Boš ŠOU volit?

Oddaja
12. 10. 2016 - 14.00

Brazilski srednješolci so pred dobrim tednom zasedli vsaj šestdeset šol v državi v znak protesta proti napadom neizvoljene vlade predsednika Michela Temerja na javno šolstvo. Naj spomnimo, da smo bili podobnim množičnim protestom priča tudi pred enim letom. Takrat so se profesorji in srednješolci uprli poskusom zaprtja okoli stotih javnih šol. Razlogi za tokratno nestrinjanje pa tičijo v sporni šolski reformi, s katero poskuša trenutna začasna vlada zmanjšati število srednješolskih predmetov za kar polovico. Vse to pa poteka v okviru širšega projekta vlade, ki temelji na zamrznitvi porabe javnega denarja - ne samo v sferi šolstva, ampak tudi zdravstva in sociale vse tja do leta 2037.

Naši zahodni sosedi se v več mestih upirajo šolskim politikam in reformam premierja Mattea Renzija, ki jih je predstavil že julija lani pod imenom Dobra šola. A po enem letu je le postalo jasno, da je ime zavajajoče. Reforme predvidevajo zmanjšanje obsega financiranja javnih šol, več sredstev pa se namenja privatnim izobraževalnim institucijam. Poleg tega poskušajo z raznovrstnimi pravili spodkopavati sicer močno sindikaliziran šolski sistem.

 

Študenti in študentke, ki se šolate v slovenski prestolnici, pozor! V prihajajočem tednu bodo v torek, 18. 10., in sredo, 19. 10., na fakultetah v Ljubljani potekale volitve poslancev v študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, krajše ŠOUL. Na večjih fakultetah boste izbrali po dva kandidata, na manjših pa enega. Več informacij o tem, kje in kdaj točno bodo volitve potekale, lahko najdete na spletni strani ŠOUL-a.

Kot smo že poročali, so na Univerzi na Primorskem številnim predavateljem in predavateljicam na več fakultetah prekinili pogodbe. Še posebej se to pozna na Oddelku za zgodovino Fakultete za humanistične študije, kjer je rektor Dragan Marušič odpustil praktično polovico oddelka. S tem je samovoljno in nesprejemljivo znižal standarde oddelka, kar gre v končni fazi na račun študentk in študentov, ki so se vpisali na to smer tudi zaradi določenih predavateljev, ki so sedaj čez noč ostali brez pogodb. A k sreči študentke in študenti različnih fakultet Univerze na Primorskem niso ostali tiho, saj jim je bila kratena pravica do kakovostnih predavanj. V ta namen so z začetkom tega tedna organizirali cikel javnih predavanj na Titovem trgu, na katerih bodo predavali odpuščeni predavatelji in predavateljice. Takšna odrinjenost študentov pri odločitvah univerz je na žalost simptomatična v slovenskem univerzitetnem prostoru, zato je še toliko pomembnejše organiziranje in sodelovanje predavateljev in študentov ter opozarjanje na avtoritarne poteze raznih centrov moči. Kaj je študente pripeljalo do tega, da so se organizirali, smo vprašali študentko antropologije in zgodovine na Fakulteti za humanistične študije, Iro Mešiček:

Izjava

In še nekaj besed o tekočem dogajanju na Titovem trgu:

Izjava

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Imate dovolj brucovanj, še preden ste obiskali prvo v svojem življenju? Kot alternativa komercialnim brucovanjem, kjer se tekmuje v spitih litrih alkohola in kvadratnih metrih bruhanja, se jutri, v četrtek, 13. oktobra, pripravlja Et tu brucus? Alternativno brucovanje bo potekalo v Rogu in je produkt več različnih kolektivov. Med njimi je tudi Radio Študent in ostali kolektivi, s katerimi se srečujejo mladi - Študentsko društvo Iskra, Sindikat Mladi plus, spletna kulturna platforma Koridor, Študentski skupnostni vrtovi, iniciativa Mi smo ŠDL, Infoshop, stanovanjska zadruga Zadrugator, Drogart, Inštitut za delavske študije in Tovarna ROG. Zakaj so se odločili organizirati brucovanje, smo vprašali eno izmed organizatork, Mojco Žerak:

Izjava

In kakšen program lahko pričakujemo na Et tu brucus?

Izjava

Ker se, kot smo že omenili na začetku, bližajo volitve v ŠOUL, študentsko društvo Iskra na FDV-ju organizira diskusijo z naslovom Kam je ŠOU študentski denar? Diskusije se bo udeležil tudi sodelavec Univerzitetne redakcije vašega najljubšega radia Martin Kovač, poleg njega bo sedel poslanec Iskre v Študentskem zboru Jure Novak, moderiral bo Rok Čigon, študent Fakultete za družbene vede.

Kot alternativa sedenju v raznih predavalnicah pa se bo v soboto odvil 5. samoorganizirani antifašistični nogometni turnir Brcnimo rasizem. Žogo se bo brcalo v soboto od 11. ure naprej na igrišču Proletarec ob Mladinskem centru Zagorje.

 

Odpravo na volišče planirata Tine in Aicha

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness