BALKANSKIH AKADEMSKIH 15

Oddaja
18. 11. 2015 - 14.00

Na Obali nič novega. Prejšnji teden je senat Univerze na Primorskem na podlagi poročila volilne komisije potrdil nov mandat aktualnemu rektorju Draganu Marušiču. Kako je to mogoče, se sprašujemo, ko pa iz primorskih koncev že dolgo ne slišimo ničesar dobrega. Spomnimo, Marušič je bil vpleten v številne afere, med drugim so mu očitali tudi netransparentnost, poneverbo uradnih dokumentov in mobing, sicer pa je zanj značilno zelo avtokratsko vodenje Univerze. Drugega junija so koprski kriminalisti na okrožno sodišče celo vložili ovadbo, saj ga sumijo zlorabe položaja in oškodovanja javnih sredstev pri sklepanju sumljivih pogodb.

 

Pred točno enim tednom so sindikat Mladi plus, aktiv Mlad.si, SVIZ in študentska organizacija Iskra opozarjali na nekatere nerešene probleme na področju mladih. Po besedah predstavnice sindikata Mladi plus se je na mlade v Republiki Sloveniji pozabilo, saj obljubljenih pripravništev v okviru programa jamstva za mlade kljub bližajočemu se koncu leta še vedno ni. Nadaljuje Sanja Leban Trojar:

klik

 

Prav tako so opozorili, da vlada še zmeraj ni izpolnila obljub o zagotovitvi dodatka k štipendijam Erasmus+. Govori Romana Biljak Gerjevič iz Iskre:

klik

 

Medtem pa so v Albaniji protestirali proti novemu zakonu o visokem šolstvu. Po besedilu le-tega bodo po novem lahko tudi privatne izobraževalne institucije prejemale javni denar. Govorili smo z udeležencem protesta, zaskrbljenim študentom Pavjom:

klik

 

Včeraj so protest organizirali tudi njihovi srbski kolegi. O razlogih za takšno odločitev smo povprašali predstavnika gibanja Studentski Front:

klik

 

Na protestu se je oglasila tudi strokovna sodelavka dekanata Filozofske fakultete v Novem Sadu, Isidora Gordić, ki je gibanje skušala diskreditirati, češ da želijo s protestom zgolj uresničiti svoje specifične politične cilje. To je seveda res, a Studentski Front ob tem opozarja:

klik

 

Protestirajo pa tudi grški tovariši. V Solunu so študentska gibanja in sindikati zasedli oddelke, nato pa imeli protestni shod proti mestni hiši, na katerem so zahtevali umik županovih napovedi. Ta je namreč sklenil, da bodo uvedli šolnine v višini 500 evrov letno. Tako naj bi rešili proračunski primanjkljaj, ki je nastal kot posledica nenehnih in neusmiljenih rezov na področju izobraževanja. Proračun, namenjen visokemu šolstvu, se je namreč od leta 2008 skrčil za kar 80 odstotkov!

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

 

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana bo v letu 2016 izvedel prvi javni razpis za dodelitev stanovanj z neprofitno najemnino mladim do 29. leta starosti. Razpisanih bo okoli 30 stanovanj, ta pa bodo namenjena tako samskim kot parom in družinam z otroki.

 

V študentskem naselju v Rožni dolini pravkar poteka delavnica sajenja sadnih dreves v okviru projekta Študentski skupnostni vrt. Začela se je ob 14. uri, zato pohitite do travnika ob odbojkarskem igrišču. Prisostvuje tudi agronom Primož Oražem, ki nas bo naučil pravilnega sajenja različnih dreves. Vsi sodelujoči pa bodo po delavnici nagrajeni z malico.

Danes zvečer ob pol deveti uri lahko v Pritličju pobližje in v sproščenem vzdušju spoznate študentsko organizacijo Iskra. Njihov namen je v duhu boja za boljši jutri predstaviti delovanje organizacije širši javnosti in medsebojno povezati čim več študentk in študentov. Spoznavni žur je tako izvrstna odskočna deska za vse tiste, ki vas je točka upora zmeraj mikala, a so vas sive stene raznih zborovanj in okroglih miz ter teoretiziranje od delovanja odvračali.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.