AKADEMSKIH 15 STALNE PRIPRAVLJENOSTI

Oddaja

 

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na Univerzo v Ljubljani naslovilo zahtevo o vračilu dodatka za stalno pripravljenost. Ministrica Maja Makovec Brenčič tako zahteva, da Univerza v proračun vrne skoraj 781.000 evrov. Gre za celoten znesek vseh dodatkov za stalno pripravljenost, ki jih je univerza izplačevala zaposlenim v letih od 2012 do vključno 2015.

 

A po neuradnih podatkih Univerza ne namerava vrniti denarja, po besedah predstavnice za odnose z javnostjo Univerze v Ljubljani Darje Lisjak gre za sledeče stvari. Šlo naj bi za nenamensko pridobljena sredstva, saj naj bi bilo delo opravljeno, poleg tega pa naj bi šlo za vračilo bruto zneska, zaposleni pa so že plačali dohodnino in druge prispevke. Poleg tega pa naj bi se že nekaj časa sofinanciralo javno službo s tržnimi sredstvi. Zaradi teh stvari na Univerzi torej zavračajo zahtevo ministrstva oziroma so se na to zahtevo pritožili.

 

Kako bi Univerza sploh lahko terjala denar od fakultet, pa je še pod vprašajem. Zaposlene namreč ščiti zakon o sistemu plač v javnem sektorju, po katerem so bili fakulteti dolžni povrniti le prejeti dodatek za deset mesecev. Če se le na hitro spomnimo - največji porabniki javnih sredstev so bili na Ekonomski fakulteti in Fakulteti za družbene vede, večina izplačancev pa zneskov še ni vrnila.

 

Ustavno sodišče je januarja lani odločilo, da financiranje zasebnih osnovnih šol z zgolj 85 odstotki sredstev, ki jih prejmejo javne šole, ni v skladu z ustavo. Hkrati so tudi pozvali vlado, naj v roku enega leta ustavne neskladnosti odpravi. Ni presenetljivo, da sta pobudo za ustavno presojo vložili dve zasebni katoliški osnovni šoli in da si za polno financiranje zasebnih šol najbolj prizadeva stranka SDS. A kljub temu se je pristojno ministrstvo odzvalo in pripravilo svoj predlog, v sklopu katerega je zasebnim šolam z javnoveljavnim predlogom zagotovoljeno 100-odstotno financiranje.

 

A to zgolj ob pogoju, da bodo zaposlovale 80 odstotkov učiteljev, potrebnih za izvajanje javnega programa. Zasebniki bodo tako pri sprejemanju programov imeli proste roke, a da bodo dobili denar, bodo ti programi morali biti usklajeni s cilji vzgoje in izobraževanja. Skladnost programov s cilji bo določal in nadzoroval strokovni svet. Ministrstvo se je s svojim predlogom očitno uklonilo pritiskom cerkvenih in zasebnih lobijev. Morda bi bilo veliko lažje preprosto spremeniti ustavo in jasno določiti, kje so meje financiranja z javnim denarjem.

 

Študentski zbor Univerze v Ljubljani pa je prejšnji teden sprejel resolucijo o diferencialnih izpitih, s katero želijo poenotiti način njihovega opravljanja. Opravljanje diferencialnih izpitov, ki so predvideni pri prehodu na drug študijski program, je namreč precej ohlapno urejeno, odločitve pa so prepuščene posameznim članicam Univerze.

 

Potek opravljanja diferencialnih izpitov se tako razlikuje od članice do članice, prav tako lahko pride do velikih razhajanj pri cenah izpitov. Poenoten sistem bi tako preprečeval prevelike razlike in nepravilnosti, hkrati pa bi tudi ščitil študente. Študenti, ki opravljajo diferencialne izpite, sedaj namreč nimajo posebnega statusa, iz katerega bi izhajale njihove pravice. Spomnimo, oktobra lani je okoli 200 študentov, ki so želeli menjati program, skoraj ostalo brez strehe nad glavo, saj so zaradi prekinitve statusa izgubili tudi študentsko sobo.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

 

V petek ob 18. uri bo v ZRC SAZU pogovor z enem izmed najvidnejših in najbolj vplivnih sodobnih predstavnikov tradicije kritične teorije družbe - Moishem Postonejem. Sašo Furlan se bo z njim pogovarjal o temeljnih tezah njegovega najbrž najbolj znanega dela Time, Labour and Social Domination, o njegovi teoriji antisemitizma in o težavah sodobne levice.

 

Prav tako v petek, ob 20. uri, pa bo v Infoshopu na Metelkovi razprava o državni represiji na Češkem. V goste prihaja ekipa ABC iz Češke, ki bo za začetek iz prve roke spregovorila o vse večji represiji in o možnih odgovorih nanjo. To je stvar nas vseh!

 

V ponedeljek, 9. maja, pa bomo z Radiem Študent šraufali na Majskih igrah. Šraufali bomo kolesa, glasbo in še kaj. V sklopu 47. rojstnodnevnega praznovanja v ponedeljek od 16-ih naprej v Rožni dolini. Se vidimo!

 

Naslednjo sredo, 11. maja, bo v Trubarjevi hiši literature Iskrino filmsko popoldne. Ob 17-ih se bo pogledalo film They Live, kasneje pa debatiralo o vsebini, ki jo premleva že film sam - o ideologiji oziroma o “ideološki zaslepljenosti”.

 

Novice sta v zadnjem hipu pripravila Andrej in Tine.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness