Neoliberalnih 15

Neoliberalnih 15

Aktualno-politična novica
20. 4. 2020 - 16.00

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport naj bi na spletnem portalu eUprava v kratkem objavilo e-vlogo za enkratni solidarnostni dodatek za študente. Vsi redni študentje so na podlagi zakona, s katerim država finančno pomaga podjetjem in posameznikom, ki jih je prizadela epidemija novega koronavirusa, upravičeni do izplačila solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov, ki ga bodo prejeli do 30. aprila. Za vse študente, ki bodo oddali vlogo do 22. aprila, pri čemer vloga v času pripravljanja oddaje še vedno ni na voljo, bodo nakazila izvedena do 30. aprila, tisti, ki bodo vlogo oddali po 22. 4., pa bodo nakazila prejeli v maju.

Rektor Univerze v Ljubljani je sprejel sklep za študijski proces po tretjem maju, po katerem naj bi pouk in ocenjevanje potekala po spletu, praktično usposabljanje pa bo, če bodo to omogočale uredbe Vlade Republike Slovenije, dovoljeno v obliki individualnega dela z mentorjem kot raziskovalno delo oziroma usposabljanje v simulacijskem okolju in kot individualno usposabljanje, npr. klinične vaje, v učnih ustanovah, če te to omogočajo. Učenje in oblike pouka, ki potekajo v večjih skupinah v učnih ustanovah, kot so bolnišnica, dom starejših občanov in razred, pa se preložijo do konca epidemije.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec je potrdila, da bo zaradi razmer letos prvič po dvajsetih letih od uvedbe odpadlo nacionalno preverjanje znanja. Odločitev je bila sprejeta po enotni oceni stroke. Izpitne pole, ki so bile pripravljene, bodo na Državnem izpitnem centru objavili v elektronski obliki, da bodo učencem in učiteljem lahko služile kot dodatno gradivo pri utrjevanju znanja, če bodo to želeli. Predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Slovenije Gregor Pečan in predsednik Zveze aktivov svetov staršev Slovenije Anton Meden odločitev pozdravljata.

Ministrstvo za infrastrukturo je podpisalo sklep, s katerim se imetnikom mesečnih, polletnih in letnih vozovnic IJPP avtomatično podaljša veljavnost vozovnic, saj jih zaradi neobratovanja javnega potniškega prometa trenutno ne morejo uporabljati. Imetnikom polletnih in letnih vozovnic bo veljavnost podaljšana najmanj za čas, ko javni linijski promet ni obratoval, imetnikom mesečnih vozovnic pa najmanj za število dni, ki so ostali do konca veljavnosti marčevske vozovnice, ki je niso mogli v celoti koristiti. Podrobnosti bodo znane, ko bo znan datum ponovne obuditve javnega linijskega potniškega prometa. 

S Primorske je konec tedna prišla vest, da je policija kljub karanteni in očitni obremenitvi policistov zbirala izjave pri udeležencih protestov zoper etablirane strukture Študentske organizacije Univerze na Primorskem. Spomnimo: po spornih odločitvah volilne komisije so pripadniki opozicijske skupine Študentska lupa z uporabo črnila onemogočili izvajanje volitev. Pogovarjali smo se s sogovorcem, ki je želel ostati anonimen zaradi strahu pred povračilnimi ukrepi Študentske organizacije Univerze na Primorskem.

IZJAVA

Komentarja Študentske organizacije Univerze na Primorskem do časa redakcije še nismo prejeli, vendar pričakujemo, da se bomo s temo ukvarjali tudi v prihodnje in da bomo lahko njen odziv predstavili takrat.

Univerza v Ljubljani je na mednarodni dan mladih prostovoljcev, ki je potekal 15. aprila, izkoristila priložnost za zahvalo slovenskim študentskim prostovoljcem, ki že od prvih dni epidemije aktivno sodelujejo pri njeni zajezitvi. Študentje Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani neutrudno pomagajo v klicnem centru, študentje Zdravstvene fakultete pa so se odzvali na poziv UKC k pomoči pri izvajanju zdravstvene nege. Oboji so bili prav tako pripravljeni priskočiti na pomoč Rdečemu križu Slovenije pri izvajanju nalog in aktivnosti v Enoti za oskrbo bolnikov RKS v mobilnem stacionariju, če bi se pojavila potreba po tem.

Študentje psihologije s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani nudijo psihološko podporo v okviru projekta Psihosocialna podpora ob koronavirusu. Študentje Naravoslovnotehniške fakultete pa so pripravili navodila za šivanje bombažnih mask za večkratno uporabo in se tudi sami lotili šivanja. Maske darujejo tistim institucijam, ki jih najbolj potrebujejo.

Študentke in študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani so se množično odzvali na javni poziv TAM-TAM Inštituta, ki je v okviru projekta Plaktivat povabil k oblikovanju mestnega plakata na temo koronavirusa. Namen akcije je bil v posamezniku aktivirati odgovornost, solidarnost in človečnost v boju proti epidemiji.

Študentje in mladina po Evropi so zaradi zaustavitve šol in univerz še vedno v stiski. Večina srednje- in visokošolskih izobraževalnih institucij se je usmerila k spletnemu učenju, s katerim nadomeščajo pouk v živo, vendar pa so študentje iz deprevilegiranih okolij, ki imajo omejen dostop do interneta in naprav, prikrajšani za spletne tečaje, ki so se začeli po vsej Evropi.

Študentske skupine po Evropi so se zdaj lotile novega boja in zahtevajo, naj se vsem študentom omogoči dostop do gradiva, potrebnega za sodelovanje v spletnem učenju. Druga velika zahteva zajema opustitev šolnin in drugih pristojbin ter dodelitev neposrednih dodatkov študentom in njihovim družinam za plačilo najemnin in drugih stroškov. Različne skupine so prosile za izplačilo štipendij brez odlašanja, ponekod pa tudi za zamrznitev plačila najemnin. Poudarili so tudi, da je v času karantene številnim študentom v domovih in prenočiščih otežen dostop do zdravstvene oskrbe in hrane, ter pozvali k zagotavljanju teh nujnih storitev.

 

Študentski obvestilnik

Študentski svet Filozofske fakultete bo v sodelovanju z vodstvom fakultete socialno najbolj ogroženim študentkam in študentom ponudil financiranje nakupa živil v trgovini Mercator.

Posameznemu študentu bodo namenili 40 eur v obliki vrednostne kartice v trgovini Mercator, ki jo bo študent prejel na svoj domači naslov. Ker je število oseb, ki jim lahko namenijo pomoč, omejeno, računajo na vašo odkritost, pravičnost in moralni čut. Pridobljena sredstva so namreč namenjena socialno najbolj ogroženim študentom in odpravljanju najhujših posledic epidemije, zaradi katerih si ti ne morejo privoščiti osnovnih živil in higienskih pripomočkov.

Če ste med njimi tudi vi, Svet poziva, da na elektronski naslov pomocff@ff.uni-lj.si pošljete prošnjo, v kateri v nekaj stavkih opišite svoje trenutne razmere in navedite, zakaj bi vam pomoč prišla prav. Ob tem poudarjajo, da ne zahtevajo uradnih dokazil, vendar prosijo, da ste v svojem opisu iskreni.

Odpoved: Pisal je vajenec Rok.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.