Burke avtonomije

Aktualno-politična novica

Novice začenjamo v Turčiji, kjer se nadaljuje Erdoganova politična telovadba, ki sledi državnemu udaru. Vse bolj kaže, da “bo izredno stanje postalo permanentno politično stanje današnje Turčije,” v Delovem intervjuju pove kurdski aktivist in politik Ertuğrul Kürkçü.

Po tem, ko je v soboto predsednik Erdogan množici na trgu povrnil upanje v uveljavitev smrtne kazni z besedami: “Kmalu, zelo kmalu, ne jezite se,” je istega dne, tako rekoč mimogrede uvedel nov »krizni ukrep«: Od 29. oktobra naprej bo turški predsednik Recep Tayyip Erdogan lahko samovoljno nameščal rektorje univerz, s čimer bo turški akademski svet vrnil v leto 1992. Takrat so namreč ob progresivnem navdihu sklenili, da je modreje in za odtenek bolj avtonomno, če rektorja predlagajo posamezniki iz akademskih vrst. Nič več. V okviru nove regulacije bo predsednik izbiral med tremi rektorskimi kandidati, ki jih bo predlagal turški odbor za visoko šolstvo za državne univerze. Vendar pa bo Erdogan, v kolikor mu nobeden izmed predlaganih kandidatov ne bo po volji, rektorja lahko izbral in nastavil po svoji izbiri.

Poleg rektorske reforme z dekretom 29. oktobra prihajajo tudi druge krizne novosti. Turške oblasti so odpustile 10.131 javnih uslužbencev, od tega 2.219 z Ministrstva za izobraževanje in 1.267 akademikov, mnoge s prestižnih univerz. Glede na deklaracijo odredbe so bili odpuščeni “pripadniki terorističnih organizacij in skupin, ki so bile vključene v dejavnosti zoper nacionalno varnost, ali tisti, ki so bili v kontaktu s terorističnimi organizacijami in skupinami.”

 

Vendar reči ne gredo narobe le v Turčiji. Avtonomija univerz je načeta tudi na Švedskem! Glede na buren odziv medijev, rektorjev in javnosti smo se ustrašili, da se tudi na severu srečujejo z  avtokracijo. Strah je bil zaman. Gre le za to, da je ministrica za šolstvo naznanila, da Univerza v Dalarnu ostaja na dveh kampusih, v dveh sosednjih mestih. In to kljubovaje mnenju rektorja in akademske elite. Ti namreč zagotavljajo, da bi univerza obratovala bolj kakovostno, če bi študijski proces potekal na enem samem mestu. Ministrstvu očitajo skrb za lokalno in zanemarjanje akademske skupnosti, predvsem pa poseg v, no, avtonomijo seveda.

Odzval se je celo predsednik vlade, ki je poskušal poudariti pomembnost kampusa za obe mesti, njuno izobrazbeno shemo in gospodarstvo. “Vlada ima odgovornost za celotno švedsko družbo,” je poudaril. Razlage so naletele na gluha ušesa akademikov. Vztrajajo, da mora biti univerza avtonomna, samoupravna in nikdar podvržena cefranju na račun decentralizacije. Kakorkoli, izbira ni posebno pestra: Avtonomija ali anomija. Vsaj na Švedskem. V Turčiji pa odpoved avtonomiji pomeni tako rekoč glas za stabilnost.

 

In nenazadnje lahko povemo še nekaj o avtohtoni univerzitetni avtonomiji. Avtonomija, ki jo v svoj besednjak vrivamo z upom na pozitivne politične učinke, se vendarle včasih izneveri. V teh dneh lahko na Univerzi v Mariboru opazujemo, kako se tako opevana avtonomija univerz preveša v anomijo.

Igor Tičar, rektor Univerze v Mariboru, se je namreč na opozorila o šikaniranju, vulgarnosti in napadalnosti uslužbenca odzval z odpustitvijo žrtev, ki so sovražno in žaljivo ravnanje obelodanile za javnost. Res pa je, da sta Sindikat za vzgojo, izobraževanje in znanost, krajše SVIZ, ter Ženski lobi Slovenije potem zahtevala odstop dotičnega rektorja. Več o tem v petek ob 14. uri v oddaji Kaj pa Univerza? na vašem najbolj avtonomnem radiu.

Volilna komisija Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, krajše ŠOU, je v soboto, 29. 10., zvečer na svoji spletni strani le objavila uradne rezultate volitev predstavnikov v študentski zbor ŠOU ter članov Upravnih odborov Študentske organizacije visokošolskih zavodov, ŠOVZ za mandatno obdobje od leta 2016 do 2018.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Vsi, zahtevajoči pošteno plačilo, dostojen življenjski standard in večjo družbeno veljavo podplačanega javnega sektorja, vabljeni na protestni shod. Geslo “Zahtevamo pošteno plačilo, nočemo miloščine!” se bo slišalo v četrtek, 3. novembra, ob 12. uri pred poslopjem Vlade Republike Slovenije. O namenu shoda nam več razodene predsednik SVIZ-a, Branimir Štrukelj:

Izjava

Če pa imate v rokah drugačne atribute, ne simpatizirate s prikrajšanimi in se ne morete vživeti v berača, se lahko ta teden obrnete na ŠKIS. Do nedelje, 7. 11., namreč potekajo prijave v organizatorsko ekipo Škisove tržnice 2017, spektakla, ki se odvije vsako leto med majskimi igrami in je v osnovi namenjen predstavitvi študentskih klubov, ki klubujejo širom Slovenije.  Po navedbi med organizatorje sprejemajo “kompetentne in zagnane klubske aktiviste”.

Poleg tega se bo iskrilo na brucovanju Fakultete za matematiko in fiziko, ki se kani zgoditi v četrtek, 3. 11., v klubu Gromka na Metelkovi. Tam bodo glasbeniki DJ Borka, ORAAL SEA in BURAN, bruci, in če vas mika mafijska družba, tudi vi. Lahko pa izberete drugače in “greste na pot, daleč od tod, daleč od mafije.” 

Jutri, v četrtek, 3. novembra, ste vsi študirajoči, nezaposleni in zaposleni mladi vabljeni v City Hotel Ljubljana na dvodnevno konferenco z naslovom Iščemo dobre delodajalce!, ki jo organizira Sindikat Mladi Plus.

Več o namenu in vsebini konference nam pove Tea Jarc:

Izjava

Od četrtka, 3. novembra, do nedelje, 6. novembra, bo v Trubarjevi hiši literature potekal filmski festival za otroke in mladino Trije mali volkci. A ne gre za še en festival, namenjen zgolj mlajšim, saj organizatorji dogodka poudarjajo, da se zoperstavljajo etnocentrični miselnosti, ki mladoletne postavlja v paralelni svet, pri čemer pri zasnovi festivala črpajo iz znanja Antropologije otroštva.

Akcija Študentske organizacije Slovenije, krajše ŠOS, z naslovom Kje pa tebe čevelj žuli? je še v teku, zaključila se bo v petek, 7. novembra. Točno do tega datuma imate študenti in študentke čas, da preko obrazca, ki ga najdete na spletni strani ŠOS, jasno in glasno poveste, s kakšnimi težavami vse se dejansko srečujete med študijem. Na ŠOS nameravajo nato prejete obrazce poslati institucijam, pristojnim za reševanje teh problemov. Štirim srečnežem pa na ŠOS obljubljajo bon za različne športne, jezikovne in druge tečaje.

V odziv na to nagradno igro, s pomočjo katere so bo bojda magično začelo pospešeno reševanje vseh vaših težav, bomo na Radiu Študent ta petek ob 12. uri organizirali Javno pismo in z vašo pomočjo neposredno v etru ocenili, kakšen smoter ima tovrstna akcija, in vam sami prav tako postavili vprašanje: Študent, študentka, kje pa tebe čevelj žuli? Vaših klicev bomo izjemno veseli.

 

Pisali sta vajenka Lucija in Aicha.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

a zdej smo pa že najbolj avtonomni radio? ja kul. kaj pa boste začel še kaj špikirat v drugih jezikih al boste samo to slovenščino tolkli? mislim sej super, ampak če smo že najstarejši študentski radio, ja potem bi bilo fajn uvest tudi npr. novice v nemščini ali pa španščini in art v angleščini - a ni to AVTONOMIJA al je to samo eno Erdoganovo fecljanje? ha. Švedska je pa ipak še daleč :-) a ne?
no kar sem hotla rečt je, da je res veliko študentov iz EU po Metelkovi a la Erazmus izmenjave pa to ..., lahko bi jih malo prevzgojili a? kaj pravite? :-)

Kar se tiče Erasmus študentov, je bila do nedavnega v teku oddaja Erasmus on Air, ki je bila namenjena točno temu in so jo vodili Erasmus študenti, in tudi za letošnjo sezono so načrti, da se k njej pritegne sodelovanje novo "generacijo" Erasmus študentov.

Kar se tiče tujejezičnosti, imamo oddajo v srbskem in hrvaškem jeziku, občasno tudi romskem. Smo pa zavezani zakonodaji pri izvajanju programa v slovenskem jeziku, tako da žal novic v tujem jeziku ne morem izvajat vsepovprek oziroma zgolj v strogo omejeni količini.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness