15 POZIVOV K ODPIRANJU ŠOL

Aktualno-politična novica
18. 1. 2021 - 16.00

V četrtek, 14. januarja, je potekala 3. redna seja Študentskega zbora Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, na kateri so poslanci obravnavali finančni načrt za leto 2021. Ta ni vključeval nobenih sredstev za delovanje Radia Študent. Seja študentskega zbora je trajala skoraj 6 ur, prenos v živo je hkrati spremljalo okrog 1500 ljudi, skupno število ogledov pa je po podatkih našega uredništva znašalo kar 30 tisoč. Končni rezultat seje je bil zavrnitev vseh predlaganih amandmajev, zavrnjen pa je bil tudi celotni proračun.

3. redna seja ŠOU o finančnem proračunu za leto 2021
 / 15. 1. 2021
Radio Študent je o dogajanju že poročal v oddajah "Danes so dovoljene sanje, jutri je nov ŠOU" in "Kulturna politika ŠOU". Več o letošnjem proračunu lahko izveste v oddaji ŠOUvizor v četrtek, 21. januarja, ob 12. uri na frekvenci 89,3 MHz. 

V Študentski organizaciji Slovenije, v nadaljevanju ŠOS, so pripravili predlog novele Zakona za urejanje položaja študentov. Predlog so 13. januarja predstavili predsedniku državnega sveta, Alojzu Kovšci, dan prej pa predsedniku državnega zbora, Igorju Zorčiču. 

Izjava

Državni svet bo predlog novele obravnaval prednostno in že v fazi pred vložitvijo v parlamentarno proceduro. 

ŠOS poziva tudi k vračanju v predavalnice in normalizaciji študijskega življenja. Danes so na spletni strani objavili odziv na seznanitveni dopis Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, krajše MIZŠ, o načrtih sproščanja ukrepov. ŠOS v sporočilu za javnost predlaga, da se z začetkom poletnega semestra, torej 15. februarja, začnejo v živo izvajati študijske aktivnosti, pri katerih sodeluje največ 10 študentov, da se terenske vaje izvajajo nemoteno, da se omogoči bivanje v študentskih domovih ter da se med izjeme za prehajanje občin in regij doda udeležba v študijskem procesu. 

Nekulturna nepolitika ŠOU v Ljubljani
 / 15. 1. 2021

Včeraj je začel veljati odlok, ki epidemijo v Sloveniji podaljšuje za 60 dni. Za večino otrok šolanje na daljavo poteka že tri mesece, natančen datum vračanja v šole pa ni znan. Slovenska tiskovna agencija poroča, da v Skupnosti vrtcev Slovenije beležijo vse večj porast potreb po nujnem varstvu otrok, vrstijo pa se tudi pozivi k hitrejšemu vračanju v šolske klopi. Na ustavno sodišče se obrača čedalje več staršev, ki menijo, da ukrepi posegajo v pravni položaj otrok. Včeraj je vlada na dopisni seji sprejela mnenje o pobudi za oceno ustavnosti odloka o začasni prepovedi zbiranja v šolah. Vlada sicer trdi, da bi bilo zadržanje odloka v nasprotju z ukrepi za preprečitev širjenja virusa in bi predstavljalo škodo za javno zdravje in zdravje posameznikov.  

K vračanju v šolske klopi poziva tudi Dijaška organizacija Slovenije. Ta je na MIZŠ ter Vlado Republike Slovenije v torek, 12. januarja, naslovila odprto pismo glede načrta sproščanja ukrepov. V pismu sicer pozdravljajo jasnejše načrte odpiranja šol v petih fazah. Predlagajo, da bi se zaključni letniki srednjih šol vrnili v šolske klopi hkrati z vrtčevskimi otroki ter otroki prve triade osnovne šole, torej že v rdeči fazi. Izpostavljajo, da je vračanje v šole ključnega pomena predvsem za programe s praktičnim usposabljanjem, tudi sicer pa učenje na daljavo ni primerljivo s klasičnim poukom. 

Lista demokratičnega študentstva, v nadaljevanju LDŠ, je na svojem profilu na Facebooku v sredo, 13. januarja, objavila Poziv k pomoči študentom v času epidemije. 

Izjava

Predsednik ŠOS Klemen Peran je komentiral poziv LDŠ.  

Izjava

V sredo, 13. januarja, je začel veljati Zakon o obravnavi otrok s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami v vzgoji in izobraževanju. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je v Državnem zboru povedala, da gre za novo zakonsko ureditev, ki celovito ureja to področje, v prvi vrsti pa je v prid otrokom in mladostnikom s čustvenimi in vedenjskimi motnjami. Zakon ureja različne oblike izvajanja pomoči. Predvideva preventivne dejavnosti za pomoč otrokom in mladostnikom ter njihovim družinam, vrtcem in šolam. Pomoč bo urejena v obliki izvajanja različnih oblik dela s posamezniki, nameščenimi v strokovnih centrih, otroci in mladostniki pa bodo pomoči in podpore deležni tudi po tem, ko se vrnejo domov ali gredo v mladinska stanovanja.  

Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino je v četrtek, 14. januarja, pripravil dopolnjeni predlog novele Zakona o vrtcih za obravnavo na seji državnega zbora. Predlagane spremembe zakona prinašajo boljšo urejenost predšolske vzgoje in varstva otrok s prepovedjo opravljanja dejavnosti tistim, ki niso vpisani v razvid izvajalcev javnoveljavnih programov ali v register varuhov predšolskih otrok. Spremembe zakona tudi določajo sankcije za kršitelje ter dajejo večja pooblastila inšpektorjem. Napovedana je še ponovna uveljavitev brezplačnega varstva za drugega otroka, ki je v vrtcu hkrati s starejšim sorojencem. Sejo odbora je pri glasovanju o predlogu zapustil del opozicije, ker je predsednica odbora Iva Dimic odločila, da se ne bo glasovalo o predlogu dopolnila, s katerim bi imele občine več besede pri odločitvi o financiranju zasebnih vrtcev.  

Civilna iniciativa MI SMO ŠDL je včeraj naslovila pismo članom zavoda sveta Študentski dom Ljubljana, v nadaljevanju ŠDL. MI SMO ŠDL očita MIZŠ in ŠDL, da so bili ukrepi v študentskih domovih univerzalni in niso upoštevali arhitekturnih spremenljivk ter inidivdualne organiziranosti posameznih domov. Upravi očitajo tudi nerazumevajoč in nekonstruktiven odnos ter kritizirajo delovanje varnostne službe. Predstavniki MI SMO ŠDL navajajo, da prejemajo sporočila o različnih stiskah študentov, verjamejo pa, da bi bile te stiske vsaj delno rešene, če bi ŠDL prisluhnil težavam študentov. Seja sveta zavoda naj bi se sicer odvila danes ob 16. uri. 

Na kratko še o dogajanju v tujini. Po poročanju University World News je Velika Britanija prva, ki je oznanila, da zaključnih izpitov v srednjih šolah že drugo leto zapored ne bo. Za program mednarodne mature, ki se izvaja tudi v Sloveniji, glede na sporočilo, objavljeno 6. januarja, dogovarjanja še potekajo. Spomnimo, da je mednarodna matura izpite, ki bi morali potekati junija 2020, odpovedala. Kakšno odločitev bodo o maturi sprejeli slovenski odločevalci, za zdaj še ni znano.

 

Študentski obvestilnik

Na spletnem portalu eUprava je objavljena vloga za izplačilo solidarnostnega dodatka za študente v višini 150 evrov. Vlogo je možno oddati z elektronsko identiteto ali brez nje do nedelje, 31. januarja. Pogoje za prejem dodatka in odgovore na pogosta vprašanja si lahko preberete na spletni strani MIZŠ

Dobrodelno društvo Petka za nasmeh je pričelo z zbiranjem sredstev za študente, ki so se zaradi epidemije znašli v socialni stiski. V okviru akcije vabijo posameznike, da pomagajo z donacijo. Študenti, ki so utrpeli izpad dohodka zaradi epidemije, pa se lahko nanje obrnejo za pomoč pri pokrivanju življenjskih stroškov. Za več informacij obiščite spletno stran društva Petka za nasmeh ali njihovo stran na Facebooku

V petek, 22. januarja, in v soboto, 23. januarja, bo potekal 13. sejem izobraževanja in poklicev Informativa. Dogodek bo tokrat potekal v spletni obliki, na njem pa se bodo zvrstile slovenske univerze, srednje šole, gimnazije, višje šole ter izobraževalni programi v Sloveniji in v tujini. Obisk dogodka je brezplačen, registracijski obrazec za obisk pa bo objavljen na spletni strani Informative na dan dogodka.

 

Novice je zbirala vajenka Pika pod mentorstvom Maruše.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.