Akademskih 15 opravičil

Oddaja
12. 6. 2019 - 14.00

Vlada je na seji 6. junija potrdila predloga novel Zakona o gimnazijah ter Zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju in ju poslala v sprejem na Državni zbor. Mladoletni in polnoletni dijaki in dijakinje v srednjih šolah bodo obravnavani enako, kar pomeni, da bodo starši polnoletnih dijakov imeli pravico biti seznanjeni s podatki o izobraževanju dijakinje ali dijaka. Od začetka letošnjega leta sta namreč začeli veljati noveli, ki sta polnoletnim dijakinjam in dijakom prinesli več pravic. Ti so si namreč lahko sami opravičili izostanek od pouka, za vpogled v njihove ocene pa so starši potrebovali njihovo soglasje.

Pravica staršev, da pridobijo osebne podatke, povezane z izobraževanjem otroka, izhaja predvsem iz izvrševanja zakonske dolžnosti staršev, ki morajo otroke v času izobraževanja preživljati. Po zakonu, ki ureja družinska razmerja, so namreč starši dolžni preživljati polnoletnega otroka do 26. leta, če se ta izobražuje.

6. junija je v romskem naselju Kerinov grm pri Krškem potekal dan odprtih vrat večnamenskega centra, v katerem deluje tudi pripravljalni vrtec. Vrtec deluje od aprila 2011, letos pa je vanj vpisanih 12 otrok. V centru skrbijo še za druge dejavnosti predšolskih in šolskih otrok, med drugim organizirajo učno pomoč za osnovnošolke in osnovnošolce, ki jo obiskuje do 50 šoloobveznih otrok. Aktivnosti potekajo v okviru celostnega projekta Skupaj za znanje. Več pove dr. Barbara Kejžar, vodja projekta.

Izjava

Kejžar doda:

Izjava

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport - MIZŠ je v uradnem listu objavilo spremembe pravilnikov o šolskem koledarju za osnovne in glasbene šole, po katerih šolam odpadlega pouka ne bo več treba nadomeščati ob sobotah, zadnjo besedo pri odločanju pa bo imel minister Pikalo. Po zakonodaji je pouk v šolskem letu lahko trajal največ 38 tednov, vendar ne manj kot skupno 189 dni. Nadomeščanje pouka ob sobotah, ki je bilo potrebno, ko zaradi večjega števila praznikov med tednom osnovne in srednje šole niso dosegle minimalnih 189 dni, je šolam povzročalo predvsem organizacijske težave. Po spremembah tako ne bo več določeno najmanjše število dni pouka, temveč zgolj datum začetka in konca šolskega leta.

Letos so šolarke in šolarji 24. december nadomeščali 29. septembra, odpadli pouk 3. maja pa v soboto, 11. maja. Pouk je za dosego minimalnega števila dni letos moral potekati še v soboto, 2. februarja.

Do danes je mogoče podati pripombe na predlog novele Zakona o vrtcih, ki ga je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v javno razpravo poslalo 20. maja. V javnosti je največ odziva prejela določba, ki občinam dovoljuje, da ob določenih pogojih, predvsem če javni vrtci ne bodo polno zasedeni, zasebnim vrtcem zmanjšajo sofinanciranje zasedenih mest. Trenutno občine zasebnim vrtcem za vsakega otroka plačujejo 85 odstotkov višine sredstev, ki jo namenjajo za otroka v javnem vrtcu.

Zasebni vrtci opozarjajo, da bodo v primeru potrditve predloga dosegljivi le priviligiranim, veliko zasebnih vrtcev pa se bo moralo zapreti. MIZŠ poudarja, da gre le za osnutek novele, predlog za spremenjeno financiranje pa naj bi podale same občine, ki se v zadnjih letih soočajo s problemom dvojnega financiranja posameznega mesta v vrtcu. Po letu 2008 so namreč pospešeno gradile nove vrtce, saj je število otrok naraščalo, hkrati pa so se množično začeli odpirati tudi zasebni vrtci. Občine morajo sedaj financirati tako prazna mesta v javnih kot zasedena mesta v zasebnih vrtcih.

Kaj se dogaja v tujini?

Že februarja smo poročali o vzpostavitvi demokratičnih pogajanj med člani organizacijskega odbora Graduate Workers of Columbia in vodstvom Univerze Columbia. Tokrat so na prvi poletni seji udeleženci razpravljali o politikah preprečevanja spolnega nasilja in drugih oblik diskriminacije znotraj univerze. Člani organizacijskega odbora namreč menijo, da trenutni pravilniki ne zadostujejo potrebam potencialnih žrtev, vodstvo univerze pa meni, da asistenti vsebine ne poznajo dovolj, obenem pa se postopku prijave spolnega nadlegovanja tudi izogibajo. Zaposlene asistentke in asistenti so izrazili potrebo po imenovanju zastopnika znotraj sindikata, ki bo v primeru nadaljnjih prijav spolnega nadlegovanja lahko zastopal žrtev.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Jutri se bo ob 16.20 v Živku Skvotcu v Tovarni Rog začel 12. kulturološki simpozij Spomini prihodnosti. Več o simpoziju pove Marija Glavaš, stanovalka Akademskega kolegija, ki aktivno sodeluje pri aktualnih razpravah o študentski stanovanjski problematiki.

Izjava

Pojasni še izbiro lokacij za simpozij.

Izjava

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je na svoji spletni strani in na portalu eUprava objavil javni razpis in javni poziv za Zoisove štipendije za šolsko oziroma študijsko leto 2019/20. Rok za oddajo vlog za dijake je 6. september, za študente pa 7. oktober.

Na spletni strani Legebitre je objavljen anketni vprašalnik Raziskava o stanju v šolah v Sloveniji: LGBT mladi - prebijmo molk v šolah. Raziskavo izvajajo z namenom spoznati izkušnje lezbijk, gejev, biseksualnih in transspolnih oseb v osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.