Novoletnih 15

Aktualno-politična novica
4. 1. 2021 - 16.00

Ob odločitvi ustavnega sodišča v začetku decembra, ki je izpostavila, da so sklepi glede izobraževanja na daljavo neveljavni, je ministrica Simona Kustec za današnji datum napovedala ponovno odprtje šol za otroke s posebnimi potrebami. Kot lahko vidimo, do realizacije dotičnega scenarija ni prišlo, je pa Ministrstvo za izobraževanje v tvitu 27. 12. pojasnilo, da z začetkom novega leta načrtujejo testiranje 2700 zaposlenih v šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami. Testiranje ne bo obvezno, je pa priporočljivo, saj bi omogočilo čim varnejšo vrnitev zaposlenih in otrok v zavode in šole.

Testiranja bodo na posameznih šolah potekala različno. Organizirana bodo kar v tamkajšnjih prostorih, ponekod pa bodo zaposleni v vzgoji in izobraževanju test opravljali v zdravstvenih domovih. Ravnateljica Osnovne šole Antona Janše v Radovljici Jelena Horvat za RTV pojasnjuje, da so sprejeli odločitev o izvajanju testiranja v zdravstvenih domovih, kjer bodo izobraževalni delavci teste opravili kar v avtomobilih.

Po zadnjih informacijah testiranje za otroke ni predvideno, prav tako ne nošenje mask in merjenje temperature. Marija Magajne, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje, izpostavlja, da o testiranju učencev kot pogoju za vstop v šolo niso razmišljali, pri čemer ministrica Simona Kustec za STA dodaja, da testiranje ne bo obvezno, bo pa omogočeno, če bodo tako želeli starši.

Po načrtu, ki ga je 12 ravnateljev pripravilo v navezavi z Ministrstvom za izobraževanje, je bilo sprva predvideno, da se bodo do 20. januarja v šole vrnili vsi osnovnošolci. Vladni govorec Jelko Kacin izpostavlja, da bodo po zagonu šol za učence s posebnimi potrebami sprva ocenili stanje in šele nato zastavili datum in pogoje, pod katerimi bi se učenci prve triade lahko začeli vračati v šole. Podobno je na novinarski konferenci izpostavila tudi ministrica Simona Kustec, ki obenem odgovarja na vprašanje, ali se bodo lahko v šolske klopi zaradi opravljanja mature prej vrnili tudi srednješolci zaključnih letnikov

V preteklem tednu so predstavniki Študentske organizacije Slovenije, krajše ŠOS, pred državnim zborom, kjer je potekala seja Odbora za finance, postavili novoletno jelko, okrašeno s položnicami, ki izpostavljajo višino življenjskih stroškov študentk in študentov, s čimer je ŠOS želel opozoriti na prenizko vsoto finančne pomoči države. Protestna akcija, kot so jo sami poimenovali, očitno ni obrodila sadov, saj Odbor za finance ni sprejel predlaganih rešitev za izboljšanje položaja mladih.

Predstavniki ŠOS so se tako obrnili na predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki jih je sprejel 29. 12. in se seznanil s socialnim položajem mladih. Pahor naj bi se, kot je dejal, v nadaljnje zavzemal za kreacijo konstruktivnega socialnega dialoga glede stisk, s katerimi se dotična populacija srečuje. Prav tako je bil 30. 12. na odboru z 11 proti 5 zavrnjen predlog SAB, da bi temeljni dohodek v višini 700 evrov namesto duhovnikov prejeli študentje.

V Atenah se grški študentje že ves mesec spopadajo z restriktivnimi ukrepi in intenzivnimi pogajanji glede bivanja v tamkajšnjih študentskih domovih, katerih vrhunec se je odvil v preteklem tednu. Študentke in študentje Nacionalne in kapodistrijske univerze v Atenah, krajše NKUA, so v odgovor neuspešnemu usklajevanju interesov in mesecem mobilizacijskih težav v študentskih domovih 9. 12. napovedali zasedanje glavnih upravnih in sekretarialnih prostorov študentskega naselja.

Okupacija se je odvila dan kasneje, študentke in študentje pa so sedaj tudi javno izpostavili svoje zahteve. Te vključujejo podaljšanje možnosti bivanja študentov, uvajanje dodatnih preventivnih ukrepov za preprečevanje okužb s koronavirusom, kot sta tedensko razkuževanje in dostop do mask ter razkužil, začasno ukinitev dodatne prijave glede dostopa do študentske prehrane in popolno opustitev uvajanja univerzitetnega policijskega telesa za nadzor študentov.

Uprava študentskih domov Univerze v Atenah, v nadaljevanju FEPA, ki je osrednji regulativni organ študentskega kampusa, je tako bivajočim 12. 12. na zasedbo odgovorila z zaprtjem osrednje jedilnice. Študentje izpostavljajo, da so se z namenom usklajevanja in vzpostavitve komunikacije v preteklih mesecih večkrat poskusili obrniti na rektorat, kjer pa niso bili slišani. Posledično so zasedli tudi jedilnico in izpostavili, da bodo z okupacijo nadaljevali do napovedi njenega ponovnega uradnega odprtja.

Študenti so z zasedbo zaključili  22. 12., vendar pa je dva dni pred novim letom na pobudo FEPA policija v celoti evakuirala študentske domove. Poleg policijskih enot sta bila vpletena tudi kriminalistična policija z oddelka za prepovedane droge in oddelek za gospodarski kriminal in državno varovanje, ki sta na podlagi identificiranih kršitev aretirala 6 posameznikov.

 

Študentski obvestilnik

V torek, 12. januarja, Zavod za globalno učenje in razvoj projektov v sklopu projekta Intercap organizira spletni dogodek “Kako šolski sistem obravnava drugosti?”, ki bo zajemal pregled stanja in sprememb na področju obravnave Afrike v slovenskem šolskem sistemu. O dotični tematiki smo podrobneje govorili že v naši oddaji “Moje prvo čudovito kolonialno raziskovanje sveta”, v kateri so med drugim sodelovali tudi organizatorji napovedanega webinarja. Do povezave  do dogodka lahko dostopate preko njihovega facebook profila. 

 

Novice je pod mentorstvom Matije pripravila vajenka Lori. 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.