15 predlogov za pravičnost v izobraževanju

Oddaja
23. 11. 2020 - 16.00

Strokovni svet Republike Slovenije za izobraževanje je po četrtkovi seji Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, krajše MIZŠ, predstavil sklep s predlogom, da v času šolanja na daljavo učiteljice in učitelji znanja ne ocenjujejo, temveč zgolj preverjajo. Predlagajo ustno in pisno preverjanje znanja, pa tudi druge primerne oblike spremljanja napredka otrok, predvsem pa kakovostne povratne informacije o znanju otrok in mladih. Predlagali so tudi možnost, da bi letošnje šolsko leto izvedli kot eno ocenjevalno obdobje, in prilagoditev števila ocen glede na aktualne epidemiološke razmere. Vlado so obenem pozvali, naj začne z vračanjem otrok v vrtce in šole, pri čemer bi prednost imeli najmlajši, dijaki zaključnih letnikov srednjih šol in učenci v programih s posebnimi potrebami. Nadalje so sprejeli še naslednje sklepe: vlado in MIZŠ pozivajo, naj pripravijo načrt za prilagoditev izvedbe splošne in poklicne mature; predlagajo okrepitev mehanizmov za kurativno in preventivno psihosocialno podporo vsem udeležencem v procesu izobraževanja ter pripravo smernic, ki bodo vzpodbujale telesno gibalno aktivnost tako za otroke in starše kot tudi za učitelje. 

Na sejo se je pripravil tudi Pedagoški inštitut. Marjan Šimenc, Igor Ž. Žagar in Zdenko Kodelja so med drugim predlagali, da se ob vrnitvi otrok v šolo opravi kolikor se da objektivno preverjanje dosežene ravni znanja po modelu nacionalnega preverjanja znanja. Navajajo namreč, da je tovrstno preverjanje edini način za ugotavljanje primanjkljajev pri vsakem otroku, obenem pa so lahko brez analize neprimerne tudi spremembe v učnih načrtih. Drugi poudarek gradiva obravnava organizacijsko plat šolanja na daljavo, to sta internetna infrastruktura in tehnična pomoč za učitelje in učence. Prav tehnična podpora bi razbremenila tako starše kot učitelje. Avtorji nadalje pišejo, da bi bilo primerno v sklopu javnih del zaposliti upokojene ali brezposelne učitelje in druge izobražene mlade, ki bi učencem nudili pomoč pri učenju na daljavo.

Študentska organizacija Slovenije, krajše ŠOS, vlado poziva k sklicu sveta vlade za študentska vprašanja, ki se ni sestal že več kot eno leto. ŠOS opozarja, da so mladi že dolgo zanemarjeni del populacije, kar se je še toliko bolj izrazilo v preteklih mesecih. Na svoji Facebook strani so zapisali: "/.../  ne pozabimo, da smo na ŠOS pristojnim ministrstvom v tem letu predlagali preko 40 ukrepov za izboljšanje socialnega položaja mladih in izobraževalnega procesa; le peščica izmed njih je bila sprejeta. Enako velja tudi za PKP6, pri katerem je od 12 predlogov Vlada RS upoštevala le polovico enega." 

Zakaj so se zaprli študentski domovi? Kaj se bo zgodilo s stanovalci, ki domov ne bodo zapustili?
 / 30. 10. 2020

Tudi dekan Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani Roman Kuhar je podal svoj pogled na položaj študentske populacije, in sicer v odzivu na dopis ministra za zdravje Tomaža Gantarja, v katerem minister poziva, naj dekani fakultet študentom posredujejo navodila o spoštovanju omejitev gibanja in socialnih stikov. Poziv je za študentsko populacijo žaljiv, saj minister Gantar očitno meni, da v preteklih mesecih nismo spremljali uvajanja omejitev, kaj šele, da bi jih spoštovali. Kuhar v odgovoru poroča o raznovrstnih stiskah, v katerih smo se znašli študenti, in ministra poziva, naj vlada v prihodnje ne pozablja na študente, ki smo že spomladi prejeli zanemarljivo finančno pomoč, v drugem valu epidemije pa smo ostali popolnoma spregledani. 

jambranje
Podaljšanje akreditacij visokošolskim zavodom
 / 17. 11. 2020

V javnost prihajajo informacije, da se na MIZŠ-ju pojavljajo nestrinjanja med ministrico Simono Kustec in vodilnimi kadri s področja visokega šolstva. O odhodu naj bi razmišljala državni sekretar za visoko šolstvo Jure Gašparič in direktorica direktorata za visoko šolstvo Jana Javornik. Že obstoječe težave sta podkrepila dva člena iz zadnjega protikriznega paketa, to sta izenačitev pogojev poklicnih in splošnih maturantov za vpis na univerzitetne programe in podaljšanje roka za pridobitev akreditacije za visokošolske zavode. Na sestanku pri ministrici 27. oktobra, ko si je predsednik upravnega odbora Nove univerze Peter Jambrek uspel izboriti podaljšanje, nista bila prisotna ne Gašparič ne Javornik. 

Pedagoški inštitut je v svoji digitalni knjižnici objavil znanstveno monografijo Barbare Japelj Pavešić z naslovom Nacionalna študija zaznave nasilja nad učitelji in ravnatelji: zagotavljanje varnega in vzpodbudnega učnega okolja. Gre za študijo, ki je prvič sistematično zbrala informacije o nasilju do učiteljev in ravnateljic, ki so delili svoja stališča o nasilnem vedenju na šoli in svoje izkušnje z njim. Na nacionalni ravni glede na ugotovitve primanjkuje sistemskih rešitev, študija pa tako predstavlja prvi korak k preprečevanju nasilja. V poročilu so predstavljeni dogodki, kot so nasilne zahteve staršev ali neustrezni odnosi med vodstvi šol in učitelji.  

Prejšnji teden so v Teksasu prvič po letu 1997 sprejeli sklep o prenovi kurikula spolne vzgoje za trinajst- in štirinajstletnike. Kurikul bo v veljavo stopil leta 2022 in bo dovoljeval poučevanje o kontracepciji, ni pa bil sprejet predlog, po katerem bi mlade informirali o privolitvi v spolni odnos, seksualni orientaciji in spolni identiteti. Šolska okrožja v Teksasu sicer niso dolžna izvajati pouka spolne vzgoje, a v kolikor ga, morajo spodbujati abstinenco.

Spletna stran University World News je objavila izsledke raziskave, ki je na globalni ravni preučevala vplive covida-19 na delovanje univerz. Večina vključenih univerz je potrdila, da so bile na novo, z epidemijo pogojeno študijsko leto pomanjkljivo pripravljene. Sicer univerze po svetu najbolj skrbi zdravje zaposlenih in študentov, sledijo finance, ohranjanje kvalitete programov in zagotavljanje, da študenti ostanejo vključeni v študijski proces.  

Študentski obvestilnik

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je objavil rok za oddajo potreb po kadrovskih štipendistih za naslednje šolsko oziroma študijsko leto. Delodajalci morajo to storiti 31. januarja 2021 v aplikaciji Izmenjevalnica, ki potencialne štipendiste obvešča o razpisanih štipendijah. 

Sindikat Mladi Plus vabi na javni posvet z naslovom Ukrepi za mlade - 7. protikorona paket. Spletni posvet bo potekal na Zoomu jutri, 24. novembra, od 15.00 do 17.30. Več informacij najdete na Facebook strani dogodka.  

Pedagoški inštitut v četrtek, 26. novembra, vabi na spletni posvet Prakse, ki uspešno implementirajo nove strategije vključevanja priseljencev in razvijajo večjezična šolska okolja v Sloveniji. Podrobnosti so objavljene na spletni strani Inštituta.

V petek, 27. novembra, bo ob 11.00 v sklopu Noči raziskovalcev preko platforme Zoom potekal pogovor 34. Zmenek z raziskovalko: Po strmih poteh akademskega poklica - izkušnje žensk v akademskem polju. Gostji bosta doktorica Renata Salecl in doktorica Janja Komljenovič.

Vodnikova domačija Šiška otroke do 9. leta starosti vabi k sodelovanju na natečaju z naslovom Povej in posnemi zgodbo! Pripoved naj s pomočjo staršev posnamejo s telefonom in do 15. decembra pošljejo na naslov prijava@divjamisel.org.

Do 10. januarja 2021 oziroma do porabe sredstev je odprt razpis za subvencionirane jezikovne tečaje za študente v stiski, ki jih v obsegu 30 ur izvaja Zavod ŠOLT. Podrobnosti najdete na spletni strani Fundacije Študentski tolar. 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.