15 napotkov za kvalitetnejša predavanja

Oddaja
17. 2. 2020 - 16.00

V petek, 7. februarja, je v prostorih Filozofske fakultete Univerze v Mariboru  potekal nacionalni posvet o inovativnem učenju in poučevanju v visokem šolstvu. V sklopu posveta, naslovljenega Izzivi in dileme visokošolskega poučevanja: kje smo in kam želimo, je aktivno predavanje izvedla tudi doktorica Manja Klemenčič iz univerze v Harvardu. Posvet je bil namenjen predvsem predavateljem in ostalim vpletenim v študijski proces, izrečenih je bilo mnogo pobud in napotkov za kvalitetnejša, aktivnejša in zanimivejša predavanja po slovenskih fakultetah. S povedanim so se strinjali vsi prisotni, opozarjajo pa, da je izvedba takšnih predavanj težja in zahtevnejša. Na študente osredinjena predavanja zahtevajo tudi bolj pripravljene in angažirane predavatelje. Na omenjeno tematiko, ki je za študente še toliko bolj pereča in aktualna, v uredništvu že pripravljamo daljšo poglobljeno oddajo.  

V univerzitetni redakciji spremljamo tudi dramatično sago med Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport in Pedagoškim inštitutom. Minister Jernej Pikalo je v oddaji Tarča udeležencem televizijskega srečanja in slovenski javnosti pojasnil, da je analizo regijskih posvetov za namene priprave Bele knjige pripravil Pedagoški inštitut. Po besedah direktorja Pedagoškega inštituta je njihova raziskovalka napravila zgolj povzetek in ne analize. Analiza bi po njihovih besedah morala še slediti. Ministrstvo je na Facebook profilu nato objavilo skenirano pogodbo s sodelavko Pedagoškega inštituta, na kateri je zapisano, da naj bi opravila analizo, toda samo delo zajema zgolj povzemanje. Direktor inštituta je sago zaključil z namigom, da ministrstvo verjetno izraz analiza uporablja veliko manj znanstveno kot raziskovalci.

Komentar Urše Opara Krašovec
 / 24. 6. 2019

Urša Opara Krašovec, sindikalna zaupnica in znanstvena svetnica na Fakulteti za elektrotehniko, nadalje FE, ki je pred časom od dekana prejela nezakonito odpoved iz poslovnih razlogov, pravzaprav zaradi svojega položaja ne bi smela biti odpuščena. Varstvo sindikalnih zaupnikov nam je obrazložil Mitja Šuštar, nekdanji pravnik na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in trenutni predsednik sindikata GLOSA

Rektor Papič je bil o zadevi obveščen s strani Visokošolskega sindikata Slovenije.

Kljub pozivu rektorja, naj odpoved prekliče, je dekan Dolinar vztrajal pri svoji odločitvi. Visokošolski sindikat Slovenije je zato pripravil tiskovno konferenco, na kateri je predsednik sindikata Marko Marinčič rektorju Univerze v Ljubljani Igorju Papiču postavil ultimat, naj dekanu FE Dolinarju prepreči odpustitev sindikalne zaupnice. Rektor na konferenci ni dobil besede, kar je ocenil kot nedemokratično.

Rektor Papič je sicer izrazil razumevanje za poslovni razlog, ki ga za odpoved delovnega razmerja navaja dekan FE.

Opara Krašovec se je na trditve dekana in rektorja o omenjenem finančnem minusu, ki naj bi ga ustvarjala, odzvala včeraj v oddaji Pod katedrom. Povedala je, da je stroškovno mesto bilo računovodsko umetno ustvarjeno decembra lani in da njeno delovno mesto ni opredeljeno kot odvisno od projektov, ampak naj bi vir financiranja tako ali tako prihajal iz stalnih sredstev.  

Šokantno: Poslanko Levice Violeto Tomič zalotili pri reševanju Križank med sejo!
 / 23. 1. 2020

V univerzitetni redakciji budno spremljamo tudi napovedano selitev Srednje šole za oblikovanje in fotografijo iz zdajšnjih prostorov na Roško cesto. Pouk zaradi prostorske stiske izvajajo kar na treh lokacijah, pretežno pa v prostorih Križank. Dijaki in učitelji napovedani selitvi nasprotujejo, med drugim se bojijo, da do leta 2022 Ministrstvo ne bo zgradilo novih prostorov. V minulem tednu je minister Jernej Pikalo zatrdil šoli, da jih iz Križank ne bodo selili, dokler ne bodo novi prostori v celoti zgrajeni.

Proti poskusu sestave Janševe vlade se je v javnem pismu danes opredelilo 75 akademikov. Stranko SDS ocenjujejo kot neprimerno med drugim zaradi avtoritarnosti, podpiranja privatizacije in zanikanja podnebnih sprememb. Opozarjajo tudi, da stranke, ki želijo skleniti pakt z SDS-om, to počnejo zgolj zaradi lastnega koristoljubja. 

Poglejmo še v tujino. Koronavirus terja svoje posledice tudi v svetovnem šolstvu. Začetek študijskega semestra so prestavili na Kitajskem, v Hongkongu in nekaterih drugih azijskih državah. Južnokorejske univerze prestavljajo in odpovedujejo slovesnosti ob diplomah zaradi strahu pred razširitvijo omenjenega virusa. 

Študentski obvestilnik

Kako boste rešili svoj stanovanjski problem po zaključku študija? Tako je poimenovana razstava Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, ki predstavlja odgovore študentov na pereče aktualno družbeno vprašanje. Razstava bo na Krakovskem nasipu postavljena vse do 20. marca.

Fakulteta za družbene vede 3. marca organizira Delavnico javnega nastopanja. Za vse, ki se dogodka nameravajo udeležiti, je prijava obvezna. Več informacij razkriva dogodek, objavljen na Facebooku.

Filozofska Fakulteta UL razpisuje literarni natečaj Rdeča nit 2020. Namenjen je vsem študentom, ki v slovenščini radi ustvarjajo kratko prozo, poezijo ali dramska besedila. Dodatne informacije ponovno ponuja Facebook.

Danes ob 19. uri si v Slovenskem mladinskem gledališču lahko ogledate Projekt 6. Predstava tematizira dogodek iz leta 2016, ko so v Dijaški in študentski dom Kranj poskušali namestiti šest mladoletnih beguncev brez spremstva. Zaradi nasprotovanja staršev in lokalne skupnosti so načrt opustili. Predstava je prejela Nagrado za najboljšo uprizoritev na Borštnikovem srečanju 2018.

24. marca bo potekal Kulturni maraton Pedagoške fakultete. Prijave so odprte vse do 4. marca. Za več informacij pobrskajte po Facebook dogodku.

Upravni odbor ŠOFF oz. Študentske organizacije Filozofske fakultete sklicuje 1. javno tribuno ŠOFF. Odvila se bo 26. februarja ob 15.30 na Aškerčevi 2.

O kvalitetnejših predavanjih tudi na slovenskih univerzah še zmeraj sanjari vajenka Anja.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness