Prepozno izplačanih 15

Oddaja
12. 12. 2022 - 16.00

Študentska organizacija Slovenije, krajše ŠOS, je pred dnevi delila poziv Urada Republike Slovenije za zaščito in reševanje, ki delodajalce ponovno poziva k predložitvi ustreznih zahtevkov za izplačilo dodatka dijakom in študentom, ki so med novembrom 2021 in junijem 2022 opravljali dela oskrbe bolnikov s covidom-19 ali sodelovali pri mobilnem testiranju ali cepljenju. Dodatek se financira neposredno iz državnega proračuna, delodajalec pa mora zahtevek poslati pristojni izpostavi Urada. Kljub uradnemu izteku roka za oddajo zahtevka pri ŠOS in na Uradu sporočajo, da lahko delodajalci zahtevke oddajajo do nadaljnjega. 

Da bi se izognili določenim nepravilnostim pri oddaji zahtevkov in izplačevanju dodatka, na uradu poudarjajo, da imajo dijaki in študenti na podlagi Zakona o dostopu do informacij javnega značaja možnost vpogleda v zahtevke, ki so jih zanje delodajalci poslali pristojnemu Uradu. Dodajajo še, da delodajalci nimajo zakonske podlage za zaračunavanje kakršnih koli administrativnih ali drugih stroškov pri oddaji zahtevka ali izvedbi izplačila, ki bi dijakom in študentom odvzel del njim dodeljenih sredstev. Na spletni strani ŠOS-a so navedene ustanove, ki so jih dijakinje in študenti sami izpostavili kot problematične.

 

V sredo, 7. decembra, so predstavnice in predstavniki Centralne tehniške knjižnice, Inštituta za intelektualno lastnino in Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, krajše ZRC SAZU, opozorili na ovire pri delovanju raziskovalnih in drugih organizacij v javnem interesu ter uresničitvi koncepta odprte znanosti, ki jih postavlja zakonodaja na področju avtorskih pravic. 

Spomnimo: Novela Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, ki jo je državni zbor ratificiral 29. septembra letos, kot novost v izobraževalnih ustanovah uvaja spremembo glede uporabe avtorskih del za ponazoritev pri poučevanju, ki so se pred novelo zakona uporabljala brezplačno. Po besedah namestnice direktorja ZRC SAZU je to novost, ki kratkoročno bremeni proračune šol, dolgoročno pa bi lahko bremenila tudi žepe staršev šolajočih otrok. Na ta problem so različne raziskovalne in izobraževalne institucije neuspešno opozarjale ves čas spreminjanja zakonodaje. Predstavnice in predstavniki raziskovalnih institucij v javnem interesu se zavzemajo, da bi se lahko raziskovalci, ki producirajo znanje in ga materializirajo v obliki znanstvenih del, odpovedali nadomestilom in bi s pomočjo odprte licence omogočili uporabo vsem. Trenutno je uporaba omejena zgolj na finančno stabilnejše institucije oziroma posameznike.

Kljub sprejetju evropske direktive o avtorskih pravicah in njenem vnosu v slovenski pravni red na Inštitutu za intelektualno lastnino želijo nadaljevanje javne razprave z deležniki na tovrstnem področju. Ob morebitnih spremembah zakonodaje so na Inštitutu izrazili željo, da bi Urad za intelektualno lastnino postal neodvisni pripravljalec predloga zakona. Tokrat z upoštevanjem glasov deležnikov. 

 

Na Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna se je na pobudo učiteljice zdravstvene nege pred kratkim odvilo predavanje o transspolnosti. Vodila ga je Lia Bordon [bordón], ki se je na začetku svoje tranzicije v upanju, da bo s tem pomagala drugim transspolnim osebam, odločila javno izpostaviti na Twitterju. Dijakom je predavala del obveznih vsebin v sklopu zdravstvene nege na specialnih področjih. Med drugim je razlagala o spolni usmerjenosti, spolnem izrazu in transspolnosti. Poudarila je tudi pomembnost sprejemajočega odnosa do transspolnih oseb, predvsem pri obravnavi pri zdravnikih in specialistih, ki pa večinoma še niso dovolj usposobljeni za delo s pripadniki skupnosti LGBTQ+. Z izvedbo predavanja so se strinjali tako dijaki in njihovi starši kot tudi vodstvo šole.

Sledil je množičen pogrom na družbenih omrežjih. Med drugim se v razpravo vključil Aleš Primc in dogodek označil za primer vnašanja LGBT-ideologije v šole. Na dogajanje se je odzval dekan Pedagoške fakultete v Ljubljani Janez Vogrinc in zapisal: »Zaradi pogovora o transspolnosti nihče ne bo spremenil svojega spola ali svoje spolne usmerjenosti. Morda pa bo lažje razumel sebe in predvsem svet, v katerem živi. Pustimo učiteljem, da izobražujejo mlade in da strokovno obravnavajo teme, o katerih je treba govoriti.«

 

V Mjanmaru so na vojaškem sodišču 30. novembra na smrt obsodili sedem študentov z Univerze Dagon, ki naj bi 18. aprila sodelovali pri umoru upokojenega podpolkovnika Saw Moe Wina, ki je delal kot upravnik podružnice državne banke v južnem Dagonu. Sodba je potekala za zaprtimi vrati na vojaškem sodišču v zloglasnem zaporu Yangon Insein, ki je znan po slabih higienskih razmerah, nehumanem odnosu do zapornikov in protestih zapornikov. V situacijo se je vključil tudi Urad visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice, ki išče pojasnila za določene kazni. Obsojeni so na sodbo vložili več pritožb, ki pa naj bi bile zavrnjene. Začela se je tudi peticija proti usmrtitvi obsojenih, seveda pa je učinkovitost takšnega aktivizma v tem primeru vprašljiva. V Mjanmaru naj bi od državnega udara februarja 2022 na smrt ali doživljenjsko zaporno kazen obsodili že 40 študentov Univerze Dagon, kar pa je le majhen delež vseh usmrčenih, umorjenih ali obsojenih v državi. 

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

V četrtek, 15. decembra, bo ob 13. uri prek Zooma potekal informativni dan o študijski izmenjavi Erasmus za študentke in študente Filozofske fakultete v Ljubljani. 

Na začetku decembra je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na spletu objavilo razpis za subvencioniranje šolnin za nadaljnje izobraževanje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Na razpis se lahko prijavijo strokovni delavci, ki so za šolsko leto 2022/23 vpisani v določene študijske programe in programe izpopolnjevanja. Rok za prijavo je 5. januar 2023. 

Študentska organizacija univerze na Primorskem vabi na novoletni izlet na Dunaj in Bratislavo. Izlet bo potekal med 30. decembrom in 1. januarjem, rok za prijavo pa je 22. december.

Likarjev sklad študentom Univerze v Ljubljani ponuja štipendije za študije inženirskih znanosti na Tehniški fakulteti München. Razpis je namenjen študentom, ki so že opravili vsaj tri letnike dodiplomskega študija, rok za prijavo pa je do vključno 10. marca. 

Zveza ŠKIS išče grafičnega oblikovalca za študentsko delo. Razpis je objavljen na njihovi spletni strani, rok za prijavo pa je 22. december.

 

Foto: UKC Ljubljana

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness