Akademskih 15 nerazporejenih presežkov

Aktualno-politična novica
22. 3. 2021 - 16.00

*Avtor fotografije Sašo Bizjak

Združenje zasebnih vrtcev Slovenije nasprotuje predlogu novele zakona o vrtcih, ki so jo vložile opozicijske stranke. Novela namreč določa, da bo financiranje zasebnih vrtcev brez koncesije prepuščeno odločanju občin, če imajo te dovolj prostih mest v javnih vrtcih. Občine bi lahko financiranje zavrnile tudi v primeru, da zasebnik v vrtec nima vključenih dovolj otrok za vsaj dva oddelka. V združenju poudarjajo, da novela pomeni zgolj hitro rešitev brez analitičnih in argumentiranih dejstev. Sklicujejo se predvsem na sosednje države z večjim deležem zasebnih vrtcev in na zagotavljanje konkurence na področju predšolske vzgoje, ki naj bi slednjo le izboljšala. 

Nekdo, ki ni več srednješolka, slabo razume odgovorno ravnanje
 / 7. 3. 2021

Predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Zavoda Republike Slovenije za šolstvo so v petek na spletni novinarski konferenci predstavili letošnji potek nacionalnega preverjanja znanja. Kljub pomislekom strokovnih in pedagoških delavcev ter delavk bo preverjanje znanja potekalo tako, kot je potekalo do sedaj. Darko Zupanc [zúpanc], direktor Državnega izpitnega centra, je dodal, da bodo med 22. in 26. marcem na večini osnovnih šol izvedli pilotno e-testiranje učencev 6. in 9. razredov. Z njegovo pomočjo bodo ugotavljali, kakšne so možnosti za reševanje nacionalnega preverjanja znanja z računalnikom ali tablico. 

Protest prebivalcev ŠDL, kaznovani mariborski dijaki, ŠOS o demografskem skladu, varuh otrokovih pravic
 / 8. 3. 2021

Interpelacijo je prejšnji teden kljub številnim očitkom prestala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Med očitki ministrici je bil tudi njen odziv na kaznovanje mariborskih dijakov, ki so februarja na mirnem in varnem protestu izrazili zahtevo za odprtje šol. Kljub temu da je več oseb in institucij obsodilo kaznovanje in izrazilo podporo dijakom je Komisija državnega zbora za peticije, človekove pravice in enake možnosti v sredo zavrnila vse predlagane opozicijske sklepe glede ravnanja policije na januarskih in februarskih protestih dijakov in staršev za odprtje šol. Dan po seji je poslanska skupina SMC v parlamentarno proceduro vložila predlog zakona, ki bi podelil amnestijo dijakom, ki so na mariborskem protestu prejeli kazni ali poziv na sodišče. Predlagatelji predlagajo tako ustavitev prekrškovnih postopkov kot tudi vračilo že plačanih glob. Predlog je podprla tudi Kustec. 

Vlada je februarja ob podanem soglasju k razpisu za vpis na visokošolske zavode za prihajajoče študijsko leto določila, da se na ljubljanski in mariborski medicinski fakulteti poveča število vpisnih mest. Senat medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je pretekli teden sprejel sklep, da soglaša s povečanjem števila vpisnih mest, a da bo to mogoče šele, ko bo država zagotovila tako kadrovske kot tudi infrastrukturne okrepitve. Da bo treba v prihodnjih letih zagotoviti nove prostorske in učne zmogljivosti, opozarjajo tudi na mariborski medicinski fakulteti. 

Lista demokratičnega študentstva, krajše LDŠ, je objavila zapis o poslovanju Študentske organizacije Univerze v Ljubljani s presežkom v višini okroglih 30 tisoč evrov. Več pove član LDŠ Luka Stegne. 

IZJAVA 

Študentski domovi in nadzor
 / 19. 3. 2021

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, krajše ŠOU, je na direktorja Študentskega doma Ljubljana naslovila odprto pismo, v katerem je izrazila skrb glede menjave študentskih redarjev s poklicnimi varnostniki. Da bi lahko uprava Študentskega doma Ljubljana sprejela tako odločitev, je treba nujno pridobiti mnenje in soglasje stanovalcev in njihovega sveta, kot menijo na ŠOU. Zapisali so še, da že vrsto let opozarjajo na zaničujoč odnos vseh dosedanjih vlad do razreševanja bivanjskega problema študentov. V ta namen so februarja predložili predlog novele zakona za urejanje položaja študentov, v katerem so državnemu zboru in vladi predlagali zvišanje namenskih sredstev za gradnjo novih in obnovo starih študentskih domov v Ljubljani. O problematiki smo podrobneje poročali v oddaji NASVIDENJE, ŠDL! 

Poglejmo še v tujino. Mjanmarske oborožene sile so napadle številne univerze in javne bolnišnice po vsej državi ter prevzele nadzor nad njimi, prav tako pa so aretirale na stotine študentov in učiteljev. Nasilno zatiranje in mučenje protestnikov je privedlo do več kot 200 smrtnih žrtev, med njimi tudi študentov. Oborožene sile so odstranile univerzitetne varnostnike in nato študente, osebje in druge pregnale iz univerzitetnih kampusov.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Vodnikova domačija v sodelovanju z znanstveno redakcijo Radia Študent organizira serijo dogodkov Znanstveno kazalo. V torek, 23. marca, se bo odvil dogodek Nesmrtno življenje Henriette Lacks, na katerem bo v ospredju vprašanje novih etičnih dilem ob znanstvenem napredku. Dogodek se bo začel ob 19.00 na spletni platformi Zoom, hkrati pa bo pretočno predvajan na Facebook profilu Vodnikove domačije. 

Fundacija Študentski tolar je objavila poziv za dodelitev nepovratne denarne pomoči v višini 200 ali 300 evrov študentom, ki so v stiski zaradi posledic epidemije. Rok za predložitev vlog je do vključno 20. aprila oziroma najpozneje do porabe sredstev po tem pozivu. Več informacij lahko najdete na spletni strani Študentski tolar. 

Zveza ŠKIS vabi k poslušanju podcasta Mednarodne priložnosti od A do Ž IZOPOPodcast, ki se bo odvil jutri ob 17.00. Podcast z naslovom Mednarodne priložnosti od A do Ž je namenjen vsem mladim, ki jih zanima področje mednarodne mobilnosti in programov Erasmus+. Več informacij lahko najdete na Facebook strani dogodka. 

V soboto, 27. marca, ob 15.00 se bo odvil prvi dogodek v ciklu Ni še prodano v organizaciji Radia Študent. Na dogodkih bodo sodelujoči enkrat mesečno predstavljali in razpirali različne segmente družbe, ki so v epidemičnih razmerah najbolj tesno vpeti v sistemske spremembe in njihove posledice. Tokratni dogodek se bo v kombinaciji moderiranega pogovora, performansa in glasbenega dela ukvarjal s temo šolstva. Dogodek bo mogoče spremljati na 89,3 MHz ali prek spletnega videoprenosa. Več si lahko preberete na Facebook strani dogodka Ni še prodano: Šolstvo

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness