Deficitarnih akademskih 15

Oddaja
16. 1. 2019 - 14.00

Še vedno je aktualna situacija na Fakulteti za arhitekturo, kjer so študenti z javnim pismom opozorili na sporne prakse arhitekturnih birojev. Univerza v Ljubljani je obravnavala navedbe študentov in odločila, da je treba na dotični fakulteti utrditi poklicno in pedagoško sodelovanje med študenti in pedagogi. Obnovimo dogajanje, ki je pripeljalo do teh ukrepov. Študenti zavoljo obveznega praktičnega usposabljanja različna časovna obdobja opravljajo slabo plačana dela. Pismo, ki so ga poslali pred dvema tednoma, je bilo naslovljeno na več naslovov, med drugim na rektorja univerze Papiča, na Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije in na dekanat Fakultete za arhitekturo. Ta bo sedaj pozvana k ukrepom, s katerimi bodo omenjene nepravilnosti poskušali zajeziti. Stanje, na katerega se je odzvala tako Študentska organizacija Slovenije kot Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, bo zagotovo dobilo nadaljevanje, zato več o tem v petkovi oddaji Kaj pa univerza.

Univerza na Primorskem je vrnila okoli 700.000 evrov sredstev za nenamensko porabljeni denar pri gradnji kampusov Livada in Sonce. Višje sodišče je septembra lani odločilo, da mora univerza neupravičeno porabljena sredstva vrniti, kar je storila mesec kasneje. Na očitke o neupravičeni vrnitvi sredstev, pri čemer se je predvidevalo, da je za namene vračila porabila sredstva za izvajanje študijske dejavnosti, je Univerza na Primorskem odgovorila pretekli teden. Objasnili so, da so nepričakovano visoko vsoto investicij za izgradnjo kampusa Livade pridobili tudi iz evropskih sredstev in s tem prihranili denar, s katerim so vrnili sredstva v državni proračun.

V okviru Strategije internacionalizacije slovenskega visokega šolstva 2016-2020 je vlada 10. januarja letos sprejela dveletni akcijski načrt. V ospredju ostajata mobilnost in osmišljeno mednarodno znanstvenoraziskovalno ter razvojno sodelovanje.

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so se v torek, 8. januarja, srečali ministrica Ksenija Klampfer s sodelavci in sodelavkami ter Sindikat Mladi plus, ki se ukvarja s sindikalnim zastopstvom dijakov, študentov in mladih brezposelnih. Tematizirali so položaj mladih na prekarnem trgu dela. Več o srečanju na ministrstvu nam pojasni predsednica sindikata Mladi plus Tea Jarc.

Izjava

Teo Jarc smo povprašali tudi o trenutnem stanju mladih na trgu dela.

Izjava

Kakšne obljube je za prihodnost postavilo ministrstvo na srečanju s sindikatom Mladi plus, ponovno pove predsednica sindikata.

Izjava

Gremo k novicam iz tujine. Oakland je na nogah iz enakih razlogov kot Los Angeles. Učitelji skupaj s podporo staršev in dela šolajoče se populacije zahtevajo zvišanje plač, manjše razrede in več strokovne socialne podpore. Obenem se spopadajo še z novico, da vodilni odločevalci oaklandskega enotnega šolskega območja načrtujejo zaprtje 24 javnih šol.

V Albaniji že od 4. decembra lani protestirajo študenti, ki od države terjajo znižanje šolnin, povišanje finančnih sredstev za javne univerze in obenem manj državne podpore privatnim univerzam. Konec decembra je predsednik vlade odstavil ministrico za šolstvo, a študenti še vedno vztrajajo pod sloganom: “Ko nepravičnost postane zakon, upor postane dolžnost.”

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je 10. januarja v primeru družine Wunderlich proti Nemčiji razsodilo, da delni odvzem štirih otrok iz družine ni pomenil kršitve 8. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki se nanaša na spoštovanje zasebnega in družinskega življenja. Policija je avgusta 2013 staršem začasno odvzela otroke, ker so jih šolali doma in jim onemogočali stike izven družine. Otroci so se po treh tednih vrnili domov, saj so na preizkusu znanja dosegli rezultate, primerljive njihovim vrstnikom. Namesto izobraževanja prek neimenovane krščanske šole na daljavo so morali začeti obiskovati osnovno šolo v Hessnu. Nemčija je sicer ena redkih evropskih držav, ki prepoveduje šolanje na domu.

Ta teden je bil na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada objavljen nov razpis za pridobitev štipendij. Namenjen je štipendiranju dijakov deficitarnih poklicev iz izobraževalnih programov srednjega poklicnega izobraževanja. Financiranje, ki znaša 100 evrov mesečno, bo dijak po odobritvi prejemal vsa leta izobraževanja ne glede na druge dohodke, kot so otroški dodatki ali državna štipendija. Sredstva, ki znašajo 3,6 milijona evrov, bodo dodeljena 1000 dijakom. Zagotovila sta jih Evropski socialni sklad in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Zveza ŠKIS razpisuje prosto mesto za člana operativnega dela Zveze ŠKIS – predstavnika ali predstavnico za odnose z javnostmi. Delo zajema komunikacijo z mediji in s študentskimi klubi, upravljanje spletne strani Zveze ŠKIS in pomoč pri njihovih projektih. Več informacij o prijavah, ki potekajo do 25. januarja, najdete na spletni strani Zveze ŠKIS.

 

Nabor primanjkljajev in presežkov je pripravila vajenka Hana.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness