BORBENIH AKADEMSKIH 15

Oddaja

Začenjamo z razveseljujočo novico iz Kurdistana. Po tem, ko so ženske obrambne sile - YPJ in ljudske obrambne sile - YPG 26. januarja letos osvobodile Kobane oziroma celotno regijo Rojava  s tem, da so uspešno odbile ofenzivo ISIS, so včeraj v Kobaneju odprli prvo osnovno šolo. Šolo v samoorganizaciji vodi 10 učiteljev, pomagajo si z razpoložljivim učnim materialom, pouk pa poteka dopoldne za mlajše in popoldne za starejše učence. Šolo vsak dan približno 200 učenk in učencev odpre s prepevanjem kurdske himne “hej sovražnik”, učni predmeti pa vključujejo spoznavanje narave in družbe, matematiko, telovadbo in glasbo, popoldne pa poteka kurdski, arabski in angleški pouk. Osnovna šola je poimenovana po Shahidu Osamnu, kurdskemu študentu, novinarju in aktivistu, ki je bil leta 2010 ugrabljen in nato umorjen v Erbilu, prestolnici iraškega dela Kurdistana.
 

Ob tem velja opozoriti, da je šolanje sicer potekalo ves čas boja proti Islamski državi, saj je večina meščanov raje ostala v obleganem mestu, kot da bi prenašala poniževanje in maltretiranje Turkov v Suruču in bližnjih begunskih taboriščih. Več o kurdski borbi lahko izveste na jutrišnji projekciji dokumentarca Erika Valenčiča Fronte Kurdistana v Menzi pri koritu ob 21:00.
 

Nekoliko vzhodneje, v Mjanmaru, so včeraj potekali spopadi med študenti in policijo. Mjanmarski študenti se še vedno skupaj s profesorji in budističnimi menihi borijo proti septembra sprejetemu zakonu o izobraževanju. Ta namreč določa, da o izobraževalnih programih in njihovi vsebini namesto strokovnih odborov odloča le nekaj vladnih ministrov. Vlada je že takrat obljubila sprejem ustreznih dopolnitvenih amandmajev, a ker te obljube ni izpolnila, so študenti konec januarja začeli s protesti in demonstracijami.
 

Po 150-ih kilometrih protestnega marša in gladovnih stavkah udeležencev so policisti že pred dnevi obkolili študente in menihe. Ti so vladi postavili ultimat, da naj se policijske blokade umaknejo, sicer jih bodo 10. marca porušili. Četudi je včerajšnji dan najprej obetal mirno nadaljevanje pohoda, je okoli poldneva 500 policistov napadlo študete in menihe, jih brutalno pretepalo in razgnalo. Aretiranih je bilo več kot 120 ljudi. O mjanmarskem študentskem boju bomo zagotovo še poročali.
 

Nič ne združuje src tako kot šport. No, vsaj v primeru Južne in Severne Koreje. Slednja je svoji kapitalistični sosedi sporočila, da se bodo njeni športnice in športniki udeležili Univerzijade 2015, ki bo julija letos potekala v mestu južnokorejskem Incheonu. Severna Koreja namreč v tem sodelovanju vidi veliko priložnost za zbliževanje stališč in src, a zato v zameno od Južne Koreje zahteva zaustavitev vojaških vaj, ki jih ta izvaja z ameriško vojsko. No, kako se bo potovanje v južno deželo končalo za severnokorejske športnice in navijače, bomo zagotovo še poročali. Kot tudi kako bo in če bo financirana slovenska univerzijadna odprava.

 

Na kampusu politehniške univerze Imo v Umuagwoji, Nigeriji, so proti dvigu vpisnin protestirali študenti. Uprava univerze je vpisnine dvignila za skoraj 100 evrov, poleg tega pa naj bi dodatnih 25 evrov plačali študenti, ki so bili sprejeti brez opravljenega matrikulacijskega testa. Ko so študenti z vprašanji glede dviga vpisnin hoteli konfrontirati rektorja, naj bi ta po hitrem postopku pobegnil iz kampusa.
 

Francija bo subvencionirala izobraževanje islamskih verskih delavcev. Francoski premier Manuel Valls  je obljubil podvojitev financiranja študijskih programov islamske teologije in islamskih študij. Zaenkrat islamske študije potekajo zgolj na šestih univerzah, vlada pa želi brezplačen študij razširiti na skupno dvanajst univerz po državi. Potencial širjenja islamske teologije in študija vlada namreč vidi v domači izobrazbi, ki bo bodoče muftije in imame formirala z ozirom na laicizem sekularne države. Valls pravi, da je treba na subvencioniranje gledati kot na enega od načinov, kako zajeziti širjenje radikalnih interpretacij muslimanske vere.

 

Danes je potekala seja parlamentarnega odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, na kateri so obravnavali novelo odloka o preoblikovanju Univerze. Več o dogajanju nam je povedal član odbora, sicer poslanec Združene Levice, Miha Kordiš:

 

///izjava v posnetku
 

Visokošolski sindikat Slovenije je danes objavil namero o sprožitvi akcije za demokratizacijo univerze. Povod za to je nastop dekanov in drugih članov akademske elite glede objave avtorskih honorarjev ter nedemokratično dogajanje na univerzah od odločanja o privatiziranju dejavnosti in trženju akademskih programov do odločanja o namenskosti porabe sredstev. Več o tem predsednik VSS-ja Marko Marinčič:

 

///izjava v posnetku

 

Jutri ob 13. uri bo na Fakulteti za matematiko in fiziko potekalo že 9. tradicionalno tekmovanje v recitiranju števila Pi! Lanskoletni rekord je bilo 1517 zrecitiranih decimalk števila Pi.

 

Prav tako jutri ob 18.00 bo na Pedagoški fakulteti potekala okrogla miza “Zakaj nikoli ne bo dovolj denarja za kvalitetno javno šolstvo?” Razpravljali bodo trije gostje s Filozofske fakultete: predavatelj Primož Krašovec, doktorski študent Tibor Rutar in lanskoletni predsednik študentskega sveta na Filozofski fakulteti Janoš Ježovnik .

Naslednji teden od 16. do 22. marca v organizaciji društva Sinapsa poteka teden možganov. Letošnja tematika se fokusira na temo zakulisje pogleda. Z pregled dogodkov smo povprašali Leo Kristan:

 

///izjava v posnetku

 

Predavanja, delavnice za otroke in odrasle ter filmske projekcije se bodo odvijale do konca tedna, za več informacij o programu pa poglejte na spletno stran društva Sinapsa - www.sinapsa.org

 

Spisala sta Teja in Arne.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness