialno ogrožene, v okviru katerega društvo obnavlja in podarja računalnike in računalniško opremo socialno ogroženim posameznikom in družinam, kar je sploh v času šolanja na daljavo postalo pomembno za šolajoče se učence, dijake in študente. S prostorsko stisko se sicer spopadajo že vsaj 10 let, odkar so Mestni občini Ljubljana prvič predstavili svoje delo. V imenu Društva Iskra in Študentske fronte je bil prejšnji teden poslan dopis, v katerem pozivajo zastopnike Zavoda Študentski kampus in Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani, krajše ŠOU, naj društvu zagotovi prostore na Kampusu ali v eni izmed drugih nepremičnin ŠOU. Za komentar smo se obrnili na Kampus in na predstavnico za stike z javnostjo ŠOU, vendar odziva še nismo prejeli.  

Dijaška organizacija Slovenije, krajše DOS, opozarja na dvig cen za ure voženj v slovenskih šolah vožnje. Novembra so na ministrstvo za infrastrukturo, vlado in Združenje šol vožnje Slovenije naslovili dopis, v katerem opozarjajo na to problematiko. Na DOS [dos] navajajo, da so na prvi dopis dobili odgovor z Združenja šol vožnje, v katerem so pojasnili, da nimajo možnosti ukrepanja. 9. februarja je DOS [dos] poslal še dopis na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Ministrstvo se je odzvalo s predlogom vpeljave opravljanja vozniškega izpita v sistem OIV oziroma obvezne izbirne vsebine. Ta vpeljava bi lahko pod določenimi pogoji omogočala, da bi dijaki ure vožnje opravljali v času pouka. S tem bi lahko skrajšali čakalne dobe in posledično znižali cene opravljanja ur voženj. Na ministrstvu so v odgovoru Dijaški organizaciji pojasnili, da sicer niso pristojni za tovrstne predloge, zato so se na DOS [dos] prejšnji teden obrnili še na Društvo ravnateljev srednjih šol. 

Vlada je 10. februarja soglasno sprejela predlog Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Zakon med drugim predvideva digitalni bon v vrednosti 150 evrov, s katerim bi pomagali vsem srednješolcem in študentom pri nakupu moderne računalniške opreme. Zakon gre po nujnem postopku v obravnavo državnega zbora. Minister za digitalno preobrazbo, Mark Boris Andrijanič, je napovedal, da pričakujejo sprejem zakona v državnem zboru že marca, kar bi pomenilo, da bi bili digitalni boni na voljo že maja. 

Intervju z Janom Podbrežnikom
 / 9. 2. 2022

Mariborski Radio Študent oziroma Radio MARŠ trenutno deluje v prostorih, ki so neprimerni za oddajanje radia, za vzpostavljanje primernega studia pa bi potrebovali več sredstev. Na radiu se soočajo tudi s finančnim težavami, ki jim botruje že dolgoletna ločitev od ustanoviteljice radia, mariborske študentske organizacije, in spremenjeni pogoji razpisa, ključnega za radio, težavno pa je tudi delovanje med epidemijo. Več o situaciji nam je povedal odgovorni urednik radia, Jan Podbrežnik

IZJAVA

 

TUJINA

V Združenem kraljestvu se nadaljujejo stavke zaposlenih v visokem šolstvu zaradi dlje trajajočih nedoseženih soglasij glede pokojnin, višjih plač ter izboljšanja delovnih pogojev. 10-dnevna stavka se je začela prejšnji ponedeljek. Sindikat University and College Union navaja, da v stavki od danes sodeluje 68 institucij. Več kot 50 tisoč zaposlenih je izglasovalo stavko, ta pa ima vpliv na več kot milijon študentov in študentk, ki se tudi pridružujejo stavkajočim. 

Debt Collective poziva ameriškega predsednika Josepha Bidna k izbrisu dolga študentov. Do 15. marca poteka peticija preko portala The Action Network, v okviru katere zbirajo podpisnike iz vrst profesorjev in delavcev v visokem šolstvu. Organizatorji opozarjajo, da ima ameriški predsednik Joseph Biden politično moč, da brez kongresa odpravi dolg študentov.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Komentar Hane Radilovič
 / 13. 2. 2022

V četrtek, 24. februarja, bo potekala Javna razprava rektorske konference Republike Slovenije o visokem šolstvu in družbi znanja. Tema razprave bodo aktualni izzivi v slovenskem visokošolskem prostoru s poudarkom na nedavnih predlogih in pobudah poslank in poslancev za ustanavljanje oziroma podeljevanje koncesij novim zasebnim visokošolskim zavodom. Razprave se je mogoče udeležiti v živo v Štihovi dvorani Cankarjevega doma ob predhodni prijavi najkasneje danes. Prenos v živo bo potekal tudi spletno in bo po dogodku dostopen na portalu STA v živo. 

Društvo študentov psihologije Slovenije bo 25. in 26. februarja organiziralo predavanja in delavnice o psihološki prvi pomoči. Dogodki bodo potekali preko platforme Zoom in bodo brezplačni, za obisk pa je potrebna prijava. Več informacij o posameznih dogodkih in prijavnice je mogoče dobiti na Facebook strani Kako si?

Jutri bo potekala 10. redna seja Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani. Na seji bo med drugim potekala predstavitev Zakona za urejanje položaja študentov. Prenos v živo bo organiziran tudi na Radiu Študent. Dogodek in povezavo za Zoom lahko najdete na Facebook strani Radia Študent

V sredo, 23. februarja, ob 18. uri bo potekala 41. Skupščina Študentske organizacije Slovenije, krajše ŠOS. Seja se bo odvila v virtualni obliki, na njej pa bosta imenovana nova predsednica in generalni sekretar ŠOS. Radio Študent je pozval ŠOS k javnemu prenosu seje. Na ŠOS so to odklonili, vendar navajajo, da se lahko seje udeleži kdorkoli ob poslani prošnji za dostop po elektronski pošti.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness