Akademskih 15 mask

Oddaja
21. 9. 2020 - 16.00

Prejšnji teden je vlada odločila, da bodo morali maske začeti nositi učenke in učenci od 7. razreda naprej ter vse dijakinje in dijaki, pa tudi vzgojiteljice in učitelji v vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah. Kot po navadi se z zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju ni posvetovalo niti Ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport niti NIJZ - za nova navodila so tako izvedeli iz medijev. Najburneje se je na odlok odzval Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, krajše Sviz. Glavni tajnik sindikata, Branimir Štrukelj, je v kratkem videu povzel, zakaj je navodila nemogoče korektno upoštevati. 

IZJAVA

Na petkovi dopisni seji je vlada sicer potrdila, da vzgojitelji predšolskih otrok in učitelji do vključno 6. razreda osnovne šole spadajo med izjeme, prav tako bodo lahko brez mask tudi učenke in učenci od 7. razreda naprej ter dijakinje in dijaki, med katerimi bo možno zagotoviti vsaj 1,5 metra razdalje.  

Štrukelj je v prispevku dodal še, da bi bilo glede na dodatni obseg dela in napor ob nošenju mask, ki se obetata zaradi novih ukrepov, nujno zaposliti več pripravnic in pripravnikov, pa tudi tehnični kader, kot so kuharji in čistilke. 

Študentkam in študentom za zdaj kaže bolje. Ljubljanska, mariborska, primorska in novogoriška univerza so za razliko od osnovnih in srednjih šol imele besedo pri organizaciji, sodelovali pa so tudi Študentska organizacija Slovenije, Sviz in Visokošolski sindikat Slovenije. Študij se bo lahko izvajal v fakultetnih prostorih, če bo možno izvajati ukrepe po priporočilih NIJZ. Tako imenovani hibridni model oziroma kombinirano izvajanje študijske dejavnosti pa je predvideno v primerih, ko priporočil, na primer primerne razdalje, ne bo mogoče upoštevati. Prav tako bodo morali profesorice in profesorji študentkam in študentom, ki zaradi zdravstvenih razlogov ali karantene na predavanjih ne bodo mogli biti fizično prisotni, dostop do njih zagotoviti po spletu. 

Svoje mnenje o pomenu dela na fakulteti je z nami delila Tina, študentka magistrskega programa Likovna pedagogika. 

IZJAVA

Še v tujino. Mladi Angleži in Angležinje so se - tako kot mi - v preteklih mesecih soočili z velikim upadom ponudbe študentskega dela. Univerze skrbi, da bo denarna stiska v kombinaciji s študijem na daljavo povzročila množičen izpis, kar bo privedlo tudi do finančnih težav univerz. Na Univerzi v Kingstonu so zato začeli z urgentno kampanjo, za katero so sredstva, ki bodo namenjena najrevnejšim študentom, iz lastnih žepov prispevali kar profesorji in profesorice. V preteklih mesecih so sicer že razdelili okoli en milijon evrov. 

Nekatere univerze so se odločile investirati v napredne sisteme, s katerimi bodo profesorji in profesorice lahko spremljali, ali študentje spremljajo predavanja in uporabljajo spletno knjižnico, pa tudi koliko časa preživijo na določeni spletni strani. Če se bo vzorec obiska pri posameznem študentu ali študentki drastično spremenil, bodo profesorji o tem obveščeni z alarmom. Tako bodo lahko karseda hitro stopili v kontakt z določenim študentom in preverili, ali potrebuje pomoč. 

Protivladni protesti na Tajskem, ki pod vodstvom študentk in študentov potekajo že od julija, so ta vikend minili mirno in brez izgredov, udeležilo pa se jih je rekordno število ljudi - po uradnih podatkih okoli 18 000. Včeraj so študentski aktivisti na travnik Sanam Luang, imenovan tudi »Kraljevi travnik«, položili »plaketo ljudstvu«, na kateri piše, da država pripada ljudem, ne kralju. Ta je nadomestila plaketo iz leta 1930, ki je izginila leta 2017 in je prav tako naznanjala konec monarhije. 

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

V torek, 22. septembra, bo po aplikaciji Zoom od 19. ure naprej potekala prireditev Dan odprtih vrat ob jesenskem enakonočju, ki jo organizira Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko. Program bo sestavljen iz krajših prispevkov sodelavcev in znanstvenic, predstavitve pa bodo prilagojene tudi osnovnošolcem. Več informacij najdete na spletni strani Astronomske skupine FMF.

Društvo za nenasilno komunikacijo pripravlja v mesecu oktobru usposabljanje za prostovoljno delo z otroki, ki imajo izkušnjo nasilja. Uvodne predstavitve bodo potekale 1., 2. in 6. oktobra. Prijavo lahko pošljete do 28. septembra, več informacij pa dobite na drustvo-dnk.si. 

Zveza ŠKIS išče nove člane za svojo ekipo. Življenjepis in kratko motivacijsko pismo pošljite na naslov prijave@skis-zveza.si do 30. septembra. Podrobnejše informacije najdete na spletni strani skis-zveza.si.  

Mladinski svet Slovenije vabi, da v okviru kampanje izpolnite anketo o učinkih mladinskega dela. Izbrskate jo na spletni strani Mladinskega sveta Slovenije. 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness