15 minut za stavke

Aktualno-politična novica
7. 3. 2022 - 16.00

Začnimo s kratkim pregledom sproščanja ukrepov, povezanih z omejevanjem širjenja bolezni covid 19. Po mesecih obveznega nošenja mask je bil danes prvi dan, ko so učenci, dijaki in študenti lahko sneli maske v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Sprostitev velja za ves čas izvajanja vzgojno-izobraževalnega programa, izjema pa so tisti, ki so vključeni v izobraževalni proces v zdravstvenih zavodih.

V sredo, 9. marca, bo potekala splošna stavka zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Glavni tajnik Branimir Štrukelj je v imenu Sindikata vzgoje in izobraževanja, krajše SVIZ, v sporočilu za medije sporočil, da so se v povezavi z napovedano stavko pojavljale lažne objave, da je odpovedana. Na SVIZ-u so obrazložili, da bo stavka potekala, če do 9. marca ne bodo doseženi dogovori z vlado o razrešitvi stavkovnih zahtev. Sporočilo je bilo objavljeno 4. marca, do tega datuma pa na SVIZ-u niso prejeli vabila na pogajanja niti predloga za sklenitev stavkovnega sporazuma.

Stavki se pridružuje tudi Visokošolski sindikat Slovenije. Kot zapisujejo v izjavi, je stavka posledica neodziva vlade na pogajanja o nujnih dopolnitvah Kolektivne pogodbe za vzgojo in izobraževanje. Stavka bo potekala kot organizirana prekinitev dela. Razen v nekaterih vnaprej določenih izjemah se v času stavke ne izvajata pedagoški in raziskovalni proces, ni uradnih ur v strokovnih službah in so zaprte knjižnice. Podporo stavki je izrazila tudi Študentska organizacija Slovenije, ki študente in študentke poziva, naj podprejo stavko in s tem prizadevanja za boljše delovne pogoje.

Državni zbor je na izredni seji 28. februarja sprejel Zakon o digitalni vključenosti. Ta med drugim ureja subvencionirane tečaje digitalnih veščin in uvedbo digitalnega bona v višini 150 evrov za nakup nove, rabljene ali obnovljene računalniške opreme. Od mladih bodo do digitalnega bona upravičeni učenci zadnje triade, srednješolci in študenti, koristiti pa ga bo mogoče od 15. junija dalje. Prvi subvencionirani tečaji se bodo predvidoma začeli izvajati v naslednjem šolskem letu.

Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino je v drugem branju podprl predlog Zakona za urejanje položaja študentov. Predlog zakona so oblikovali v Študentski organizaciji Slovenije, krajše ŠOS. V imenu ŠOS je predsednica Marike Grubar povedala, da so izjemno veseli, da so poslanci državnega zbora prepoznali ukrepe v okviru predlaganega zakona kot nujne za izboljšanje socialnega položaja študentov ter izvajanja študijskega procesa. Upajo in pričakujejo, da se do zaključka zakonodajnega postopka zakon z amandmaji ne bo krčil. Nadaljnja obravnava je predvidena za sejo državnega zbora, ki bo potekala v petek, 11. marca.

Plačljivo zviševanje ocen na Univerzi v Mariboru
 / 11. 2. 2022

Nedavno je bila na Univerzi v Mariboru razkrita uvedba plačljivih izpitov v primeru izboljševanja ocen. Prejšnji teden je na mariborski univerzi potekala izredna seja Študentskega sveta Univerze v Mariboru, v okviru katere se je razpravljalo o rešitvah za nastalo problematiko. Člani in članice so po obsežni razpravi podprli predlog določila, s katerim bi omogočili vsem študentom osem brezplačnih opravljanj komisijskega izpita za zvišanje ocene. Predlog bo posredovan vodstvu univerze v nadaljnji postopek. Z Univerze v Mariboru so sporočili, da bo v obdobju do formalne razrešitve problematike rektor univerze, Zdravko Kačič, dekanom fakultet predlagal oprostitev plačevanja komisijskih izpitov za višanje ocen.

Senat Univerze v Mariboru je razpisal volitve rektorja Univerze v Mariboru in potrdil sedemčlansko volilno komisijo pod predsedstvom prof. dr. Saše Preliča. Prvi krog volitev je predviden za 24. maj letos. Univerzitetna redakcija Radia Študent bo pri medijskem pokrivanju volitev združila moči z Mariborskim Radiem Študent.

Težave pri oddaji vlog na najobsežnejšem razpisu ARRS
 / 17. 9. 2021

Na Javno agenciji za raziskovalno dejavnost, krajše ARRS, se je vrnil upravni odbor, ki ga je vlada razrešila. Po poročanju medijev naj bi bil razlog za razrešitev štirih od sedmih članov želja ministrstva, da v. d. postane Mitja Lainšček, ki pa v prejšnji sestavi upravnega odbora ni prejel zadostne podpore. Upravno sodišče je prejšnji teden odločilo, da je bilo januarsko imenovanje štirih novih članov upravnega odbora ARRS nezakonito. Po odločitvi sodišča lahko stari člani opravljajo svoje delo do nove izpeljave postopka. Z ARRS so sporočili, da so dolžni odločitev spoštovati, ta pa, kot kaže, ne bo vplivala na Lainščka, ki ga je za vršilca dolžnosti imenovala odstavljena sestava upravnega odbora in ga že potrdila vlada.

V okviru tedenskih novic nadaljujemo s poročanjem v zvezi z društvom Duh časa, ki se sooča z izgubo delovnih prostorov. Na Radiu Študent smo poročali o pozivu Društva Iskra in Študentske fronte, da se društvu zagotovi prostore na Kampusu, prejšnji teden pa smo povzeli odziv, ki smo ga prejeli s Študentskega Kampusa. Ta teden je odziv društva Duh časa strnil njegov predsednik, Matjaž Ugovšek.

Usoda društva Duh časa, proputinske objave in stavka v šolstvu
 / 28. 2. 2022

IZJAVA

Glede trenutne situacije s prostori in delovanjem društva je Ugovšek povedal naslednje. 

IZJAVA

Poglejmo še v tujino. Ruska invazija v Ukrajini je med drugim povzročila migracije tujih študentk in študentov. Po poročanju BBC-ja je okrog četrtina vseh tujih študentk in študentov v Ukrajini iz afriških držav, največ iz Egipta, Maroka in Nigerije, nekaj več, okrog dvajset tisoč, pa jih je iz Indije. Ob ruski invaziji na tisoče študentov beži iz države, mnogi se soočajo z rasistično in diskriminatorno obravnavo na mejah in s preprečevanjem vkrcanja na vlake. Nekateri študenti poročajo, da so prepuščeni sami sebi in da niso deležni pomoči veleposlaništev, medtem ko mediji poročajo, da se oblasti afriških držav trudijo organizirati evakuacijo za svoje državljane in prevoz iz sosednjih držav.

O situaciji v Ukrajini je prejšnji petek na srečanju z ministrico za izobraževanje, Simono Kustec, razpravljal  rektor ljubljanske univerze, Gregor Majdič. Rektor je predlagal, da ministrstvo skupaj z drugimi pristojnimi organi preuči možnosti in rešitve za mlade iz Ukrajine, ki bi želeli nadaljevati študij ali akademsko-raziskovalno kariero v Sloveniji. Po rektorjevem mnenju bi zanje morali zagotoviti dodatna mesta za vpis, posebne štipendije in povečati mesta za doktorande oziroma mlade raziskovalce.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Zveza prijateljev mladine Slovenije in Univerza v Ljubljani, krajše UL, v luči ukrajinske krize organizirata drugo akcijo Srčna UL. Akcija je namenjena študentom in študentkam iz prizadetih območij, ki študirajo na univerzi. Donacijo je mogoče izvesti z nakazilom na transakcijski račun Zveze prijateljev mladine oziroma z SMS sporočilom. Na več članicah UL je organizirano tudi zbiranje humanitarne pomoči

Na Univerzi v Ljubljani se je začel mesec kULture in umetnosti. Dogodke organizirata Center za obštudijsko dejavnost Univerze v Ljubljani in Študentski dom Ljubljana v sodelovanju s članicami univerze. Več informacij o programu najdete na spletni strani Univerze v Ljubljani ali na Facebooku.

Mladi za podnebno pravičnost v marcu organizirajo pet skupščin po celotni Sloveniji. Nanje vabijo vse, ki želijo spregovoriti o naši prihodnosti in o vprašanjih podnebnih sprememb ter se pridružiti skupnemu boju proti uničevanju narave. Prva skupščina bo v ponedeljek, 14. marca, ob 14. uri na Fakulteti za družbene vede.

Objavljen je razpis za mednarodne Študentske individualne raziskovalne projekte s finančno spodbudo za mobilnost za študijsko leto 2021/2022. Razpis je odprt do porabe sredstev oziroma do 29. julija 2022. Nanj se lahko prijavijo študenti in študentke prve in druge stopnje, ki jih zanimata priprava in izvedba projekta skupaj z eno od članic zveze EUTOPIA. Celoten razpis in podrobnejše informacije najdete na spletni strani UL.

Od 8. marca do 13. aprila na Filozofski fakulteti potekajo Dnevi enakosti spolov. Otvoritveni dogodek z naslovom »Iz leta v leto, iz generacije v generacijo« bo potekal jutri po Zoomu in z neposrednim prenosom na spletni strani fakultete. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.