Akademskih 15 prerezanih gum

Oddaja
25. 1. 2017 - 14.00

Današnje novice začenjamo v Mariboru. Prejšnjo sredo se je namreč zgodil napad na Damirja Orehovca, ravnatelja osnovne šole Martina Konšaka. Neznani storilci so ponoči prerezali gume na dveh njegovih avtih, hkrati pa so se v bližini osnovne šole pojavili žaljivi napisi, uperjeni proti Orehovcu. Domneva se, da je napad povezan z nedavno odločitvijo ravnatelja, da v osnovno šolo sprejme štiri sirske otroke iz begunskih družin. Napad so že obsodili tako na pristojnem ministrstvu kot v Sindikatu vzgoje, izobraževanja in znanosti ter v Slovenski filantropiji. Policijska preiskava zaenkrat še poteka.

V petek, 20. januarja, je potekal posvet o splošni maturi, ki ga je organiziral Državni izpitni center v sodelovanju z Državno komisijo za splošno maturo in razreda za naravoslovne vede SAZU. Na posvetu so debatirali o prenovi splošne mature v smeri uvedbe možnosti izbire višje zahtevnostne stopnje pri vseh izbirnih predmetih, ne zgolj pri obveznih in pri tujem jeziku. Prav tako se obeta posodobitev internega dela mature. S predlaganimi spremembami bi po mnenju udeležencev posveta pripomogli k večji pravičnosti, hkrati pa nadarjenim dijakom omogočili, da ustrezno izkažejo svoje znanje. Posveta se je udeležila tudi državna sekretarka ministrstva za izobraževanje Andreja Barle Lakota, ki je izrazila naklonjenost predlaganim spremembam.

Zasebnih šol v Sloveniji ne ustanavljajo zgolj katoliška cerkev in podjetniki s premetenimi političnimi botri. V prihodnjem šolskem letu se nam namreč obeta odprtje nove zasebne osnovne šole Adriatik, ki jo ustanavlja turški državljan in pedagog Muhammed Ali Işık [išik]. O natančnih motivih za njegovo odločitev nismo prepričani, saj je bil Işık skop s podatki. Gre sicer za znanega privrženca islamskega klerika Fethullaha Gülena, ki trenutno zaradi spora s turškim premierjem Erdoganom živi v izgnanstvu v Združenih državah.

Nadaljujemo v Veliki Britaniji, od koder prihaja raziskava, katere podatki kažejo, da vsak deseti tamkajšnji vrtec v naslednjih mesecih čaka konec. Rezi v financiranje izobraževanja se namreč nadaljujejo s pospešeno hitrostjo, hkrati pa ima vlada v predalu nov plan za financiranje predšolske vzgoje, ki bi otrokom zaposlenih staršev namenil 30 brezplačnih ur vrtca, kar bo še zmanjšalo delež, namenjen omenjenim vrtcem. Sicer je predšolska vzgoja smatrana kot kronski dragulj britanskega izobraževalnega sistema, saj ponuja kvalitetno vzgojo otrok. Številne raziskave namreč ugotavljajo, da obiskovanje vrtca pozitivno vpliva na otrokovo kasnejšo akademsko uspešnost, predvsem pa pomaga tistim iz deprivilegiranih ozadij. Rezi in predlagane reforme bodo tako ponovno prizadeli tiste, ki so že tako ali tako v slabšem izhodiščnem položaju, kvaliteto izobraževanja pa okrnili že na samem začetku, v otrokovih najbolj ključnih formativnih letih.

V Nigeriji je prišlo do ponovnega bombnega napada. Ta se je zgodil prejšnji teden na kampusu Univerze v Maiduguriju, kjer je bomba, privezana na 12 letno dekle, eksplodirala pred stavbo prostorov za osebje. Kmalu zatem je zadonelo tudi v mošeji kampusa. Po zadnjih podatkih so umrli štirje ljudje, vključno z enim izmed profesorjev, okoli 15 je ranjenih. Čeprav podrobnosti o napadu še niso znane, se predvideva, da za napadom stoji teroristična organizacija Boko Haram, katere ime v prevodu pomeni “Zahodno izobraževanje je greh”. Skupina je sicer znana po dejstvu, da za bombne napade povečini uporablja mlada ugrabljena dekleta.

Iz Egipta pa prihajajo vesele novice. Tamkajšnji dve največji javni univerzi bosta namreč na uradnih obrazcih in vpisnicah prenehali zahtevati podatek o verski pripadnosti. Premik k sekularizaciji je del širše kampanje predsednika al-Sisija proti sektaštvu in islamizmu v visokem šolstvu ter ostalih državnih institucijah. Odločitev je pozdravila tamkajšnja manjšinska krščanska skupnost, ki že dlje časa opozarja na diskriminacijo in šikaniranje v akademskih krogih.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Fundacija Študentski tolar je objavila razpisa za subvencionirane jezikovne in strokovne tečaje za socialno ogrožene študente. Pri prvem prijave potekajo do 22. februarja, namenjen pa je sedemdesetim študentom, ki jih bo ob pozitivno razrešeni vlogi tečaj stal 30 evrov. Razpis za subvencionirane strokovne tečaje pa bo trajal do porabe sredstev in je namenjen pridobitvi neformalnih kompetenc, subvencionirano doplačilo pa bo odvisno od vrste tečaja. Na oba razpisa se lahko prijavijo vsi študenti in študentke Študentske organizacije Univerze v Ljubljani.

Danes ob 19h bo v Trubarjevi hiši literature potekalo prvo srečanje v sklopu “Poslušajmo filme: pripovedi o razumevanju filmske glasbe”. Namenjeno je osnovnim korakom, ki uvajajo knjižno tetralogijo z enakim naslovom, hkrati pa se bodo udeleženci ukvarjali z razumevanjem filmske podobe skozi njene zvočne elemente.

Jutri se v baru Trezor kani zgoditi otvoritev razstave in dobrodelne dražbe pod imenom “Tafčegrafče”. Tereza Kozinc bo tako razstavljala serijo fotografij, ki je nastala med večmesečnim bivanjem v Grčiji, dokumentira pa vsakdanjik epirske vasice. Razstava bo na ogled do 21. februarja, celoten izkupiček dražbe pa bo namenjen družabnemu prostoru Second Home v Tovarni Rog.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness