15 stresnih minut

15 stresnih minut

Oddaja
22. 5. 2019 - 14.00

17. maja je potekalo šesto letno srečanje ravnateljic in ravnateljev osnovnih šol z naslovom "Bela knjiga včeraj, danes in jutri". Pripravila ga je Mladinska knjiga v sodelovanju z Združenjem ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije. Na okrogli mizi z naslovom "Prenove šolstva: tri korake naprej, dva koraka nazaj?" so poudarili, da v šolstvu potrebujemo vizijo in dolgoročne usmeritve, kjer se bodo povezale stroka, praksa in politika. Udeleženci so ugotavljali, da je šola danes bolj svobodna, a vanjo vdira laična javnost, preveč je tudi birokracije, ki šolski proces otežuje z množico predpisov. Govorce skrbi tudi vpletanje drugih politik, ki lahko ogrožajo šolsko politiko in avtonomijo. Strinjali so se, da je nujno sodelovanje teoretikov in praktikov, saj bodo le tako lahko odpravili anomalije v šolskem prostoru.

Rezultati dveh študij, v katerih so analizirali skoraj 77.000 odgovorov študentk, diplomantov in zaposlenih z izkušnjo Erasmus+, kažejo, da so udeleženci Erasmus+ projekta bolj zadovoljni z zaposlitvijo od tistih, ki izkušnje študija v tujini niso imeli. Imajo tudi dvakrat večjo verjetnost zaposlitve v tujini, izmenjava pa naj bi pomagala tudi do hitrejše zaposlitve in jasnejše poklicne usmerjenosti. 70 odstotkov nekdanjih študentov programa namreč navaja, da po prihodu iz tujine bolje vedo, kakšne poklicne poti si želijo, 72 odstotkov študentov pa je dejalo, da jim je izkušnja v tujini pomagala do prve zaposlitve. V Evropski komisiji poudarjajo tudi, da program mednarodne izmenjave krepi občutek pripadnosti Evropi, saj več kot 90 odstotkov študentov programa razvije boljšo sposobnost dela in sodelovanja z ljudmi različnih kultur ter krepi občutek evropske identitete in pripadnosti Evropski uniji. Obe neodvisni študiji je naročila in objavila Evropska komisija.  

Na novinarski konferenci so včeraj predstavili rezultate raziskave o obremenjenosti osnovnošolskih otrok, ki jo je izvedel Zavod Republike Slovenije za šolstvo. Ugotavljali so, koliko stresa v šoli doživljajo osnovnošolci in zakaj. V raziskavi je sodelovalo več kot 8300 učenk in učencev iz šestih in osmih razredov. Največ stresa po ugotovitvah doživljajo zaradi ocenjevanja in prevelikega števila predmetov, vsesplošno pa stres doživljajo pod pričakovanimi vrednostmi.

Rezultati so pokazali, da je stresa in stresorjev več v 8. razredu, več psihosomatskih znakov stresa, kot so utrujenost in nezmožnost koncentracije, pa kažejo deklice. Lastnosti pouka po rezultatih niso vzrok za stres, so pa učenke in učenci pod značilnosti navedli nezanimivo snov in dolgočasenje. Minister Pikálo je poudaril, da so podatki zaradi priprave nove Bele knjige o vzgoji in izobraževanju zelo pomembni, saj želijo v naslednjem strateškem dokumentu šolstva zajeti čim več dejavnikov, ki vplivajo na uspešnost in počutje v šoli. Celotna raziskava z vsemi izračuni in interpretacijami bo na voljo junija.  

Prejšnji teden smo poročali, da je sindikalna zaupnica Sviza Petra Koritnik dobila izredno odpoved delovnega razmerja v Vrtcu Jarše, a se sedaj lahko vrne na delo. Na odločitev je vplival zagovor vzgojiteljice in pisma podpore staršev. Vzgojiteljica je sicer bila obtožena nasilja nad otroki, ogrožanja njihove varnosti in šikaniranja sodelavk. V Svizu so dejali, da bi odpoved lahko bila povezana z njenim delom v sindikatu, saj je predsednica Sindikalne konference predšolske vzgoje SVIZ in članica izvršilnega odbora SVIZ.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pripravilo predlog sprememb zakona o vrtcih, ki prepoveduje opravljanje predšolske vzgoje in varstva otrok vsem pravnim in fizičnim osebam, ki niso vpisane v register pri pristojnem ministrstvu. Nadzori, ki jih je Inšpektorat RS za šolstvo in šport poostreno začel izvajati lani jeseni, so pokazali mnoge kršitve zakonodaje, primeri nezakonitih praks pa so obenem nepravična in sporna konkurenca vsem, ki že izpolnjujejo pogoje in so vpisani v register.

V noveli so upoštevali še predloge varuhov predšolskih otrok, ki se soočajo s težavnim položajem nadomeščanja varuha med upravičeno odsotnostjo, spremenili pa so tudi višino sredstev, ki pripadajo zasebnim vrcem in jih razporeja občina. Občine se bodo tako same odločile, ali bodo v določenih primerih zasebnikom zagotovile 85 odstotkov javnih sredstev za posameznega otroka ali manj. Predlog bo v javni obravnavi do 12. junija in je dostopen na spletnem portalu eDemokracija.

TUJINA

Več deset tisoč učiteljev, raziskovalcev in študentov protestira v 17 od 27 zveznih držav v Braziliji, kjer je vlada zmanjšala sredstva za financiranje javnega šolstva. Glavni povod za protest je bila napoved o zamrznitvi 3500 štipendij za magistrske in doktorske študente. Več kot 90 odstotkov državnih univerz je v zadnjih šestih letih zmanjšalo svoje proračune, v povprečju za 28 odstotkov, čeprav je število študentov v istem času naraslo za 10 odstotkov. Brazilija ima z neurejenim šolstvom težave že dolgo, predsednik Bolsonaro pa zmanjšanje sredstev na univerzah upravičuje s prerazporeditvijo denarja v osnovne šole, saj je izjavil, da ima brazilski izobraževalni sistem “odlično streho, a trhle stene”.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Včeraj se je v organizaciji Filozofske fakultete začel 10. Sejem akademske knjige Liber.ac, ki tokrat poteka pod naslovom Odprta znanost in univerzitetno založništvo. Sejem, ki traja še danes in jutri, na njem pa sodeluje več kot 40 razstavljavcev, se osredotoča na odprti dostop do znanstvenih člankov, objav in raziskovalnih podatkov, promovirati pa želijo tudi univerzitetno založništvo v Sloveniji in tujini. Več podatkov najdete na spletni strani Filozofske fakultete.

Varuh človekovih pravic je objavil obvestilo o podaljšanju roka za zaključek študija za prejemnike državne štipendije. Študentke in študenti imajo možnost podaljšanja roka za zaključek študijskih obveznosti - diplomske ali magistrske naloge, če do predvidenega roka zaradi objektivnih razlogov niso mogli zaključiti študija. V tem primeru jim ni treba vrniti štipendije preteklih dveh let. Pravice veliko študentov do zdaj ni poznalo.

Na strani Ministrstva za znanost, izobraževanje in šport je na voljo anketa o stališčih in percepciji deležnikov o pomembnosti razvojnih ukrepov ministrstva v okviru evropske kohezijske politike v letih 2021-2027. Anketa bo koristila ustvarjalcem priprav za novo programsko obdobje. Anketa je dostopna na spletni strani ministrstva in je anonimna. Zaključi se 30. junija 2019.

V soboto, 25. maja, bo v kreativnem centru Poligon na Tobačni 5 potekal tretji Kongres študentov socialne pedagogike in specialne in rehabilitacijske pedagogike z naslovom Na križišču strok: Onkraj védenja. Povezavi do urnika in prijavnega obrazca najdete na spletni strani Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani.

Pedagoški inštitut vabi na nacionalni posvet o strategijah vključevanja priseljencev v izobraževanje z naslovom Nove prakse večjezičnosti v inkluzivnem učnem okolju. Posvet bo potekal 27. maja 2019 od 9. do 16. ure v Hiši Evropske unije. Povezavo do prijave na posvet najdete na spletni strani Pedagoškega inštituta.

 

Stresne minute odšteva Hana.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.