ELEKTROTEHNIŠKIH 15

Oddaja

Nova vlada, nove obljube. Nova koalicijska pogodba napoveduje uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede enakopravnega financiranja osnovnih šol in predvideva dograditev sistema financiranja znanstvenoraziskovalne dejavnosti. Prav tako vključuje ponovno uvedbo brezplačnega vrtca za drugega in vse naslednje otroke, ki so istočasno vključeni v vrtec. Za novega ministra za izobraževanje, znanost in šport je predviden Mitja Slavinec, dekan Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru.

V univerzitetni redakciji Radia Študent smo z veseljem pozdravili novico visokošolskega sindikata Slovenije. Znanstveni svetnici Urši Opari Krašovec so na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani preklicali nezakonito odpoved delovnega razmerja iz poslovnih razlogov. Sledi komentar dr. Marka Marinčiča, predsednika visokošolskega sindikata.

Na spletni strani fakultete se je dan po preklicu pojavil odziv, ki ga je podpisalo 32 podpisnikov s Fakultete za elektrotehniko, med njimi enajst raziskovalk fakultete, predstavniki študentskega sveta, predstavniki študentov v Senatu in upravni odbor Fakultete za elektrotehniko. V pismu izražajo ogorčenje nad izjavami Urše Opare Krašovec, visokošolskega sindikata in ostalih vpletenih ter izrekajo popolno podporo dekanu Gregorju Dolinarju ter vsem organom fakultete. Citiramo: »Raziskovalke, zaposlene na UL FE, z žalostjo in nerazumevanjem spremljamo poročanje o naši fakulteti v medijih. Z gotovostjo lahko trdimo, da nismo žrtve sistemske spolne diskriminacije ter smo na fakulteti obravnavane enakopravno in enakovredno svojim moškim kolegom. Vse deležnike, ki se oglašajo v zvezi z domnevnim diskriminatornim ali nezakonitim dogajanjem na naši fakulteti, pa prosimo, da izpostavljene problematike ne prikazujejo na nepreverjen, nepošten ali zavajajoč način.«

Dr. Opara Krašovec nam je v izjavi povedala, da pismo razume kot zlorabo mladih znanstvenic, ki so še na začetku svoje poklicne poti in se še niso soočile z razmerami in preprekami, s katerimi se njihovi moški kolegi ne srečajo. Zahvalila se je tudi čistilkam, ki so se distancirale od podpisa. K temu so bile namreč nagovorjene, ker so ženske in zaposlene na fakulteti. Odziv je bil s spletne strani v petek umaknjen. Še vedno pa je dostopen na spletni strani O-STA, objavljen je bil tudi v Sobotni prilogi Dela.

V Akademskih 15 smo o spremembah statuta na medicinski fakulteti v Mariboru že poročali. 27. februarja so uradno potrdili spremembo, ki zaostruje pogoje za dekanske kandidate na Medicinski fakulteti. Od visokošolskih učiteljev poleg diplome medicinske fakultete dodatno zahteva specializacijo s področja medicinskih ved. Na spremembo se je odzval dr. Marko Marinčič, predsednik visokošolskega sindikata.

Afera izplačevanja dodatkov se nadaljuje. Tokrat je bila na Okrožnem sodišču v Ljubljani na vrsti Metka Tekavčič, dekanja Ekonomske fakultete. Po poročanju STA je Tekavčič v torek na zagovoru povedala, da je ob prevzemu mesta dekanje leta 2013 na problem v zvezi z izplačevanjem dodatkov ni opozoril nihče. Dejala je, da se je dodatek uvedel leta 2008 in je bil del plačnega sistema. Branila se je s tem, da je sama naročila komercialno revizijo poslovanja na področju izplačil in dodala še, da tega zagotovo ne bi storila, če bi imela namen kršiti zakon. Ob reviziji na problematičnost dodatkov ni bila opozorjena. Tekavčič je mnenja, da je afera, ki se je začela leta 2015, dobro načrtovan proces diskreditacije Dušana Mramorja, takratnega ministra za finance. 

20. februarja je luč sveta ugledal Alternator. Uredništvo tega spletnega časopisa ga je opisalo v sledeči izjavi: »Alternator je spletni portal, ki ga pišejo prav raziskovalci-znanstveniki, kar nas tudi ločuje od ostalih spletnih portalov, ki pokrivajo znanost. Tedensko bomo objavljali daljše in krajše zapise s področij narave, družbe in tehnike. Z izbiro avtorjev poskušamo ujeti ravnotežje med obema velikima poloma znanosti, družboslovno-humanističnimi in naravoslovno-tehničnimi vedami, oziroma preseči dihotomijo med njima. Obenem želimo, da se znanstvenoraziskovalne ustanove še tesneje povežejo med seboj in da res ustvarimo neko znanstveno skupnost, ki se bo ravno prek Alternatorja sama lahko približala bralcem. Želimo, da se avtorji obrnejo k samorefleksiji in prevpraševanju ter s tem iztirijo deskriptivno razmišljanje o znanosti. Od tu tudi podnaslov: Misliti znanost.«

Korona virus in izredno stanje v Italiji je zaskrbelo tudi Univerzo v Ljubljani. V torek, 25. februarja, je vse študente, ki so se v zadnjih desetih dneh zadrževali na severu Italije ali v drugih krajih izven Evrope, pozvala, naj ostanejo doma. Obiskovanje predmetov jim je 14 dni ne glede na počutje oproščeno, ob znakih bolezni pa Univerza priporoča, da študenti pokličejo zdravnika.
 

Poglejmo na kratko še v tujino

Novi korona virus vpliva tudi na študijski proces v tujini. V nekaterih azijskih državah se približujejo zloglasni sprejemni izpiti na fakultete. Te naj bi sicer vseeno izvajali na predvidene datume, vendar pod posebnimi pogoji. Učencem, ki se zaradi bolezni izpitov ne bodo uspeli udeležiti, bodo v Hong Kongu točke podelili glede na dosedanje ocene. Vendar ti učenci ne bodo imeli možnosti dobiti najvišjih možnih ocen, kar bo lahko vplivalo na kasnejši vpis na fakultete.

Na Univerzi Santa Cruz v Kaliforniji stavkajo študenti, ki so na univerzi zaposleni kot asistenti. Dvesto asistentov v okviru stavke, ki traja od decembra, ni objavilo ocen, učilo in popravljalo izpitov. Zaradi visokih stroškov in najemnin v Kaliforniji zahtevajo višje plače. Univerza je stavkajoče opozorila, da bodo v primeru, da ocen ne objavijo, disciplinirani. V petek so 54 asistentov, ki ocen niso objavili, odpustili.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Študentska organizacija Slovenije je na svoji Facebook strani objavila anketo, ki poizveduje, kakšno mnenje imajo mladi o uvedbi naborništva, ki ga želi vpeljati nova vlada. Svoj odgovor lahko oddate do jutri zvečer.

Zveza Eutopia, ki jo vodi Univerza v Ljubljani, razpisuje štipendije za dodiplomske študente, ki imajo idejo za interdisciplinarni raziskovalni projekt. Raziskovanje bo potekalo v poletnem času na eni od članic zveze Eutopia. Rok za prijavo je 16. marec 2020.

Skupaj z našo olimpijko Saro Isaković lahko na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani razmišljate, kako bi presegli samega sebe in uspeli. 4. marca bo potekala 10. študentska konferenca z naslovom: »Pozitivno mišljenje kot ključ uspeha: kako biti uspešen in doseči cilj ob padcih v življenju.« Namenjena je vsem študentom univerze. Udeležba na konferenci je brezplačna, zaradi omejenega števila mest pa je potrebna prijava.

 

Ženske v znanosti vsak dan bolj občuduje vajenka Tara.

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.