AKADEMSKIH 15 VRAČANJA V ŠOLSKE KLOPI

Oddaja

Današnje novice začenjamo v Zagrebu, od koder smo že prejšnji teden poročali o situaciji na tamkajšnji filozofski fakulteti. Zadeva očitno končno dobiva svoj epilog, saj je bil pred dvema dnevoma storjen prvi korak v smeri razrešitve nezavidljivega stanja. Tretjega oktobra je namreč bila izpolnjena zahteva 210. plenuma in dosedanji dekan Vlatko Previšić je bil razrešen svojih dolžnosti. A čeprav je to premik v pravo smer, ne smemo nasesti iluziji, da je z dekanovo odstavitvijo vsega konec. O tem smo govorili s tamkajšnjim študentom in aktivistom Denisem Gaščićem:

izjava

Danes je v državnem zboru potekala 21. seja Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, na kateri se je razpravljalo tudi o predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o skupnosti študentov. Za več informacij smo poklicali enega od predlagateljov sprememb, člana študentskega društva Iskra Jureta Novaka:

izjava

Kaj to pomeni za prihodnost predloga?

izjava

Medtem pa se v domačih logih ponovno dviguje prah na Univerzi na Primorskem. Za to je ponovno odgovoren nihče drug kot neslavni rektor Dragan Marušič, čigar dekanstvo že od vsega začetka spremljajo afere, korupcija in klientelizem. Marušič je tokrat samovoljno in zaradi osebnih zamer odpustil kar nekaj uglednih akademikov tamkajšnje univerze, med katerimi je najbolj znan zgodovinar Jože Pirjevec. Odpovedi so neposredno nadaljevanje zgodbe o odcepitvi Znanstveno-raziskovalnega središča izpod okrilja univerze, o čemer smo že poročali. Dekana je namreč ujezilo dejstvo, da so člani nepokornega ZRS-ja del plače dobivali tudi s poučevanjem na univerzi. Odpuščeni akademiki so povečini ugledni profesorji zgodovine in prav z njimi je Univerza na Primorskem privabljala študente. Slednji so nemudoma obsodili Marušičevo samovoljno odpuščanje.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Bruci in brucke, pozor! Brucovanje letos ne bo potekalo zgolj v klasičnih komercialnih klubih ala Cirkus in Companeros. Če vam tovrstni žuri pijejo kri, vam letos ni potrebno ostati doma. Obeta se namreč alternativno brucovanje, ki bo 13. oktobra potekalo v Rogu. Poleg večernega druženja in zabave se bodo čez dan predstavile tudi različne organizacije in skupine, vpete v alternativno kulturno produkcijo. Več o samem dogodku in organizacijah, ki se bodo predstavile, lahko izveste na Facebook strani “Et tu, Brucus?”

Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani se te dni pripravljajo, da brucem in tudi starejšim študentom čimbolj olajšajo začetek novega študijskega leta in jih pripravijo na aktivna študijska leta, ki jih imajo pred seboj. Danes se tako obeta predavanje s strani študentov za študente - o aktualnih študentskih vprašanjih. Tako bodo brucem in ostalim približali razumevanje delovanja študentskih organizacij in fakultet ter razložili, kako lahko sodelujejo pri raznih študentskih aktivnostih. Predavanje in razprava bosta potekala v učilnici R1B ob 16. uri.

Prav tako pa se na Filozofski fakulteti te dni odvijajo tudi študentski dnevi, v sklopu katerih zaživi tudi Filotržnica. Na tržnico lahko prinesete svoje obrabljene kopije literature in skript ter jih zamenjate za tiste, ki jih pač potrebujete v novem študijskem letu. Izmenjava poteka še danes in jutri od 11:20 do 14:40.

Danes od 20-ih naprej bo v Trubarjevi hiši literature razprava o novi knjigi sociologa Rastka Močnika, ki je izšla lani pri založbi *cf. O knjigi z naslovom O pisanju zgodovine bosta poleg avtorja razpravljala še Lev Centrih in Sašo Jerše.

Inštitut za delavske študije v sodelovanju z Oddelkom za sociologijo Filozofske fakutlete vabi na začetno srečanje študijskega seminarja o mednarodni historični sociologiji, ki ga bo vodil Tibor Rutar. Uvodno srečanje bo 11. oktobra ob 19:30 v sobi 430 na filofaksu.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.