Akademskih 15 brez kosila

Oddaja
26. 10. 2016 - 14.00

Današnje novice začenjamo na domačih tleh. Po včerajšnji seji Državnega zbora, na kateri so poslanske skupine predstavljale svoja stališča, naj bi se obravnava novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev vračala na matično telo. Z omenjeno novelo zakona je Združena levica predlagala razširitev občestva upravičencev do brezplačnega šolskega kosila tudi na otroke iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda. Koalicija je noveli sicer sprva nasprotovala, tudi na seji odbora sta se vlada in koalicija izrekli proti, zdaj pa so se poslanci SMC, DeSUS in SD zavzeli za njeno nadaljnjo obravnavo.

Trenutna zakonodaja subvencijo v višini celotne cene kosila dodeljuje le otrokom družin iz prvega dohodkovnega razreda, katerih povprečni mesečni dohodek, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku, znaša do 18 odstotkov neto povprečne plače. V drugem dohodkovnem razredu, v katerem se dohodek družin giblje med 18 in 30 odstotki neto povprečne plače, država financira 70 odstotkov cene celotnega kosila. V tretjem, v katerem dohodek družin znaša med 30 in 36 odstotki, pa le 40 odstotkov cene kosila. V poslanski skupini Združene Levice so izpostavili, da trenutna zakonodaja, ki je v veljavi pol leta, onemogoča doplačilo polne cene kosila družinam iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda.

Tragedija z mobingom in spolnim nadlegovanjem zaposlenih s strani nadrejenih na Univerzi v Mariboru se očitno spreminja v grotesko. Namesto, da bi rektor Igor Tičar odpustil nadlegovalca Teodorja Lorenčiča, ki ostaja na vodilnem položaju, bo odpustil dve njegovi žrtvi. Spomnimo, nedavno so rezultati anonimne ankete, ki je bila opravljena med zaposlenimi na mariborski univerzi, pokazali, da je bilo več zaposlenih žrtev spolnega nadlegovanja. Kasneje ustanovljena komisija je kršitve potrdila in ugotovila, da za njimi stoji glavni tajnik univerze Lorenčič. Ta je za svoje neprimerno vedenje od rektorja prejel zgolj opozorilo, medtem ko bosta Petra Ujčič in Alen Vidonja odpuščena prav zato, ker sta povzdignila svoj glas ter opozorila na neprimerno vedenje svojih nadrejenih. Očitno je Tičarju veliko bolj kot dobrobit zaposlenih pomembno dejstvo, da vodilna mesta njegova univerze zaseda njemu lojalno osebje.

Medtem ko naši vrli odločevalci ne najdejo skupnega jezika glede tega, čigav otrok si zasluži subvencionirano kosilo in čigav ne, lahko zgolj upamo, da si za zgled ne vzamejo ravnateljice šolske skupnosti Michaela iz severnega Londona. Šola je bila v središču medijske pozornosti že julija letos, ko je ravnateljica Katharina Birbalsingh napovedala, da bodo otroci staršev, ki zamujajo s plačili kosil, kaznovani, in sicer tako, da bodo morali dva tedna jesti v izolaciji, stran od jedilnice in vrstnikov. Nedavno pa je v javnost pricurljala novica, da je eden izmed kaznovanih otrok šolsko kosilo na hodniku jedel kar cel semester, kar je sprožilo val ogorčenja med starši in zainteresirano javnostjo. A ravnateljica vztraja pri svoji odločitvi in v svoj zagovor dodaja, da so kaznovani zgolj otroci tistih staršev, ki kljub plačilni sposobnosti kosila niso plačali.

Nadaljujemo v Španiji, kjer se pravkar odvija vsesplošna stavka študentov in delavcev v izobraževanju, ki so organizirani pod okriljem tamkajšnjega Študentskega sindikata. Študenti in zaposleni nasprotujejo rezom v visokem šolstvu, ki jim ni videti konca ter razširitvi šolnin, ki grozijo čedalje večjemu deležu študentov. Brezvladje, ki vlada v Španiji, situacijo zgolj otežuje in onemogoča kakršenkoli korak v pravo smer. Etabliranim političnim strukturam gre vsekakor v nos, da študenti dvigajo glasove in odhajajo na ulice, kar nazorno prikazuje tudi incident na španskem konzulatu v Hong Kongu, kjer so podpornike stavke nasilno odstranili iz prostorov. Manifestacije sicer potekajo v vseh večjih mestih in prestolnicah posameznih regij.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK 

Jutri bo ob 18. uri potekalo uvodno srečanje študentskega društva Iskra, na katerem bodo predstavili delovanje fakultetnih celic, delovnih odborov ter društva nasploh. Po predstavitvi društva pa sledi sproščeno večerno druženje. Vsi, ki bi se društvu radi pridružili ali pa ga vsaj malo bolje spoznali, vabljeni, da jutri ob 18h na Metelkovi 6 pozvonite na zvonec EMZIN ter se zglasite v drugem nadstropju stavbe, v kateri se med drugim nahajajo tudi prostori Mirovnega inštituta.

Jutri pa se začenja tudi dvodnevni sklop dogodkov z naslovom Stanovanjske zadruge - priložnost za Slovenijo, v okviru katerega želijo organizatorji slovenski javnosti predstaviti in približati ideje stanovanjskega zadružništva. V četrtek, 27. oktobra, se bo ob 9.30 v Plečnikovi predavalnici Fakultete za arhitekturo pričela konferenca, na kateri bodo predavali strokovnjaki iz Švice, Nemčije in Avstrije, kjer so stanovanjske zadruge že utečen model stanovanjske preskrbe. V petek, 28. oktobra, pa bo dopoldne ob 10h v Galeriji Fakultete za arhitekturo potekala delavnica, na kateri bodo različne iniciative, organizacije in posamezniki izmenjevali izkušnje ter določali smernice za razvoj modela stanovanjskih zadrug v Sloveniji.

Sindikat Mladi Plus pripravlja dvodnevno konferenco o položaju mladih v Sloveniji ter njihovih izkušnjah na trgu dela z naslovom Iščemo dobre delodajalce. Ta bo 3. in 4. novembra potekala v City Hotelu. Na njej bodo predstavljeni ukrepi na področju aktivne politike zaposlovanja mladih, svoje poglede na zaposlovanje mladih pa bodo predstavili tudi različni delodajalci. Na konferenci bo predstavljena tudi ideja za certifikat Mladim prijazno podjetje. Za udeležbo je potrebna predhodna prijava na povezavi, ki jo najdete na spletni strani, sindikat pa je celo tako radodaren, da osebam, ki živijo izzven Ljubljane, nudi zastonj prenočišče in prevoz.

Študentska organizacija Slovenije je včeraj začela z akcijo Študent, kje pa tebe čevelj žuli?, s katero želijo izvedeti, s kakšnimi težavami se študentje soočajo najpogosteje. Gre za apel študentom, da do vključno 7. novembra preko spletnega obrazca, dostopnega na spletni strani ŠOS-a, oddajo prispevke, komentarje ali predloge v navezi s problemi, ki jih pestijo, ter kako jih ublažiti. Z oddajo prispevka boste sodelovati tudi v nagradni igri. Predloge bo nato ŠOS preučil ter na podlagi njihove vsebine pripravil nabor ukrepov in sprememb zakonodajnih aktov, ki bi prispevali k celoviti ureditvi socialnega položaja študentov. Rezultate apela in pripadajoče ukrepe pa bodo 17. novembra, na mednarodni dan študentov, predstavili na novinarski konferenci.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.