Akademskih 15 birokratskih postopkov

Oddaja
birokracija
24. 2. 2016 - 14.00

Današnje novice začenjamo v centru zahodne represije in asimetrične vojne. V Izraelu je namreč v tamkajšnjem Svetu za visoko šolstvo protestno odstopilo šest članov omenjenega sveta. To so storili v luči nestrinjanja z dejanji ministra za izobraževanje Naftalija Benneta, saj je ta nedavno zamenjal podpredsednico sveta. Na stol profesorice Hagit Messer-Yaron je tako sedla Rivka Wadmany Shauman, s čimer se mnogi ne strinjajo, saj Shauman na nobeni izmed izraelskih univerz ne opravlja polne profesure. V zamenjavi tako vidijo politizacijo akademskih funkcij. Omenjeni člani sveta so v svojem odstopu zapisali, naj se svet v celoti razpusti, skozi transparenten proces pa naj se imenujejo novi člani. Tudi veliko ostalih akademikov nasprotuje zamenjavi. Že pred imenovanjem nove podpredsednice so mnogi pozivali k umiku odločitve, saj je njena predhodnica po njihovem mnenju svoje delo opravljala odlično, s čimer ne vidijo konkretnega razloga za zamenjavo, novi podpredsednici pa očitajo konflikt interesov. Pod vprašajem pa ostaja nadaljnje delo 22-članskega sveta, saj mora biti po zakonu prisotnih najmanj 19 članov. Z odstopom šestih jih tako ostaja zgolj 16, zato mnogi upajo, da se bo svet razpustil.

Human Rights Watch pa je ta teden v poročilu pozval h koncu represije nad študenti v Maleziji. Svoboda govora je tam še posebej strogo omejena, najbolj pa so na udaru prav študenti, ki bivajo v univerzitetnih kampusih. Večina univerz se namreč strogo drži disciplinarnega zakona, ki študentkam in študentom prepoveduje politično udejstvovanje znotraj kampusa ter pridruževanje in izražanje podpore kateremukoli društvu in organizaciji, ki jih vodstvo univerze označi za neprimernega. To je seveda v diametralnem nasprotju s koncepcijo univerze kot svobodnega in odprtega prostora, namenjenega kritiki in debati. Poročilo je še posebej izpostavilo Univerzo v Malayu, ki je 16. februarja letos disciplinirala šest študentov, ker so brez dovoljenja vodstva sklicali tiskovno konferenco o mizernih in omejujočih pogojih bivanja v kampusu. Organizacija HRW je malezijsko vlado pozvala, naj nemudoma opusti vsakršno preganjanje študentov, pri tistih, ki so že v postopku, pa naj le-tega razveljavi.

Poljski premiki v desno se že manifestirajo v čedalje pogostejših konkretnih dejanjih. Novopečena skrajno desna vlada, ki si je za enega temeljnih ciljev izbrala »restavracijo poljskega nacionalnega ponosa«, bo v tem duhu skušala izobraževanje prikrojiti tako, da bo bolj patriotsko. Kljub ogromni židovski populaciji, ki je bila med drugo svetovno vojno odpeljana v taborišča, se tudi Poljska sooča z neprijetno zgodovino. Tako kot v skoraj vsaki državi, vpleteni v vojno, je bilo tudi med Poljaki polno kolaborantov in antisemitov. Nova skrajno desna vlada želi te stvari preprosto pozabiti in jih pomesti pod preprogo. Akademiku Janu T. Grossu, enemu od vodilnih strokovnjakov na področju holokavsta, grozi odvzem najvišje državne dekoracije, ki jo je prejel leta 1996. Gross, sicer Američan, je zaradi svojih knjig, v katerih opisuje zaplembe premoženja in poboje Židov s strani Poljakov, na udaru poljskih nacionalistov. Za njih pooseblja grožnjo, ki preti idealizirani in cenzurirani verziji zgodovine, zato mu želi vlada s simbolnim dejanjem odvzeti kredibilnost.

Nadaljujemo na Balkanu. Na Fakulteti političnih znanosti v Beogradu se je včeraj zgodil incident, v katerem sta bila pridržana dva študenta. Kaj se je pravzaprav zgodilo, pojasni Marko Šović iz gibanja Studentski front:

klik

Šović pojasni tudi, kako se bodo na incident odzvali:

klik

Sledijo še novice iz domačih logov. Medtem ko mariborska univerza nepravilnosti na svojih tleh skuša rešiti z etičnimi kodeksi, pa ljubljanska ubira podobno pot - le da slednja svoje težave rešuje s pravilniki. Senat ljubljanske univerze se je namreč včeraj seznanil s pravilnikom o izogibanju nasprotjem interesov in delu izven univerze. Vse, kar je akademska smetana bila sposobna narediti v luči afere astronomskih honorarjev, je bilo razpravljanje o predlogih, kolikšen del prihodkov profesorjev, ki jih ti pridobijo prek avtorskih in podjemnih pogodb ter projektov, naj prepustijo univerzi in kolikšen del naj pustijo profesorju.

S težavami pa se spoprijema tudi vodstvo mariborske univerze. Senat univerze v Mariboru se je namreč danes seznanil s samoevalvacijskimi poročili univerze in njenih članic za leti 2014/2015. Del teh je namreč tudi anonimna anketa, v kateri je kar 47 odstotkov zaposlenih na rektoratu povedalo, da na delovnem mestu zaznavajo oblike pritiska, mobinga in celo spolno nadlegovanje. Rektor Igor Tičar je napovedal, da bodo prijave vzeli resno in tudi pripravili ustrezne predloge. Kako točno bodo zagotovili varnejše delovno okolje za zaposlene, še ni jasno. Odzvali so se tudi v Visokošolskem sindikatu Slovenije. Govori Marija Javornik Krečič:

klik

Dotaknila se je tudi nesmiselnosti reševanja problematike preko birokratskih postopkov:

klik

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

V petek ob 18. uri bo v razstavišču KiBela v Mariboru otvoritev razstave z naslovom »CICIBAN: PRVIH 70 LET«. Na razstavi bo mogoče pogledati v preteklost in prelistati stare izdaje najbolj znane otroške revije.

V Zavodu Študentska svetovalnica pa nudijo brezplačno namestitev v Študentski hiši SRCE. Namestitev je namenjena študentkam in študentom, ki so se znašli v socialni stiski. Rok za prijavo na razpis še traja, in sicer do zapolnitve še nekaj prostih mest, več informacij pa najdete na spletni strani svetovalnice.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.