15 zaprtih študentskih domov

Oddaja
26. 10. 2020 - 16.00

Vlada je zaprla študentske domove. V petek, 23. oktobra, je slovenska vlada sprejela ukrep, po katerem bo velika večina študentov in študentk do nadaljnjega prisiljena zapustiti svoje sobe. V domovih lahko ostanejo tiste in tisti, ki imajo tam prijavljeno stalno prebivališče, študentke in študenti iz tujine, študentske družine ter gostujoči profesorice in profesorji. Včeraj popoldne je vlada na seznam izjem dodala še študentke in študente, ki opravljajo, citiramo, “za družbo in državo pomembno delo”, na primer prostovoljke in prostovoljce v klicnih centrih in tiste, ki imajo na naslovu stalnega prebivališča aktivno okužene člane gospodinjstva.

Ukrep vlade pa je ponovno zanemaril študentke in študente, ki na naslovu stalnega bivališča živijo s pripadniki rizičnih skupin in v študentskem domu preživljajo samoizolacijo; študente in študentke, ki študentsko delo v Ljubljani še vedno opravljajo na lokaciji; študentke in študente brez stalnega prebivališča v ŠDL, ki se zaradi izrednih - družinskih ali epidemioloških - razmer ne morejo vrniti na naslov stalnega prebivališča; študente in študentke, ki se domov ne morejo vrniti zaradi ustavitve javnega prevoza. Študentski svet je sicer izpostavil, da je zaradi zaprtja fakultet velika večina študentk in študentov domove že zapustila - v domovih tako v veliki meri ostajajo prav tiste in tisti, ki imajo dobre razloge, zakaj se na naslov stalnega prebivališča ne želijo ali ne morejo vrniti. Ena izmed njih je študentka Sara, ki predstavi svojo situacijo.  

Tedenske novice
 / 30. 3. 2020

Študentka Klara, namestnica predstavnice enega izmed študentskih domov v Rožni dolini, ki se je domov že vrnila, poda svoj pogled na situacijo

Oglasila se nam je tudi Valentina, študentka medicine, ki dela na urgenci in po novem spada med izjeme, ki zaradi narave svojega dela lahko ostanejo v študentskem domu. Tudi ona opiše svojo izkušnjo

Vladni odlok o izselitvi študentskih domov
 / 20. 3. 2020

Stopničko oziroma dve nižje po vzgojno-izobraževalni vertikali se nahajajo srednješolci in osnovnošolke, ki ta teden počitnikujejo, zelo verjetno pa bodo doma ostali tudi po koncu počitnic in začeli ali nadaljevali s šolanjem na daljavo. Na točki Safe.si, ki ozavešča o varni rabi interneta, opozarjajo na varnostna tveganja, ki se pojavljajo ob neprimerni uporabi brezplačnih spletnih orodij. Predvsem komercialni ponudniki z omogočanjem brezplačnih storitev od uporabnice zahtevajo dostop do različnih podatkov, kot so osebni podatki, vedenjski vzorci ali podatki o lokaciji. Največji problem predstavljajo videoposnetki in slike, ki jih učenke in učenci pošiljajo sošolkam ali učiteljem, saj se podatki lahko shranijo na nezaželenih platformah in naslovih. Nadalje pa je problematično še vdiranje tujcev na konference na Zoomu ali Google Meetu.

Še eno stopničko nižje. Z današnjim dnem bodo vrtci vsaj za en teden zaprti za večino otrok. Varstvo bo omogočeno zgolj za otroke, katerih starši delajo v zdravstvu, civilni zaščiti, vojski ali policiji oziroma v službah, ki so pomembne za delovanje družbe, in zato potrebujejo nujno varstvo. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture je sicer opozoril, da Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ni dovolj jasno opredelilo, katere dejavnosti in poklici so nujni za državo in družbo. 

Nejasnosti je poglobila še ministrica Kustec, in sicer z izjavo, da bo varstvo otrok zagotovljeno vsem staršem, ki, citiramo, »v resnici ne morejo poiskati nobenega drugega načina za varstvo, potem bodo to opredelili, sporočili in na podlagi tega bo potem odločitev sprejeta na podlagi vrtca oziroma lokalne skupnosti.«

Čeprav je Sviz vlado pozval, naj natančno navede, kateri otroci so glede na delo staršev upravičeni do vrtca, se to zaenkrat še ni zgodilo. Kriterije so zato morali postaviti župani in ravnatelji vrtcev, ki so morali prejšnji teden po sprejetju odloka ugotoviti, koliko otrok v občini bo varstvo potrebovalo, in na podlagi ugotovitev organizirati vrtec. Ponekod bo - glede na potrebe - odprta le ena enota vrtca, drugod pa vsi vrtci v občini. Seznam odprtih vrtcev se nahaja na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. 

Vlada pa je pripravila predlog novele zakona o vrtcih. Ta bi prinesel ponovno uvedbo brezplačnega vrtca za drugega otroka za čas, ko vrtec obiskuje tudi prvi otrok, in brezplačni vrtec za tretjega in vse naslednje otroke, ne glede na to, ali je v vrtcu še kakšen otrok. Pod drugo točko vlada povečuje nadzor nad varuhi predšolskih otrok. Opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje in varstva otrok prepoveduje fizičnim in pravnim osebam, ki niso vpisane v razvid izvajalcev javno veljavnih programov ali v register varuhov predšolskih otrok.

Visokošolski sindikat Slovenije na Univerzi v Mariboru rektorja univerze, dr. Zdravka Kačiča, javno poziva k umiku spornih sprememb aktov o volitvah dekanov in delovanju akademskih zborov. Zahteva ustavitev izvajanja elektronskih volitev, ki so predvidene za jutrišnjo sejo. Sindikat namreč navaja, da aplikacija Polly, ki naj bi jo uporabili za tajno glasovanje, ni bila ustvarjena za tovrstne delikatne postopke. Sindikat izpostavlja, da na tak način izvedenih volitev ne bo mogoče priznavati za legitimne, saj tajnost ne bo zagotovljena.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Na Facebook strani Društva študentov psihologije Slovenije lahko najdete nabor zaupnih telefonov in kontaktov, ki jih lahko uporabite v primeru stiske, strahu ali tesnobe. Pod objavo najdete še povezavo do spletne strani Društva psihologov Slovenije, na kateri se nahaja več informacij. 

Mladi so se aktivirali in se povezali v mrežo prostovoljcev, ki nudi pomoč pri učenju in domačih nalogah, omogočajo pa tudi pogovor ali preganjanje dolgčasa. Starši lahko ime in razred otroka ter pomoč, ki bi jo potreboval, pošljete na prijatelj.pomocnik@gmail.com.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.