Avtonomnih 15

Oddaja
30. 5. 2022 - 16.00

FOTO: Hana Radilovič

Kandidat za ministra za izobraževanje iz Gibanja Svoboda, nekdanji ljubljanski rektor Igor Papič, je bil na pristojnem odboru v soboto potrjen kot primeren za obravnavo v državnem zboru. V svoji predstavitvi je naštel nekaj glavnih potez, ki jih načrtuje. Med njimi so nova bela knjiga o izobraževanju, upoštevanje rezultatov nacionalnega preverjanja znanja pri vpisu v srednje šole, noveliranje Zakona o visokem šolstvu ter brezplačne malice in učbeniki. Prizadeva si za višanje financiranja izobraževanja in znanosti v deležu BDP in spodbujanje mednarodnih univerzitetnih zvez ter študentskih in drugih izmenjav v visokem šolstvu. Ker pa nova vlada načrtuje razdelitev obstoječega ministrstva, je Papič pojasnil smisel kombinacije svojega predvidenega ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

IZJAVA

Drugo ministrstvo, ki bi prevzelo vrtce, osnovne in srednje šole, torej ministrstvo za šolstvo in vzgojo, pa bo predvidoma prevzel član Gibanja Svoboda Dario Felda. Sprva je stranka na to mesto želela postaviti Amalijo Žakelj s primorske Pedagoške fakultete, ki pa je prejšnji teden ponudbo zavrnila. Felda, ki prihaja iz iste fakultete, bo tako začel v vlogi državnega sekretarja na obstoječem ministrstvu, ob razdelitvi pa prevzel ministrsko funkcijo.

 

Kaj vse se je dogajalo na mariborski univerzi v času prvega mandata rektorja Zdravka Kačiča?
 / 13. 5. 2022
Na mariborski univerzi dosedanji rektor Zdravko Kačič kot pričakovano nadaljuje na svojem položaju še v drugem mandatu. Izvoljen je bil prejšnji torek, 24. maja, ko je imelo slabih 16 tisoč upravičencev iz vrst zaposlenih in študentov priložnost voliti. Volitev sta se udeležila samo 2 odstotka študentov, med zaposlenimi pa se je udeležba gibala med 50 in 60 odstotki. Za primerjavo, na zadnjih rektorskih volitvah se je v Ljubljani volitev udeležilo 11 odstotkov študentov, pri čemer je ključno vlogo imela možnost izbire med več kandidati.

 

Študentski dom Ljubljana, krajše ŠDL, je prejšnji torek s slovesnostjo v Rožni dolini obeležil svojo 70-letnico. Slavnostni govornik je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je pohvalil prizadevanja zavoda, da študentom iz vse Slovenije in tudi tujine omogoča kakovostno in ugodno bivanje v prestolnici. Prve študentske domove so v Ljubljani zgradili že leta 1950 v Rožni dolini, zadnje tri pa leta 2006. Danes ŠDL skrbi za več kot 7.500 ležišč in stanovalcev v 29 domovih. 

 

Javno pismo študentskih kolektivov
 / 20. 5. 2022
Ob tem spomnimo, da so stanovalke in stanovalci ŠDL, kot so izpostavili v dveh javnih pismih maja letos, v teh 70 letih izgubili moč soodločanja o delovanju zavoda ŠDL zaradi nižanja števila predstavnikov stanovalcev. Prav tako so kapacitete občutno prenizke glede na aktualne potrebe, ves čas pa jim grozi izguba Akademskega kolegija. Poleg tega zahtevajo, da se študentom brez slovenskega državljanstva, ki tu niso prek izmenjav Erasmus, omogoči bivanje v študentskih domovih, saj trenutno te pravice nimajo.

 

Sprememba akta o ustanovitvi RŠ, proračun ŠOU
 / 25. 5. 2022
Prejšnjo sredo je na Študentskem kampusu dobrih 30 poslank in poslancev nadaljevalo 62 dni trajajočo 11. redno sejo ŠOU, na kateri so potrdili spremembo akta o ustanovitvi Radia Študent in mu s tem omogočili ohranitev statusa nevladne organizacije. Tik zatem so isti večer na 12. redni seji sprejeli osnutek finančnega načrta ŠOU, ki letos razdeljuje skoraj 4 milijone evrov in s tem dosega predkoronsko raven prihodkov. Drugo branje proračuna se obeta v roku nekaj tednov, do takrat pa predsednik ŠOU, Klemen Petek, na uradnih urah sprejema predloge popravkov.

 

Več kot leto dni po nasilni izselitvi uporabnic in uporabnikov Roga ter njegove zrušitve so kolektivi, ki zdaj delujejo v drugih prostorih ali brez njih, pričeli s kampanjo ob vzpostavljanju novega kulturnega centra Rog. Pozivajo k bojkotu projekta Mestne občine Ljubljana in pozivajo k demokratičnosti, neprofitnosti in odprtosti novega centra, da bi izvrženi ter zapostavljeni ustvarjalni kolektivi in posamezniki lahko sodelovali. Da bi odprli čim širšo razpravo in privabili k sodelovanju tudi študente, so pričeli s serijo javnih razprav o avtonomnih prostorih po fakultetah, saj tudi študentom primanjkuje prostorov, s katerimi bi sami upravljali. Rog je predstavljal prostor ustvarjanja in druženja tudi za študente v Ljubljani, zato so z njegovo izgubo tudi študenti na slabšem, kot pove eden od uporabnikov Roga.

IZJAVA

Na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete so v čitalnici na Zavetiški 5, nasproti Gimnazije Vič, otvorili tudi razstavo, s katero obujajo spomine na Avtonomno tovarno Rog ter uspešne in neuspešne poskuse ubranitve teh prostorov. Na oddelku so ob otvoritvi prejšnji ponedeljek, 23. maja, s študenti odprli pogovor o gentrifikaciji in nadaljevanju umetniškega in družbeno angažiranega delovanja skupin iz Roga. 

 

TUJINA

Združeno kraljestvo ponovno v valu stavk visokošolskih predavateljev
 / 10. 12. 2021
Zaposleni na univerzah v Združenem kraljestvu že od konca prejšnjega leta konsistentno izvajajo stavkovne in sorodne akcije, da bi preprečili reze v svoje pokojnine in plače ter da bi zaustavili višanje obremenitev in prekarnost. Že pred epidemijo so zaposleni več kot 70 univerz pričeli z raznolikimi oblikami odpora, študenti so se jim med epidemijo pridružili z zasedbami prostorov univerz, trenutno pa so se poslužili bojkotiranja ocenjevanja. Vodstva univerz v zameno najemajo zunanjo delovno silo, da bi nadaljevale s študijskim procesom, kar sindikat univerz in kolidžev, krajše UCU, označuje za onemogočanje pravice do stavke. Jo Grady, predsednica sindikata, je v izjavi prejšnji četrtek obsodila stavkokaze in neplačevanje stavkajočih.

IZJAVA

V Grčiji študentke in študenti protestirajo proti uvedbi stalne prisotnosti policije na univerzitetnih kampusih. Na proteste se je policija nasilno odzvala. Študenti s kampusov poročajo, da že več kot mesec dni doživljajo pritiske vodstev univerz in policijsko nasilje, zaradi česar še toliko bolj izpostavljajo potrebo po avtonomiji univerze od represivnih organov države. Tudi v Sloveniji in drugod namreč velja pravilo, da policija na prostore univerz ne sme vstopiti brez dovoljenja. Toda vodstva univerz svoje dovoljenje očitno dajejo veliko bolj zlahka, kot bi pričakovali, in to brez soglasja študentov. Študenti Aristotelove Univerze v Solunu so na spletu tudi objavili posnetke pohoda policije na kampuse s pendreki, pištolami, solzivcem in šok granatami.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Deveti regijski posvet za pripravo Resolucije o Nacionalnem programu za mladino bo potekal jutri v Mladinskem centru Vič z začetkom ob 16. uri. Potrebna je predhodna prijava prek obrazca, dostopnega na Facebook strani dogodka. Kot poudarjajo organizatorji iz nevladnega mladinskega sektorja, sooblikujejo nov krovni dokument, v katerem bodo izpostavljeni poglavitni izzivi mladih ter predlagani javno-politični ukrepi. Temeljni cilj Nacionalnega programa za mladino je po njihovih besedah zagotoviti medsektorsko usklajen pristop do problemov, s katerimi se soočajo mladi.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.