Akademskih 15 na zeleni veji

Oddaja
13. 11. 2019 - 14.00

Ministra Pikala konec meseca zapuščajo trije predstavniki za odnose z javnostmi. Po prvih govoricah naj bi odhajali zaradi mobinga, a so objasnili, da odhajajo zaradi slabih odnosov z vodjo kabineta Titom Neubauerjem. Sodelovanje z ministrom naj bi bilo korektno. Na situacijo se je odzval še generalni sekretar na šolskem ministrstvu Mitja Blaganje, ki je objasnil, da sodelavci odhajajo zaradi nestrinjanj glede plačila dodatnega dela. Ministrstvo bosta tako zapustili Tina Hrastnik in Katja Križnar, Sebastijan Magdič pa je zaprosil za premestitev znotraj ministrstva.

Javni zavod Triglavski narodni park je šolam v Tolminu in Gorjah že predal nova učna gradiva, s katerimi želijo osnovnošolke in osnovnošolce ozaveščati o naravovarstvu in parku. Druge šole, ki so povezane v Skupnost šol Biosfernega območja Julijske Alpe, bodo visoko gredo in interaktivni zemljevid prejele v kratkem. Zavod pravi, da bo gradivo učenkam in učencem omogočilo interaktivno, izkustveno in praktično pridobivanje znanja tudi prek dostopa do nove spletne platforme z učnimi vsebinami Triglavska zakladnica.

Skupnost sicer predstavlja prvo tovrstno povezavo osnovnih šol v tako velikem obsegu - v šolskem letu 2018/2019 se je vključilo 5.200 otrok -, učiteljice in šolarji pa so sprejeli zavezo k odgovornemu odnosu do narave in kulturne dediščine.

20191030_krompirjevih_15
Rigidna distribucija javnih sredstev, program Obzorje Evropa, volitve v študentski svet
 / 30. 10. 2019
Odbor državnega zbora za finance je včeraj ponovno odločal o spremembah študentke urne postavke ter z 11 glasovi za in nobenim proti sklenil, da so spremembe ustrezne. Po sprejetju bi se minimalna urna postavka s 4,89 evra dvignila na 5,40 evra bruto, znesek pa naj bi se nato prilagajal glede na višino minimalne plače. Državni svet je sicer 28. oktobra sprejel veto, o katerem smo poročali v krompirjevih novičkah, v državnem zboru pa bo sedaj za sprejetje potrebnih 46 glasov.

Spletna stran Univerze v Ljubljani je v okviru projekta “Karierni centri Univerze v Ljubljani - vaš kompas na karierni poti” dodala novo podstran Duševno zdravje, na kateri je precej gradiv, ki lahko koristijo študentkam in študentom, ki so se znašli v določeni duševni stiski ali poznajo koga, ki mu je trenutno težko.

O priročniku več pove doktorica Brigita Novak Šarotar, sodelavka na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici in zaposlena na katedri za psihiatrijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, ki je sodelovala pri poglavju “Ko pride do daljšega obdobja stresa, neuspeha ali tesnobe”.

IZJAVA

Predstavi še nekaj stresorjev ob prehodu v študentsko življenje.

IZJAVA

Obenem se je Karierni center zaradi velikega zanimanja odločil za omogočanje javnega dostopa do posnetkov in predstavitev webinarja “Kako se pogovarjati z nekom, ki razmišlja o samomoru?”, ki je potekal 12. septembra letos. Povezavo do posnetka najdete na spletni strani Univerze v Ljubljani.

Poglejmo v tujino. Italija bo z naslednjim šolskim letom postala prva država na svetu, v kateri bo pouk o podnebnih spremembah za vse šolarke in šolarje obvezen. Minister za izobraževanje Lorenzo Fioramonti [lorenco fioramonti] je za javnost izjavil, da “želi, da italijanski izobraževalni sistem postane prvi na svetu, ki bo okolje in družbo postavil v središče tega, kar se učimo.”

Na šolsko leto je predvidenih 33 ur predmeta - torej skoraj ena ura na teden - ki bodo izhajale iz 17 ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov. Obvezen bo za učenke in učence med 6. in 19. letom starosti, trajnostno pa bodo od sedaj naprej naravnani tudi vsi ostali splošni predmeti.

Fioramonti je zaradi svoje zelene perspektive sicer pogosto tarča kritik; septembra je učence spodbujal k temu, da ob petkih namesto šole protestirajo, predlagal pa je tudi davek na plastiko in sladke pijače, s katerimi bi financirali izobraževanje. 

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani vabi na prvi dogodek v okviru Tedna ozaveščanja o prevarah, ki ga bodo organizirale študentke in študenti Ekonomske fakultete v sodelovanju s študentkami s Pravne fakultete. Dogodek bo potekal v ponedeljek, 18. novembra, ob 17. uri v Lila dvorani Ekonomske fakultete. Več podatkov in povezavo do prijave najdete na spletni strani Univerze v Ljubljani.

Univerza v Ljubjani je objavila Erasmus+ razpis za študijske izmenjave za študijsko leto 2020/2021. Na izmenjavo se lahko prijavite do 15. januarja prek e-prijave v informacijskem sistemu VIS. 

 

 Na zeleni veji se guga Hana.

Aktualno-politične oznake: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness