15 MATURITETNIH POL

Aktualno-politična novica
1. 6. 2020 - 16.00

Po številnih dilemah o izvedbi letošnje poklicne in splošne mature se je ta, v običajni obliki, začela v soboto, 30. maja, s preizkusom iz angleščine. Več o poteku mature in njenih prilagoditvah pove direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc.

... matura bo, mature ne bo, matura bo ...
 / 1. 5. 2020

Zupanc doda še, da se datumi razglasitev rezultatov ne bodo zamaknili in da bo, letos prvič, vpogled v maturitetne pole možen prek spleta.

Dijaki prvega, drugega in tretjega letnika pa bodo po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec izobraževanje zaključili na daljavo.

Z današnjim dnem so v šolske klopi sedli tudi učenci in učenke četrtega in petega razreda. V sredo, 3. junija, pa se jim bodo, ob nadaljnji ugodni epidemiološki sliki, pridružili še učenci in učenke šestega, sedmega in osmega razreda. Ob tem se je pouk v vseh razredih osnovne šole z današnjim dnem začel izvajati v obsegu običajno velikega oddelka.

Številni starši, pedagoški delavci in strokovnjaki se ob tem sprašujejo, kako bo potekalo ocenjevanje znanja. Kustec pojasnjuje:

V sodelovanju Pedagoškega inštituta z Oddelkom za pedagogiko in andragogiko na ljubljanski Filozofski fakulteti se je v četrtek, 21. maja, odvila okrogla miza z naslovom Izobraževanje na daljavo – izkušnje za prihodnost. Na tej so številni strokovnjaki s področja šolstva izpostavili probleme, s katerimi so se pri poučevanju na daljavo soočili šole in starši šolajočih se otrok. Učiteljica razrednega pouka Jožica Frigelj je opozorila na padec odzivnosti učencev in učenk. Citiramo: »Če je bila odzivnost prej 95-odstotna in celo več, je v maju začasno padla pod 50 odstotkov.« Konec citata. Dodala je še, da učitelji v šolah od ministrstva potrebujejo hitre in kratke usmeritve v nekaj točkah, ne pa elaboratov na dvajsetih straneh čez 14 dni.

Odpravimo se še na Goriško, natančneje v Klub goriških študentov, v nadaljevanju KGŠ. O dogajanju na divjem goriškem zahodu smo prejšnji teden obsežneje poročali v oddaji Šouvizor.

O dogajanju v Klubu goriških študentov
 / 28. 5. 2020

Prejšnji petek so potekale volitve v organe KGŠ. Kandidirali sta dve listi kandidatov, prvo je vodila Aneja Prando, drugo pa Matjaž Bratušek. Izid volitev nam je sporočila bivša predsednica kluba Sara Grmek.

Grmek dodaja še, da je z izidom volitev zadovoljna.

Študentska Lupa pa je danes na platformi Facebook objavila kritičen zapis o hudih kršitvah na omenjenih volitvah v organe KGŠ. Volitve so bile izvedene prek platforme Zoom, ki v videoklicu omogoča omejeno število uporabnikov – do sto ljudi. Navajajo, da naj bi šlo za kršitev, saj takšnega načina volitev, torej volitev prek spletne platforme, ne predvideva noben akt kluba ali Študentske organizacije Slovenije. V objavo so vključili zajeme zaslona, iz katerih je razvidno, da v petek marsikdo ni dobil možnosti dostopa do glasovanja, da to ni bilo anonimno in da volilni imenik ni bil javen.

V komentarju, ki nam ga je Sara Grmek podala naknadno, pravi, da je zgodba drugačna in da Študentska Lupa prikazuje le en del zgodbe. Grmek pove, da Študentska Lupa drugega dela zgodbe in odgovorov, ki ji jih je poslal KGŠ, ni objavila. Zato poudarja, da gre za enostranske povzetke dogajanja in da navedeni podatki o kršitvah na volitvah v organe KGŠ ne držijo. Pojasnjuje, da so bili med drugim akti statuta narobe interpretirani ter da je sama plačala dostop do spletne platforme Zoom in s tem omogočila dostop vsem. Dodaja tudi, da so omenjeni zajemi zaslona vzeti izven konteksta in uporabljeni za širjenje enostransko usmerjene zgodbe.*

Ob pisanju mature, vračanju osnovnošolcev v šole in volitvah na Goriškem pa se na področju mladih tudi raziskuje. Urad Republike Slovenije za mladino, v nadaljevanju URSM, je z mariborsko Filozofsko fakulteto podpisal pogodbo o izvedbi raziskave Mladina 2020. Več o raziskavi pove direktor URSM Tin Kampl.

Poglejmo še v tujino. V luči nedavne smrti Georgea Floyda v Minnesoti, ki je bila posledica policijskega nasilja, so v Združenih državah Amerike izbruhnili množični protesti. Na ulice pa so odšle tudi skupine študentov. Študenti zvezne države Ohio se v četrtek zvečer zbrali pred policijsko postajo v Columbusu in vzklikali slogan »Ne morem dihati«. Mirne študentske demonstracije so se odvile tudi v soboto, v študentskem kampusu Univerze v Ohiu.

V petek je protestiralo tudi več študentov Univerze v Minnesoti. Shod “Get Police Off Our Campus” so organizirali: Študenti za demokratično družbo, Združenje temnopoltih študentov, Združenje muslimanskih študentov in študentski podnebni protestniki Univerze v Minnesoti.

Palestinski študentje, pripadniki podmladka levičarske stranke Hadaš, so na dan nakbe objavili videoposnetek, v katerem so opozorili na naraščajočo militarizacijo svojega univerzitetnega kampusa. V videoposnetku prikazujejo, da je na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu zaradi programa vojaškega obveščevalnega usposabljanja prisotnih vse več uniformiranih, oboroženih študentov, ob tem pa so zaradi primanjkovanja prostora iz kampusa izselili številne študente in njihove sobe dodelili vojakom.

Opozarjajo tudi na izraelske ostrostrelce, ki so nameščeni na strehah univerzitetnih stavb, da bi lahko streljali na protestnike v sosednji Isaviji. Posnetek je povzročil ostro nasprotovanje desničarskih skupin in politikov, ki trdijo, da posnetek napeljuje k nasilju nad vojaki. Nekateri so pozvali h kriminalistični preiskavi, drugi akterji pa so zahtevali ustavitev delovanja študentov v socialistični stranki Hadaš.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2020/21, ki je bil zaradi epidemije podaljšan do nadaljnjega, se bo uradno zaključil v torek, 9. junija.

Organizacija Mesto žensk v sodelovanju s sorodnimi organizacijami vabi k sodelovanju pri projektu Women on Women, s katerim želijo povečati vidnost navdihujočih žensk, ki družbo spreminjajo na bolje. K sodelovanju vabijo likovne umetnice, ki bi upodobile lik in delo izjemnih posameznic, bork za enakost spolov. Prijave zbirajo do srede, 24. junija, več informacij o projektu pa je objavljenih na spletni strani: www.cityofwomen.org.

Vso srečo na maturi maturantom želi Eva.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness