AK15 stavk

Oddaja
12. 9. 2018 - 14.00

Prejšnji teden je ministrski kandidat, Jernej Pikalo, prestal zaslišanje na Odboru za izobraževanje, znanost in šport, o čemer smo že poročali. Menjava kandidatov iz manj znanih razlogov poteka tudi v Študentski organizaciji Univerze na Primorskem, krajše ŠOUP. Mesto predsednika je po odstopu Nassima Djabe zasedel Jure Ciglar. Na Nassima je bilo maja naslovljeno pismo skupine študentov trenutnih in nekdanjih članov predsedstva ŠOUP, v katerem so ga obtožili izvajanja mobinga na delovnem mestu. Konec junija so mediji poročali tudi o tem, da je Nassim mesec dni prikrival prometno nesrečo in izgubo službenega avtomobila. V odstopni izjavi pa Nassim ni navedel razloga za odstop.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, v nadaljevanju SVIZ, je včeraj opozoril na poročilo Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj - OECD, ki je ugotovilo, da je med letoma 2010 in 2015 izmed 34 držav, zajetih v raziskavo, Slovenija najbolj zmanjšala delež sredstev, namenjenih izobraževanju. Opremljen s tem podatkom, SVIZ obljublja nadaljevanje sindikalnega boja takoj po nastopu nove vlade in do izpolnitve stavkovnih zahtev. Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ-a, je sicer zadovoljen z izjavo kandidata za ministra za javno upravo Rudija Medveda, da so plačna pogajanja prioritetna naloga ministrstva, in je kandidata ocenil za ustreznejšega od Tugomirja Kodelje, ki je bil predlagan pred njim.

Po drugi strani je Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije, v nadaljevanju sindikat VIR, zamrznil stavko v vrtcu Ptuj, ki je bila napovedana za ta petek. Razlog je vsebina koalicijske pogodbe, ki med drugim predvideva, da se dodatki ne bodo več šteli kot del minimalne plače in postopno zvišanje minimalne plače. Sindikat VIR postavlja zahtevo, da se dvig izvede iz proračuna, in ne z zvišanjem doplačila vrtca staršem. Ano Jakopič iz sindikata VIR smo vprašali o razlogih za stavko.

IZJAVA

V Kaliforniji, Koloradu in Illinoisu se šolsko leto namesto s poukom začenja z odločitvijo za nadaljevanje učiteljske stavke. Glavni razlog so ponovno nizke plače zaposlenih, vsaj v Kaliforniji pa se zahteve nanašajo tudi na tako imenovane čarterske šole. Te šole sicer prejemajo javna sredstva, a delujejo na podlagi pogodbe z državo, okrožjem ali tudi podjetjem, in so delno izvzete iz zakonodaje, ki zadeva javne šole in javni nadzor. Ker večina čarterskih šol ni sindikalno organizirana, jih tudi ne zavezujejo sindikalne kolektivne pogodbe, kar ima med drugim za posledico nižje učiteljske plače kot v javnih šolah. Čarterske šole tako pomenijo dodaten odliv javnih sredstev, ki bi jih sicer prejemale javne šole. Tem je po mnenju stavkajočih učiteljev glede na število učencev že tako ali tako namenjenih premalo sredstev za primerno izvajanje pouka.

V Mehiki so stavko začeli študentje. Protest proti pleskanju čez revolucionarne motive na fasadi Nacionalne avtonomne univerze v Mehiki in za povečanje varnosti študentov ob nedavnem izginotju dveh študentk je nasilno prekinila skupina, oblečena v ameriške nogometne majice. Takšno opravo so v Južni Ameriki sicer uporabljali plačanci politikov in univerze, tako imenovani porrosi, ki so svoje člane novačili prek nogometnega navijaštva in so imeli nalogo zatiranja protestov. Dogodek je sprožil množične proteste in zahtevo po odstopu trenutnega rektorja Graueja. Stavki so se sedaj pridružili tudi profesorji, ki zahtevajo 50-odstotno zvišanje plač in varnost zaposlitve.

Z univerze Northumbria, o kateri so pred nedavnim številni mediji poročali zaradi osebja, ki si je iz univerzitetnih sredstev plačalo obisk striptiz kluba, so prišle novice o izplačilu več kot 600.000 funtov dodatkov vodstvu univerze. Izplačila so bila izvršena kljub občutnemu zmanjšanju administrativnega in pedagoškega osebja. Predstavnik univerze je javnosti sporočil, da se preiskava že zaključuje, čeprav je bila ovirana zaradi številnih odhodov vpletenih z univerze. Informacije o sankcioniranju posameznikov pa javnosti “zaradi interesa pravičnosti” ne bodo dostopne.

Nekatere ameriške univerze pa v interesu pravičnosti prekinjajo sodelovanje s športno trgovino Nike. Razlog je Nikejev oglas, v katerem sodeluje Colin Kaepernick, ki je leta 2016 v protest proti policijskemu nasilju pokleknil med državno himno. Univerza Truett McConell na primer pojasnjuje, da ne želi kupovati ali imeti opreme od podjetja, ki za oglaševanje uporablja ljudi, ki se posmehujejo ameriški vojski. Edina možnost, da ponovno premislijo o svoji odločitvi, je opravičilo trgovine Nike - tako vojski kot organom pregona.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Jutri se bo v MAO Slovenija zgodil dogodek On Power in Architecture #2 - mednarodni simpozij o filozofiji in arhitekturi. Danes ob šestih pa se bosta na Fakulteti za arhitekturo za uvod v dogodek pogovarjala Mladen Dolar in Andrew Benjamin.

Pojutrišnjem se bo ob 9.30 dopoldne pričelo predavanje Chichago: Zgodba o uspehu, ki bo prav tako potekalo na Fakulteti za arhitekturo. Uvodnemu nagovoru in predavanju bo popoldne sledila interaktivna delavnica.

Dodajamo še opomnik, da so prijave prispevkov na filozofski maraton na temo Filozofija in revolucija možne še dober mesec, do 14. oktobra. Prijave se zbirajo na naslov filozofski.maraton@gmail.com.

 

Prispevek sva pripravila Živa in Matija.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness