Izoliranih 15

Aktualno-politična novica
23. 3. 2020 - 16.00

Glede na aktualne razmere v zvezi z novim koronavirusom in na predlog Skupine za koordinacijo COVID-19 na Univerzi v Ljubljani je rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič sprejel sklep, da se do vključno 13. 4. 2020 oziroma do preklica tega sklepa podaljša veljavnost vseh ukrepov o prekinitvi izvajanja vseh oblik neposrednega pedagoškega dela. 

Izobraževalni proces na vseh področjih javno vzgojnega izobraževanja od prejšnjega tedna poteka na daljavo. Ministrica za izobraževanje znanost in šport Simona Kustec Lipicer v izjavi pove, da so začetne težave že drugi dan izobraževanja odpravili. 

Za izobraževanje na daljavo se je odločila večina osnovnih in še več srednjih šol. 

Na razglasitev epidemije in uvajanje novih ukrepov, ki so prizadeli študente, se je odzvala Študentska organizacija Slovenije, v nadaljevanju ŠOS. ŠOS je na pristojna ministrstva in vlado Republike Slovenije naslovil odprto pismo glede ukrepov pomoči študentom v času epidemije. Med ukrepi navaja, naj Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti študentom, ki imajo izpad dohodka zaradi nezmožnosti opravljanja študentskega dela, nameni nadomestila. Predlagajo, da se uvede mesečno nadomestilo v višini 60 odstotkov neto prihodka v zadnjih šestih mesecih pred epidemijo, preračunanega na mesečno raven, vendar ne več kot 300 evrov mesečno. 

Ministrstvo pozivajo tudi k premisleku o ponudnikih subvencionirane prehrane in o možnosti večjega števila ponudnikov dostave na študentske bone. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pozivajo, naj vsem študentom, ki imajo pogodbe za bivanje v študentskih domovih, zagotovi brezplačno bivanje v času epidemije. K Ministrstvu za infrastrukturo se obračajo s predlogom, naj vsem študentom, ki so za mesec marec kupili subvencionirano vozovnico, omogoči brezplačno vozovnico za javni potniški promet za prvi mesec po zaključku epidemije. 

Poslanski klub Zagon je prejšnjo soboto objavil javni poziv predsednici Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, v nadaljevanju ŠOULJ, v katerem ŠOULJ poziva, naj prepove izplačevanje honorarjev in sejnin članom in administraciji študentskih organov za obdobje treh mesecev. Ta sredstva naj nameni Fundaciji Študentski tolar za izplačilo nepovratnih denarnih pomoči študentom, ki utrpijo izpad prihodka kot posledico ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. Govorili smo s članom Zagona, ki deluje že od leta 2012 kot opozicijski klub, Ervinom Remsom.

Toda odločanje o pozivu pa tudi o proračunu za leto 2020 je oteženo, ker so za mesec marec preklicane seje organov ŠOULJ, obenem naj bi predsedstvo ŠOULJ vodilo delovanje organizacije - Rems se sprašuje, kako to lahko počne brez uradnih sej predsedstva.

Dodaten zaplet predstavlja dejstvo, da predlog proračuna za leto 2020, ki bi moral prispeti že konec februarja, torej še pred začetkom preventivnih ukrepov v zvezi z novim koronavirusom, še ni bil predstavljen. Rems sklepa, da je zamuda lahko tudi posledica spremembe pravnega statusa organizacije.

Lahko torej vidimo vzporednice s suspenzom vladnega proračuna in omejevanjem odločanja o porabi sredstev na vlado. Za izjavo smo prosili tudi vodstvo ŠOULJ, vendar do zaključka redakcije nismo prejeli odgovora. Več o upadu študentskega dela in odzivih študentskih organizacij univerz bomo poročali v oddaji Kaj pa univerza, ki jo lahko spremljate vsak petek ob 16. uri na frekvenci 89,3 Mhz.

Na stisko študentov, ki so ostali brez študentskega dela, ki številnim predstavlja vir dohodka, s katerim si plačujejo najosnovnejše stroške, in na pasivnost državne pomoči študentom opozarjajo tudi v organizaciji Študentska Lupa. Na spletu kroži peticija, ki poziva Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem, naj stopi študentom naproti in tistim, ki resnično potrebujejo pomoč, pomaga s finančnimi sredstvi. 

Z razglasitvijo epidemije smo dobili tudi novo vlado in novo sestavo ministrstev.

Pregled in komentar načrtov novega vodstva MIZŠ
 / 19. 3. 2020

Nastop nove vlade je komentiral Visokošolski sindikat Slovenije. Odziv je v celoti dostopen na njihovi spletni strani, večinoma smo o ključnih točkah s predsednikom Markom Marinčičem govorili že v preteklih oddajah Unikompleks  in UR intervjuMarinčič dodaja, da zapisana zahteva po ohranjanju smiselnih razmerij med plačami na različnih ravneh izobraževanja zdaj ni več aktualna na način, na kakršnega je bila, ko je bil napisan odziv. Poudarja, da bo v teh razmerah epidemije potrebno ohranjati vsaj sedanja razmerja med plačami v javnem sektorju. 

Pogovor s predsednikom VSS Markom Marinčičem
 / 11. 3. 2020

 

 

 

 

Poglejmo na kratko še v tujino.

Zapiranje vseh izobraževalnih institucij se zaradi širjenja novega koronavirusa nadaljuje povsod po svetu. Nekatere univerze v ZDA v primeru primanjkovanja kapacitet v bolnišnicah za primere pacientov, ki potrebujejo rehabilitacijo v bolnišnici, in za oskrbo zdravstvenih delavcev, ki zdravijo bolnike okužene z novim koronavirsuom, razmišljajo o  odstopu prostorov v kampusih. 

O težavah z nepremišljenimi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa poročajo tudi iz Zagreba. Prebivalci študentskega doma Cvjetno naselje so prek facebook skupine dobili obvestilo, da se morajo nemudoma izseliti, erasmus študentke in študenti s stalnim prebivališčem v študentskem domu pa preseliti v dijaški dom, v katerem so imeli dijaki še vse svoje stvari. Eden izmed študentov je povedal, da se je kmalu po obvestilu v študentskem domu zbralo več kot 500 ljudi, ki so želeli rešiti svoje osebne stvari. Povedal je tudi, da je bil ta dogodek največja epidemična bomba v Zagrebu, za katero na Hrvaškem nihče ne ve. 

V preteklih oddajah naše redakcije smo že poročali o stavki v  Veliki Britaniji, ki se je začela 20. februarja. K njej je pristopilo 74 univerz. Zaradi razmer pandemije pa se je tudi ta začasno prestavila. Povedali so, da v času pandemije ne bodo stopnjevali svojih sporov -  vendar jih tudi ne bodo opustili.

V duhu solidarnosti so se v Estoniji, znani po kakovostnem elektronskem izobraževanju, odločili, da z ostalimi državami delijo svoja digitalna izobraževalna orodja v času krize novega virusa. Ob tem estonski predstavniki odbora za izobraževanje v Evropski konfederaciji sindikatov ETUC opozarjajo, da gre za javno dobrino, kateri je treba zagotavljati javno financiranje.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je zaradi razglašene epidemije podaljšalo čas za prvi prijavni rok v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2020/21. Novi rok za elektronsko prijavo je tako 9. april. 

Karierni centri Univerze v Ljubljani razpisujejo natečaj za najboljše magistrsko delo na temo trajnostne energije 2020. K sodelovanju vabijo vse študente, ki so oziroma bodo svojo magistrsko delo končali in zagovarjali do 30. septembra 2020. Tema magistrskega dela mora obsegati področje obnovljivih virov in učinkovite rabe energije, najboljše delo bo nagrajeno s 3.000 EUR. Prijave zbirajo do 7. oktobra. 

V okviru projekta Digitalna UL je  na voljo pomoč študentkam in študentom pri izobraževanju na daljavo. Pomoč je zagotovljena vsak delovni dan od 9.00 do 18.00 prek elektronskega naslova : DigitalnaUL.Studenti@pef.uni-lj.si

Na daljavo vas je informirala vajenka Eva. 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness