OGROŽENIH 15

Aktualno-politična novica
11. 1. 2021 - 16.00

Še enkrat izpostavimo že znano: Na zasedanju 30. 12. je novoizvoljeno vodstvo Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, v nadaljevanju ŠOU, odločalo o proračunu organizacije v letu 2021. Predlog proračuna je bil sicer še v prvem branju, vendar postavke za sofinanciranje Zavoda Radio Študent in Zavoda ŠOLT v njem ni več. Radio Študent je bil sicer upravičen do vsaj štirih odstotkov proračuna, saj je bilo v Pravilniku o financiranju ŠOU predpisano minimalno financiranje zavodov, vendar je študentski zbor pravilnik pred tem spremenil in iz njega črtal določila o minimalnem financiranju. 

Nadaljnje podrobnosti o načrtih zrušenja neodvisnosti RŠ
 / 8. 1. 2021

Komentar glede finančnega načrta ŠOU nam je podala Sarah Tkalec, vodja poslanske skupine Zagnana akademska skupina ter članica študentskega društva Zagon. Skupini sta podali družno izjavo za javnost glede finančnega načrta ŠOU v Ljubljani za leto 2021:

IZJAVA

Tkalec pove, da ob prvem branju niso vložili amandmajev, temveč so podali svoje pomisleke in predloge, za katere je bilo rečeno, da bodo upoštevani, tako da naslednjo sejo pričakujejo v upanju, da se bo to uresničilo in da zavodi ne bodo doživeli prevelikih finančnih izgub. Ob tem doda:

IZJAVA

Poslanci Zagona skupaj z neodvisno poslanko Fakultete za arhitekturo predlagajo razpis posvetovalnega študentskega referenduma o Radiu Študent, na katerem bi lahko študentje izbirali med dvema možnostima: prva bi bila ohranitev ljubljanskega ŠOU kot ustanovitelja RŠ, pri čemer se ustanovitelja zaveže k zadostnemu in stabilnemu financiranju radia, druga pa že omenjena odprodaja ustanoviteljstva radia s strani ŠOU. Referendum bi se izvedel v sredo, 7. aprila 2021, na vseh članicah ŠOU v Ljubljani.

Sicer se je danes dopoldne odvila novinarska konferenca Radia Študent, ki je dostopna na našem YouTube kanalu in facebook strani. Naslednja seja, na kateri se bo zgodila končna obravnava proračuna, pa bo potekala 14. 1. ob 18. uri preko Zooma.

Čeprav je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec v začetku preteklega tedna napovedala možnost, da bi se z 11. 1. odprle šole za učence prvega triletja, medtem ko bi ostali učenci v šolo odšli postopoma glede na epidemiološko sliko v državi, se je vlada 7. 1. odločila, da vrtci in šole zaradi slabe epidemiološke slike ostajajo zaprti še vsaj do 18. 1. z izjemo šol s prilagojenim programom.

Ministrici Kustec je 8. 1. iniciativa Otrok ne damo predala poziv za normalizacijo vzgoje in izobraževanja. Ob tem si želijo, da bi pri odločanju sodelovalo več strok, med njimi tudi psihološka, pedagoška in pedopsihiatrična. V iniciativi navajajo, da je poziv podpisalo 10.179 državljanov in 1850 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Pedopsihiatrinja Biserka Ilin je ob tem povedala, da se morajo otroci vrniti v vrtce, šole in na fakultete brez mask, testiranj in socialne distance, da bi lahko zaživeli socialno življenje, in le na ta način naj bi prišlo do prekuževanja za pridobivanje čredne imunosti, ki naj bi zaščitila ranljive skupine. Kustec je ob tem poudarila, da bodo pobudo proučili in s skupnimi močmi poiskali najboljšo možno rešitev, zdravniki pa ob tem za Slovensko tiskovno agencijo opozarjajo, da lahko covid-19 pri otrocih pusti hude imunske posledice v obliki vnetja organov. Tina Plankar Srovin, pediatrinja z infekcijske klinike, pove, da še vedno drži, da covid-19 praviloma pri otrocih poteka v blažji obliki, ima pa lahko hude imunske posledice v obliki vnetnega odgovora organizma po preboleli okužbi, za katero ni nujno, da je potekala s kliničnimi znaki. Ob tem strokovnjaki opozarjajo tudi, da je, ker nimamo zanesljivih podatkov, koliko časa po okužbi je posameznik imun na prihodnjo okužbo, zanašanje na prekuženost skupnosti s prebolevanjem covida-19 problematično.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, v nadaljevanju SVIZ, je v sporočilu za medije zapisal, da se je glavni odbor SVIZ po sestanku 6. 1., na katerem so se sestali predstavniki vzgojno-izobraževalnih dejavnosti in staršev o ponovnem odpiranju vrtcev in šol, sešel na še eni izredni seji in ocenil potek razprave s predsednikom vlade RS in odzive nanjo. Zapisali so, da se ob poročanju o sestanku ustvarja napačen vtis, da je bil SVIZ tisti, ki je zahteval, da se delo v vrtcih in šolah obnovi že v prihajajočem tednu, in ne ministrica za izobraževanje znanost in šport, Simona Kustec, ki je v imenu vlade to obnovitev napovedala. Čeprav se SVIZ s čimprejšnjo obnovitvijo dela v vzgojno-izobraževalnih ustanovah strinja, ob tem zahteva, da stroka pred odpiranjem vrtcev in šol poda oceno, ali je to varno.

Zapisali so tudi, da z ogorčenjem obsojajo manipulacijo, ki si jo je na sestanku 6. 1. privoščil predsednik vlade RS Janez Janša. Prikazal je namreč le izbrani del videoposnetka, na katerem glavni tajnik sindikata "sarkastično" izpostavlja hipokrizijo oblasti pri sprejemanju ukrepov, privoščil predsednik Vlade RS Janez Janša. SVIZ ob tem poudarja, da ni nikoli zahteval, da učitelji mask ne nosijo, je pa opozarjal, da bi morali zaposlene v vrtcih in šolah, posebno tiste s kroničnimi obolenji, razbremeniti.

Na izredni seji 8. 1. so rektorji slovenskih univerz razpravljali o problematiki izvajanja pedagoškega procesa v času epidemije. Menijo, da mora vlada nemudoma omogočiti vsaj izvedbo nujnega dela pedagoškega procesa v prostorih visokošolskih zavodov v obliki individualnega ali skupinskega dela od 3 do 5 oseb ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov Ministrstva za zdravje in NIJZ. Zagotoviti bi morali tudi izvedbo individualnega znanstvenoraziskovalnega dela v prostorih visokošolskih zavodov ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov MZ in NIJZ, ki bo študentkam in študentom vseh stopenj omogočilo dokončanje njihovih zaključnih del.

Študentski obvestilnik

Na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani bo v sredo, 13. 1. 2021, ob 16.20, v okviru predavanj etnologije Balkana gostovala dr. Andreja Mesarič s predavanjem z naslovom Muslimanke v komunističnih politikah spola: od Sovjetske zveze do Jugoslavije. Vabilo na dogodek prejmete po prijavi na eika@ff.uni-lj.si.

Zavod za globalno učenje in razvoj projektov v sklopu projekta Intercap v četrtek 14. 1. organizira mednarodno spletno konferenco 'Promoting Policy Coherence for Development through Education'. Na konferenci bodo udeleženci preučevali vlogo, ki jo ima tako formalno kot neformalno izobraževanje pri ozaveščanju in razumevanju ciljev trajnostnega razvoja. Povezava do dogodka je dostopna na facebook profilu Zavoda Global.

V četrtek, 28. 1., ob 19. uri bo mogoče preko Youtube kanala Inštituta za delavske študije spremljati predavanje Mikea Davisa na temo biopolitike. Predavanje je del cikla Biopolitika; seminarji so posvečeni širšemu premisleku »kolektivnih pojavov, ki kažejo svoje ekonomske in politične učinke na ravni množice,« in zgodovinskih poskusov njihovega uravnavanja.

Za dodatek v višini 150 evrov bodo študenti in študentke morale izpolniti vlogo, ki bo od četrtka, 14. januarja, za upravičence  do pridobitve dodatka na voljo na eUpravi. Vloge po 31. januarju 2021 ne bo več mogoče oddati.

Novice je iskala vajenka Tana pod mentorstvom Hane. 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.