Nezadovoljnih akademskih 15

Audio file

Stavka delavcev v izobraževanju, ki poteka že od novembra lani in v katero je udeleženih več kot 50.000 zaposlenih in 700 šol, je najdaljša stavka učiteljev v zgodovini Srbije. Na ulicah Beograda se je prejšnji teden desettisočglava množica pridružila shodu, na katerem so nasprotovali napovedanim finančnim rezom v učiteljske plače. Osnovna potrošniška košarica v državi znaša 550 evrov, vlada Aleksandra Vučića pa želi povprečno plačo zaposlenega v izobraževalnem sektorju, ki se giblje od 200 do 350 evrov, znižati za 10 %. Učitelji so do zdaj v osnovnih in srednjih šolah za en mesec popolnoma bojkotirali pouk, trenutno pa stavka poteka tako, da čas učne ure krajšajo na 30 minut. Na Ministrstvu za izobraževanje za delavce nimajo nikakršnega posluha, stavkajočim celo grozijo, da bodo plače znižali še za dodatnih 6 %, kar pa je ne samo popolnoma nelegitimno, temveč je tudi nelegalno.

 

Premaknimo se na Finsko, kjer je bila sprejeta reforma, ki bo po srednjih šolah dokončno speljana do leta 2020. Reforma prinaša spremembe v načinu podajanja snovi učencem. Namesto klasičnih šolskih predmetov bodo uvedli tako imenovane topike, ki naj bi dijake bolje pripravile na bodočo zaposlitev. Ena izmed topik bo na primer “strežba v kavarni”, kjer se bodo dijaki učili matematike, jezikov in komunikacije, pri topiki Evropska unija pa bodo spoznavali jezike, zgodovino in geografijo.

 

V Veliki Britaniji so pretekli teden študentje okupirali prostore na London School of Economics, ki je del Univerze v Londonu. Študentje nasprotujejo profitabilni logiki izobraževanja, ki univerzo spreminja v tovarno diplom, študente pa v kupce. Zahtevajo poštene plače za zaposlene, ukinitev šolnin, boljšo varnost in več enakopravnosti za mednarodne študente ter demokratičnost pri upravljanju na univerzi. Govorili smo z aktivistko Natalie Fiennes:

klik

 

Povprašali smo jo tudi o njihovih nadaljnjih planih:

klik

 

Prav tako se je dotaknila enormnih šolnin, ki v verige kreditnega suženjstva vsako leto vklenejo na milijone mladih Britancev:

klik

 

Vendar pa aktivisti kljub vsemu ostajajo optimistični. Nemalo profesorjev in drugih delavcev jih pri zahtevah podpira, prav tako pa bi naj bil dialog z vodstvom šole ploden, saj imajo tudi tam simpatizerje. Njihove zahteve se slišijo tudi izven meja, podobne solidarnostne akcije se odvijajo tako rekoč po celem svetu:

klik

 

Aktivistično nastrojeni so tudi kolegi iz Kanade. Na enem izmed večjih mestnih trgov se je v ponedeljek zbralo nekaj sto študentov z namenom protesta proti uvajanju varčevalnih ukrepov, ki zadevajo celotno provinco Quebec. Organizatorji protesta napovedujejo cikel demonstracij in stavk, ki naj bi trajale vsaj dva tedna in katerih osrednji namen je razveljavitev omejevanja proračuna in uvedba moratorija za razvoj fosilnih goriv. Študentje se v glasu upora želijo povezati tudi s sindikati in ostalimi skupnostmi. Represivni aparat države je ponedeljkove demonstracije kar hitro zatrl, uporabili so solzivec, nekaj osebam podelili denarne kazni in ne nazadnje dva študenta aretirali zaradi žaljenja uradne osebe.Nezadovoljni pa so tudi mariborski ravnatelji. Nov predlog proračuna, ki ga mestni svet obravnava jutri, namreč znižuje predvidena sredstva mariborskim osnovnim šolam. In to kljub trditvam vstajniškega župana Fištravca, da je predlog na ravni prejšnjih let. Na predlog proračuna so se že odzvali v kolegiju mariborskih ravnateljev, govorili smo s predsednikom Damirjem Orehovcem:

klik

Izrazil je tudi skrbi, ki jim jih povzročajo predvidene posledice upada sredstev:

klik

 

Redkokdaj v domačih logih slišimo kakšno pozitivno novico s področja vzgoje in izobraževanja, še posebej v časih modernega centra. Tokrat pa je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano presenetilo s projektom "Šolski vrtovi". Tako se bodo srečneži, ki obiskujejo katero izmed 63 izbranih osnovnih šol, lahko na vrtu ob učilnici učili gojiti sadje in zelenjavo. Ukrep je sicer del projekta skupne kmetijske politike EU, od koder tudi pride 83 odstotkov sredstev. Na ministrstvu sicer želijo, da bi lahko v naslednjih šolskih letih k projektu priključili še več šol.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIKŠtudentsko društvo Iskra vabi na okroglo mizo z naslovom "Kdo se boji feminizma?", ki se bo odvila danes ob 19.00 uri v Cafe Kolaž. Gostje bodo Maca Jogan, Milica Antić-Gaber, Iztok Šori ter Anita Tolić. Pogovarjali se bodo o vzrokih in ozadjih pojavljanja antifeminističnih idej in organizacij, kako se soočiti z njimi ter o težavah današnjega feminizma in možnih smernicah za naprej.

 

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani v mesecu aprilu pripravlja 11. tradicionalni Mesec sociale in zdravstva. Obeta se nam 10 brezplačnih projektov dobrodelne, okoljevarstvene, športne, zdravstvene in zabavne narave, katerih namen je opozarjati, izobraževati in aktivirati študente v zvezi s problematikami s področja sociale in zdravstva. Otvoritveni dogodek bo potekal v torek, 31. marca, v Hostlu Celica. Ob kateri uri, ne vemo, saj se je naši vrli študentski meceni niso potrudili zapisati.

 

V soboto pa se lahko udeležite Iskrinega solidarnostnega žura, ki bo potekal v Pritličju ob 20. uri. Društvo je namreč zaradi lanskega protesta proti novemu zakonu o visokem šolstvu dobilo visoko kazen, ki je s svojimi običajnimi sredstvi ni zmožno pokriti. Zategadelj vabijo vse podobno misleče, da se skupaj podružijo in s petimi evri prispevajo k boju za boljši svet. Nastopalo bo več mladih, tako akustičnih kot elektronskih glasbenikov, pripartizanil pa bo tudi Nikolovski, ki je repal že tako za LDS kot Zares in Alenko Bratušek. Upajmo, da mladi politiki ne bodo šli po njihovih stopinjah in tudi oni zabredli na politično smetišče.

 

Izpod prstov Staše in Andreja v vaša ušesa, samo na 89.3!

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.