Doktorskih akademskih 15

Aktualno-politična novica
1. 3. 2017 - 14.00

Ker je očitno že pri nas več kot dovolj dogajanja, bomo današnje novice posvetili zgolj slovenskemu visokemu šolstvu. Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so se po triletnem zatišju, ki je trajalo od leta 2013 do 2016, ponovno odločili, da bodo v letošnjem študijskem letu navsezadnje le primaknili nekaj sredstev za študij na tretji stopnji. A tako Uredba o sofinanciranju doktorskega študija kot tudi Javni razpis za financiranje doktorskega študija vsebinsko ter izvedbeno nista bila pretirano navdihujoča. Na pomanjkljivosti obeh dokumentov je v dveh ločenih izjavah - prva je bila naslovljena na šolsko ministrico Majo Makovec Brenčič, druga pa je bila namenjena rektorju ljubljanske univerze Ivanu Svetliku - v začetku februarja opozoril tedanji član Komisije za doktorski študij Rok Smrdelj. Niti rektor niti ministrica se na izjavi zaenkrat še nista odzvala, podprli pa so ju vsi študentski predstavniki v Študentskem svetu Univerze v Ljubljani, nekatere ključne zahteve so sprejeli tudi v Senatu največje članice ljubljanske univerze, Filozofske fakultete. Kakšne so te zahteve, nam pove članica Komisije za doktorski študij ter študentka senatorka na Filozofski fakulteti, Mia Hočevar:

Izjava

Doktorski študij torej še vedno ni financiran sistemsko, neposredno iz proračuna, kot to velja za prvo in drugo stopnjo visokošolskega izobraževanja. Posledično morajo potencialni doktorski študenti vsako leto ugibati ali jim bo študij na tretji stopnji finančno dosegljiv in s tem sploh omogočen ali ne.

Kakšno bo stanje doktorskega študija v študijskem letu 2017/2018, smo izvedeli natanko pred tednom dni, ko je šolsko ministrstvo izdalo novo Uredbo o sofinanciranju doktorskega študija. Hočevar smo povprašali, kako jo komentira:

Izjava

 

Posvet z naslovom Etika in seksizem v znanosti, ki naj bi se na Univerzi v Mariboru v organizaciji Komisije za ženske v znanosti odvil 7. marca, dan pred dnevom žena, je sprožil nemalo polemik in ostaja praktično brez vsebine. Od dogodka so protestno odstopile tri članice komisije ter dve predavateljici, saj nasprotujejo ideji, da zbrane v uvodu nagovori rektor mariborske univerze Igor Tičar.

Za obrazložitev odstopa od posveta Etika in seksizem v znanosti smo povprašali Metko Mencingar Čeplak, ki je odstopila tudi iz same Komisije:

Izjava

Vsekakor je absurdno, da na dogodku, ki želi opozoriti na problematiko seksizma, navzoče nagovori nekdo, ki seksizem javno podpira. Kot vemo, mariborski rektor namreč ni nikoli obsodil dejanja svojega sodelavca Teodorja Lorenčiča, ki je nad sodelavci izvajal mobing in jih spolno nadlegoval. Še več, oba prijavitelja je kaznoval tako, da ju je degradiral na deset plačnih mest nižja delovna mesta. Predsednica Komisije Marija Bešter Rogač je izrazila presenečenje nad odstopom treh članic komisije, saj naj bi bil program posveta konec januarja sprejet soglasno. Zakaj svojega nestrinjanja niso izrazile na seji, na kateri se je sprejemal program? Mencingar Čeplak nam poda svoje razloge:

Izjava

Po izraženem nestrinjanju nekaterih članic z nagovorom mariborskega rektorja na posvetu, so se med organizatorkami pojavili predlogi, da bi funkcijo nagovora udeležencev posveta opravil kateri izmed dekanov mariborskih fakultet, a ponujene alternative niso padle na plodna tla. Dinamiko korespondence med organizatorkami ter argumente večine, ki so podpirali Tičarjev nagovor na posvetu, Mencingar Čeplak dodatno osvetli:

Izjava

Mencingar Čeplak smo prosili tudi za komentar izjave predsednice Komisije, Marija Bešter Rogač, ki meni, da so razlogi za odstop drugačni od navedenih ter da, citiramo, “je še nekaj zadaj”:

izjava

 

V dvomilijonski Sloveniji se bo štirim že obstoječim univerzam, javni ljubljanski, mariborski, primorski ter zasebni novogoriški, pridružila še ena, prav tako zasebna, tako imenovana Nova Univerza, njen rektor pa bo kdo drug kot znan slovenski politik Dimitrij Rupel. Nova univerza bo imela tri članice: Evropsko pravno fakulteto, Fakulteto za državne in evropske študije ter novo Fakulteto za slovenske in mednarodne študije. Za več informacij o tej novonastali visokošolski instituciji prisluhnite petkovi oddaji Kaj pa Univerza, ki bo na sporedu ob 14. uri.

 

Študentski obvestilnik

Danes ob 20h bo v Trubarjevi hiši literature potekal tretji večer Banket Lacan, na katerem se boste lahko podučili o življenju najbolj znanega psihoanalitika po Freudu, Jacquesa Lacana. Ogledu dokumentarnega filma Meeting with Lacan bo sledil pogovor, ki ga bo vodila Nina Krajnik. Vabljeni, vstopnine ni.

V četrtek ob 18h vas študenti in študentke Fakultete za socialno delo vabijo na filmski večer, na katerem bodo predvajali britanski film I, Daniel Blake, ki govori o tem, kako birokracija socialnih institucij vpliva na življenje posameznika. Tudi ta dogodek je brezplačen, študenti pa prosijo, da jim svojo prisotnost sporočite na njihov elektronski naslov: socialci.fsd@gmail.com.

Prihajajočo nedeljo, 5. marca, kot vsako prvo nedeljo v mesecu nekateri muzeji in galerije ponujajo prost vstop. Vsaj enkrat na mesec užijte kanček kulture brezplačno!

Delovni odbor za Feminizem študentskega društva Iskra v luči prihajajočega Dneva žena organizira kampanjo z naslovom: Če naša življenja niso nič vredna, protestiramo! Kakšni so razlogi in nameni kampanje, nam razloži članica društva, Mojca Žerak:

Izjava

V okviru kampanje se bodo zvrstili trije dogodki. Več o tem Mojca Žerak:

Izjava

 

Med pisanjem doktorata in gospodinjenjem se odloča Aicha.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.