EN SENDVIČ PRED AKADEMSKIH 15

Oddaja
20. 2. 2019 - 14.00

Poskusimo eno variacijo na filozofski miselni eksperiment: če bi poslanec ukradel sendvič in ga nihče ne bi videl, bi moralni status njegove stranke ostal enak? No, nas malo manj zanima rumeno časopisje, začinjeno z majonezo, zato se bomo raje vprašali, kdo je Nik Prebil, ki ga v promocijskem predvolilnem videu lahko vidimo na avtobusu stranke Lista Marjana Šarca. Leta 2014 je od 33 članov Študentskega sveta Univerze v Ljubljani dobil šest glasov “za” ob svoji kandidaturi za predsednika ŠSUL. Čez dve leti je postal poslanec v Študentskem zboru Študentske organizacije Univerze v Ljubljani ter pomočnik predsednika Študentskega zbora. Prebil je nato lani neuspešno kandidiral za mestnega svetnika v Občini Škofljica ter poslanca v volilnem okraju Celje, v obeh primerih pod stranko Lista Marjana Šarca. Po naštetih vzponih in padcih v študentski, lokalni in državni politiki pa se mu zdaj obeta poslanski stolček v parlamentu. Kdaj lahko pričakujemo vstop Nika Prebila v Državni zbor, nam pove Boštjan Mišič iz stranke LMŠ: izjava.

V petek 15. februarja se je Zveza društev pedagoških delavcev Slovenije na tiskovni konferenci z izjavo za javnost odzvala na aktualne polemike o stanju na področju vzgoje in izobraževanja v Sloveniji. V izjavi ukrepe na šolskem področju v zadnjih nekaj desetletjih ocenjujejo kot slabo strokovno utemeljene. V pripravi je nova Bela knjiga o vzgoji in izobraževanju v Republiki Sloveniji, ki je bila prvič spisana leta 1996 in prenovljena leta 2011. V Zvezi društev pedagoških delavcev Slovenije si želijo, da bi tokrat bila Bela knjiga premišljeno oblikovana, a da bi za razliko od prejšnjih imela večjo težo in dejansko vodila k potrebnim spremembam. Vedno večjo vlogo staršev pri predlogih sprememb vidijo kot posledico tega, da se je politika do sedaj izogibala celovitemu premisleku in temeljiti javni razpravi.

Kot napovedano bo danes ob 17.00 uri na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani potekala 33. seja Skupščine Študentske organizacije Slovenije, na kateri je na dnevnem redu tudi imenovanje novega predsednika ŠOS. Na valovih Radia Študent boste v kratkem lahko poslušali tudi poročilo s skupščine in intervju z edinim kandidatom in najverjetneje bodočim predsednikom ŠOS Klemnom Peranom.

 

TUJINA

Danes bo naš izlet v novice iz tujine večinoma omejen na burno dogajanje v Združenih državah Amerike. V zvezni državi Zahodna Virginija se ponavljajo prizori izpred enega

O stavki in protestih v Zahodni Virginiji
 / 9. 3. 2018
leta, ko so tamkajšnji učitelji začeli stavkovni val, ki se še vedno širi po ZDA. Včeraj so učitelji Zahodne Virginije zopet začeli s stavko, tokrat nasprotujejo okrepljenim poskusom privatizacije šolstva, ki jo podpirajo lobiji, katerih moč lahko merimo v milijardah dolarjev. Točneje nasprotujejo uvedbi čarterskih šol in privatnih vavčerjev. Pri čarterskih šolah gre za to, da lahko navadni državljani ustanavljajo šole z drugačnimi programi, kakršne bi težko izvajali v običajnih javnih šolah. Financiranje pride iz javnega proračuna, upravljanje šole pa je zasebno. Te šole delujejo tudi kot nekakšni laboratoriji za eksperimentalne oblike poučevanja. Na drugi strani so privatni vavčerji, ki jih lahko pojmujemo kot bone, s katerimi starši lahko pridobijo javna sredstva za financiranje šolanja svojih otrok v zasebnih šolah.

Omenjeni val učiteljskih stavk se je zaenkrat ustavil v Denverju, kjer so učiteljem obljubili zvišanje in stabilizacijo plač. Več let so bili namreč odvisni od nizke osnovne plače ter 

O učiteljskih stavkah v Združenih državah Amerike
 / 25. 1. 2019
nihajočih bonusov, ki so se prekomerno izplačevali nekaterim priviligirancem, ostali pa so nepredvidljivost mesečne plače občutili kot oviro za normalno preživetje iz meseca v mesec. Na drugi strani so učitelji na javnih šolah v Oaklandu po letu in pol neuspešnih pogajanj o prenizkih plačah in preštevilčnih razredih napovedali stavko za ta četrtek. Nedvomno jih je navdahnila uspešno končana stavka učiteljev v Los Angelesu, ki so si uspeli izboriti večino zahtev kljub izgovorom mestne oblasti, da za to ni dovolj sredstev. Med drugim bodo velikost razredov omejili in zagotovili medicinske sestre in knjižničarke za vsako od šol. Enako trdijo občinski uradniki v Oaklandu, a te trditve bodo učitelji preizprašali s stavko.

Za konec poglejmo še dogajanje v Kanadi, kjer Koalicija študentov proti Fordu poziva k mobilizaciji proti Dougu Fordu, predsedniku vlade kanadske province Ontario. Ford je na področju izobraževanja znan po konservativnih in neoliberalnih ukrepih, med drugim je okrnil spolno vzgojo in zatrl najdaljšo stavko v visokem šolstvu v kanadski zgodovini. Za izraz podpore študenti pozivajo k nošenju manjšega rdečega kosa blaga, pripetega na vidno mesto. Rdeči kvadrat je simbol študentske stavke v Quebecu iz leta 2012, ki je prerasla v splošno vstajo proti takratni vladi.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Jutri, 21. 2., se obeta otvoritev razstave ptičjih hišic, ki so jo zasnovali študentje Pedagoške fakultete, hišice pa so izdelali otroci na kreativnih delavnicah v Azilnem domu Vič. Sodelovali so otroci z ljubljanskih osnovnih šol ter iz azilnega doma, z razstavo pa avtorji želijo sporočiti širši javnosti, da je sobivanje kultur ne le mogoče, temveč tudi plodno in izpolnjujoče. Otvoritev se začne jutri petnajst čez štiri v Mladinskem centru mladih zmajev Zalog. Lokacije, kjer bodo ptičje hišice razstavljene, nam našteje soavtor razstave Jan Gramberger: izjava. Poleg Grambergerja so avtorji razstave Tina Matjaž, Katja Begelj in Miha Stele. Kako so se otroci ljubljanskih osnovnih šol in otroci iz azilnega doma razumeli in sodelovali? Več o sporočilu projekta in sledeči foto intervenciji pove Gramberger: izjava.

Ob zaključku triletne raziskave, ki je primerjala branje s papirja in branje z digitalnih predlog, bo v prostorih Pedagoškega inštituta potekala tiskovna konferenca. Rezultate raziskave, ki branju z digitalnih predlog ne dajejo spodbudnih ocen, bodo predstavili v ponedeljek, 25. februarja, ob pol dvanajstih.

Pikalovi načrti in ena samcata kandidatura za predsednika/co ŠOS
 / 30. 1. 2019

Poročali smo že o tem, da se situacija študentov arhitekture in ostalih delavcev v arhitekturi ne more bistveno izboljšati, v kolikor ti ostajajo anonimni. Za namen vzpostavljanja stikov in iskanja rešitev bo organiziran posvet, na katerega vabijo Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, Sindikat prekarcev in Sindikat Mladi +. Srečanje bo 28. februarja ob šestih zvečer na Dalmatinovi 4 v Ljubljani.

Med akademskih 15 je malicala Hana.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.